ΕΙΔΗΣΕΙΣ
05/04/2015 18:23 EEST | Updated 05/04/2015 18:23 EEST

Τι απαντά η κυβέρνηση για τα 500 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών

Frangiskos Samsas / SOOC

Μετά το ίδιο το υπουργείο Άμυνας και το Μαξίμου δίνει απαντήσεις για τα 500 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού, επιρρίπτοντας ευθύνες στον υπουργό Εθνικής Άμυνας επί ΝΔ τημν περίοδο 2007-2009, Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για καθήλωση των αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού που αποφασίστηκε να εκσυγχρονιστούν ενώ τα χαρακτηρίζουν απαραίτητα για την επιτήρηση στο Αιγαίο.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ προβλέπει πράγματι εκσυγχρονισμό πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού «P-3 Orion», έναντι 500 εκ. δολαρίων στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η συμφωνία επικρίθηκε έντονα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως υπέρογκου κόστους σε περίοδο οικονομικών δυσχερειών.

Πρόκειται, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, για αεροσκάφη τα οποία είχαν αποκτηθεί δωρεάν από τις ΗΠΑ την περίοδο 1991-1992, είναι σήμερα ηλικίας 25 ετών και ο εκσυγχρονισμός τους θα τους δώσει παράταση ζωής για ακόμα 15.000 ώρες. Το πρόγραμμα αναβάθμισής τους, σύμφωνα με τους κύκλους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είχε ενεργοποιηθεί σε απόφαση ΚΥΣΕΑ από το 2012.

«Ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών θα γίνει από την Lockheed Martin στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και άλλες ελληνικές εταιρείες ως υποκατασκευαστές κρίσιμων συστημάτων που θα ενσωματωθούν στα παλιά αεροσκάφη. Με την ανάθεση της δουλειάς στην ΕΑΒ εξασφαλίζεται εργασία για επτά χρόνια», τονίζουν οι κύκλοι της κυβέρνησης.

Αναφερόμενοι δε στην περίοδο υπουργίας του κ. Μεϊμαράκη, σημειώνουν ότι τα αεροπλάνα «P-3 Orion» πετούσαν κανονικά μέχρι το 2009, όταν και με απόφάση του τελευταίου, «τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν λόγω παλαιότητας, αν και είχαν ακόμα ώρες πτήσης».

Αν ο εκσυγχρονισμός τους γινόταν εκείνη την εποχή δεν θα κόστιζε, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, τόσα χρήματα, ενώ οι σκέψεις για αγορά καινούργιων αεροσκαφών δεν προχώρησαν τότε λόγω της οικονομικής κρίσης που ερχόταν.

Το κάθε αεροσκάφος «P -3» μπορεί να πετά επί 12 ώρες συνεχώς και να ελέγχει τεράστιες περιοχές του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ελέγχει από κινήσεις υποβρυχίων και πλοίων μέχρι μεταναστευτικές ροές.