ΔΙΕΘΝΕΣ
31/03/2015 13:50 EEST | Updated 31/03/2015 16:54 EEST

Η τουρκική κυβέρνηση απαγορεύει στα ΜΜΕ κάθε μετάδοση πληροφοριών για την ομηρία στην Κωνσταντινούπολη

ASSOCIATED PRESS
Members of special security forces stand outside the main courthouse in Istanbul, Turkey, Tuesday, March 31, 2015. Turkish news agencies say that members of a banned leftist group have taken a chief prosecutor hostage in his office inside the courthouse. State-run Anadolu Agency and state television, TRT, identified the prosecutor as Mehmet Selim Kiraz. He is the prosecutor investigating the death of a teenager who was hit by a police gas canister fired during nationwide anti-government protests

Προσωρινή απαγόρευση στα ΜΜΕ να μεταδώσουν οποιαδήποτε νεότερη πληροφορία σχετικά με την ομηρία του Εισαγγελέα, Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ ο οποίος χειρίστηκε τη δικογραφία της δολοφονίας του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, επέβαλε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, κάνει χρήση της δυνατότητας που του δίνει η νομοθεσία στη Τουρκία, σχετικά με την τήρηση ορών ασφαλείας σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Η «σίγαση» όλων των μέσων- ηλεκτρονικών και έντυπων- προβλέπεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Σύμφωνα δε με το συμβούλιο, «ο νόμος προβλέπει πως ο Πρωθυπουργός η άλλος οποιοσδήποτε άλλος υπουργός- με σχετική εξουσιοδότηση- έχει τη δυνατότητα να επιβάλει γενική απαγόρευση στη μετάδοση πληροφοριών από τα ΜΜΕ εφόσον τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας ή εάν απειλείται η δημόσια τάξη».

Σημειώνεται πως κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η τουρκική κυβέρνηση έχει «καταφύγει» σε αυτό το νομό περισσότερες από 150 φορές, με την έκδοση των αντίστοιχων εντολών επιβολής απαγόρευσης κάλυψης γεγονότων από τα ΜΜΕ. Οι υποθέσεις για τις οποίες έγινε χρήση του συγκεκριμένου νόμου αφορούσαν από την έφοδο των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτος στο προξενείο της Τουρκίας στη Μοσούλη του Ιράκ έως τις έρευνες σε βάρος υπουργών για υποθέσεις διαφθοράς, τρομοκρατικές επιθέσεις ή ακόμη και την κατάρρευση τμήματος ορυχείου Εμενέκ η οποία αποτέλεσε και ένα από τα πλέον πολύνεκρα εργατικά δυστυχήματα στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας.

(Με πληροφορίες από: Hurriyet Daily News, Anadolou Agency)