ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/05/2015 09:04 EEST | Updated 11/05/2015 09:04 EEST

Τα «τελευταία» Windows

ASSOCIATED PRESS
Joe Belfiore, Microsoft Corporate Vice President of Operating Systems Group, demonstrates Continuum for phones at the Microsoft Build conference in San Francisco, Wednesday, April 29, 2015. While Microsoft has already previewed some aspects of the new Windows 10, a parade of top executives will use the conference to demonstrate more software features and app-building tools, with an emphasis on mobile devices as well as PCs. (AP Photo/Jeff Chiu)

Η επερχόμενη νέα έκδοση των Windows, τα Windows 10, θα είναι η τελευταία μεγάλη ανανέωση/εντελώς νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος, δήλωσε ο Τζέρι Νίξον, στέλεχος της Microsoft, στη συνδιάσκεψη Ignite στο Σικάγο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, τα σχόλιά του επιβεβαίωσε και η Microsoft, η οποία διευκρινίζει ότι στο μέλλον τα Windows θα αναβαθμίζονται/ ενημερώνονται σε συνεχή και τακτική βάση, αντί να κυκλοφορούν «standalone» εκδόσεις του λειτουργικού.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Microsoft, τα σχόλια του Νίξουν αντικατοπτρίζουν την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα Windows, τα οποία πλέον θα παρέχονται ως «υπηρεσία» και αναμένεται ότι θα έχουν ένα «μακρό μέλλον». Παράλληλα, σημειώνεται πως δεν έχει αποφασιστεί πώς θα αποκαλείται το λειτουργικό σύστημα πέρα από τα Windows 10.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του BBC, ο Στιβ Κλέινχανς, αντιπρόεδρος έρευνας της Gartner, σημειώνεται ότι δεν θα υπάρξουν Windows 11, καθώς η εταιρεία έχει αποφύγει εσκεμμένα να χρησιμοποιήσει το όνομα «Windows 9» και πήγε κατευθείαν στο 10 ως ένδειξη αποστασιοποίησης από ένα παρελθόν που υποδείκνυε επανειλημμένες stand-alone εκδόσεις του λειτουργικού- κάτι που, όπως εκτίμησε, αποτελούσε «πονοκέφαλο» για την εταιρεία, καθώς ανά τρία χρόνια περίπου έπρεπε να δημιουργεί το επόμενο «μεγάλο» λειτουργικό, και παράλληλα να το προωθεί ανάλογα για να πείσει τους καταναλωτές να το υιοθετήσουν, αντικαθιστώντας το παλιό. Μια «υπηρεσία» Windows θα «σπάσει τον κύκλο», επιτρέποντας πιο άμεση ανανέωση και πειραματισμό με updates.