Δίκτυο Ελληνικής Σπιρουλίνας: Το συμπλήρωμα διατροφής από τις Σέρρες με τις ευεργετικές ιδιότητες

Ελληνική Σπιρουλίνα: Το συμπλήρωμα διατροφής από τις Σέρρες με τις ευεργετικές ιδιότητες
Η θερμοκηπιακή εγκατάσταση παραγωγής σπιρουλίνας στις Σέρρες
ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑΣ
Η θερμοκηπιακή εγκατάσταση παραγωγής σπιρουλίνας στις Σέρρες

O Εμμανουήλ Λιανάκης, εμπνευστής του Δικτύου Ελληνικής Σπιρουλίνας, μιλάει στην HuffPost Greece για το ξεκίνημα της εταιρείας του, 5 χρόνια πριν, την παραγωγή της σπιρουλίνας στη χώρα μας αλλά και για ποιο λόγο πρέπει να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

Πώς ξεκίνησε το Δίκτυο Ελληνικής Σπιρουλίνας;

Το Δίκτυο Ελληνικής Σπιρουλίνας ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία σπιρουλίνας πριν από 5 χρόνια, με εμπνευστή και βασικό μέτοχο της εταιρείας, εμένα! Αν και προέρχομαι από έναν εντελώς διαφορετικό κλάδο, είμαι τοπογράφος μηχανικός, αποφάσισα, δέκα χρόνια πριν να επενδύσω στον πρωτογενή τομέα και πιο συγκεκριμένα, στην παραγωγή σπιρουλίνας και στη μεταποίηση της. Ο λόγος; Ήμουν απόλυτα πεπεισμένος για την αξία του προϊόντος. Τα πρώτα διερευνητικά βήματα για την επένδυση ακολούθησε η συγκρότηση μίας ομάδας επιστημόνων, αποτελούμενη από βιολόγους, ιατρούς, χημικούς μηχανικούς και τεχνολόγους, η οποία σε συνεργασία με επιστήμονες από το εξωτερικό εργάστηκε με συνέπεια για την ανάπτυξη της απαιτούμενης τεχνογνωσίας. Πρωταρχική επιδίωξή μας από την αρχή ήταν η διασφάλιση της ποιότητας προκειμένου το τελικό προϊόν να έχει την υψηλότερη δυνατή ασφάλεια και διατροφική αξία για τον καταναλωτή.

Πού παράγεται η σπιρουλίνα σας;

Το Δίκτυο Ελληνικής Σπιρουλίνας έχει τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής κλειστού τύπου στην Ελλάδα. Πρόκειται μια γυάλινη θερμοκηπιακή εγκατάσταση συνολικού εμβαδού 5 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στη Θερμοπηγή Σιδηροκάστρου στις Σέρρες και βρίσκεται υπό κατασκευή η δεύτερη μονάδα έκτασης 6 στρεμμάτων στα Θερμά της Νιγρίτας.

Πόση σπιρουλίνα παράγετε ετησίως;

Η ετήσια παραγωγή, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κυμαίνεται από 3 έως 4 τόνους καθαρού προϊόντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δίκτυο Ελληνικής Σπιρουλίνας διαθέτει άδεια λειτουργίας εργαστηρίου συμπληρωμάτων διατροφής από τον ΕΟΦ και είναι η μόνη ελληνική εταιρεία παραγωγής σπιρουλίνας πιστοποιημένη με το πρότυπο FSSC2200 από την TUV Austria Hellas.

Ποια είναι τα οφέλη της σπιρουλίνας στον οργανισμό;

Η σπιρουλίνα χάρη στο ευρύ φάσμα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει παρουσιάζει ένα πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όλοι εμείς στο Δίκτυο Ελληνικής Σπιρουλίνας δεν αντιμετωπίζουμε τη σπιρουλίνα σαν ένα ακόμα συμπλήρωμα διατροφής, για εμάς η σπιρουλίνα είναι πλήρης τροφή!

Η θρεπτική της σύσταση αποδεικνύει ότι πρόκειται για μία πλήρη τροφή, καθώς περιέχει ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών. Πρόκειται για ένα 100% φυσικό προϊόν, μη γενετικά τροποποιημένο, χωρίς πρόσθετα συντηρητικά και χρωστικές.

Εάν συνοψίσουμε τις κύριες ευεργετικές ιδιότητες της σπιρουλίνας θα λέγαμε ότι προσφέρει υψηλά επίπεδα ενέργειας και αντοχής, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει τις επιδόσεις στην εργασία και τη μελέτη, όπως και στις αθλητικές δραστηριότητες και κρατά σε εγρήγορση τον οργανισμό. Ταυτόχρονα ενισχύει τη συγκέντρωση και συμβάλλει στην αποκατάσταση του οργανισμού έπειτα από έντονη σωματική άθληση και καταπόνηση.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσματα κλινικών ερευνών που διεξήγαγε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου με τα προϊόντα της εταιρεία μας σχετικά με τις ευεργετικές ηπατοπροστατευτικές και υπολιπιδαιμικές δράσεις της σπιρουλίνας.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η εταιρεία μας παράγει σπιρουλίνα με ιώδιο και χωρίς ιώδιο για όσους πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό, ενώ το ιατρικό τμήμα της εταιρείας παρέχει δωρεάν στους καταναλωτές που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή εξατομικευμένες οδηγίες κατανάλωσης της σπιρουλίνας.

Κάνετε εξαγωγή της ελληνικής σπιρουλίνας και στο εξωτερικό;

Ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής διοχετεύεται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Μικρές ποσότητες εξάγουμε στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βουλγαρία όπου φαίνονται να ανοίγουν σημαντικές ευκαιρίες για τα προϊόντα μας. Έχοντας πλέον εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς και έχοντας πιστοποιηθεί για την ποιότητα των προϊόντων μας είμαστε πλέον έτοιμοι να επεκταθούμε στο εξωτερικό. Παράλληλα, τελεσφόρησαν και οι προσπάθειές μας για την διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων -το R&I τμήμα της εταιρείας ανέπτυξε μεταξύ άλλων νέα προϊόντα με βάση τη σπιρουλίνα και τη σοκολάτα τα οποία και κυκλοφορούν στην αγορά από την αρχή του έτους, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους για την εξαγωγική δυναμική της εταιρείας μας.