"Το κορίτσι της βόμβας ναπάλμ": Απαλλάσσεται από τα σημάδια της βόμβας 43 χρόνια μετά

"Το κορίτσι της βόμβας ναπάλμ": Απαλλάσσεται από τα σημάδια της βόμβας 43 χρόνια μετά

Ήταν μόλις 9 ετών όταν η Kim Phuc έγινε πρωτοσέλιδο των εφημερίδων, αποτυπώνοντας την φρίκη του πολέμου στο Βιετνάμ. Η Phuc έμεινε στην ιστορία ως το "κορίτσι της ναπάλμ".

Σήμερα 43 χρόνια μετά η 52χρονη Kim ταξίδεψε από τον Καναδά όπου ζει με τον άνδρα της στο Μαϊάμι για να υποβληθεί σε θεραπεία με λέιζερ ώστε να αποκαταστήσει τις πληγές στο κορμί της που για δεκαετίες τις δημιουργούν άλγη και πόνους.

Η Dr Jill Waibel ελπίζει ότι η θεραπεία θα την ανακουφίσει και θα μαλακώσει το σημαδεμένο δέρμα της. "Τόσα χρόνια πίστευα ότι όταν βρεθώ στον παράδεισο, δεν θα νιώσω άλλον τρόμο, άλλον πόνο. Τώρα όμως, η γη έγινε παράδεισος για μένα" δήλωσε στο Associated Press.

Επιστρέφοντας πίσω στις 8 Ιουνίου του 1972 ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν την ιστορία ανάμεσα στη Phuc και τον Nick Ut, ο οποίος έμελλε να γίνει ο σωτήρας για το δρόμο που ήθελε να χαράξει το νεαρό κορίτσι της φωτογραφίας.

Όταν η μικρή έχασε τις αισθήσεις της ο νεαρός φωτογράφος, ο οποίος κέρδισε και το βραβείο Pulitzer, την οδήγησε σε ένα μικρό νοσοκομείο. Το παιδί ήταν απίθανο να επιβιώσει. Δεν έχασε όμως την ελπίδα του και απαίτησε από τους γιατρούς να της παράσχουν τις πρώτες βοήθειες.

Σχεδόν το 30% του σώματός της ήταν γεμάτο εγκαύματα τρίτου βαθμού με το πρόσωπό της ευτυχώς να έχει μείνει ανέπαφο. Έπρεπε να παραμείνει για 13 μήνες στο νοσοκομείο και να κάνει πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις, για να καταφέρει να ζήσει.

Μεγαλώνοντας η Phuc έγινε δεκτή στην ιατρική σχολή, για να ακολουθήσει το όνειρό της να γίνει γιατρός. Το όνειρο όμως χάθηκε όταν οι νέοι κομμουνιστές ηγέτες συνειδητοποίησαν την αξία της προπαγάνδας στη φωτογραφία του «κοριτσιού της ναπάλμ».

Ημερομηνία ορόσημο για τη νεαρή ήταν το 1982 όταν και ταξίδεψε στη Δυτική Γερμανία το για ιατρική περίθαλψη με τη βοήθεια μιας ξένης δημοσιογράφου. Δέκα χρόνια αργότερα γνώρισε τον άνδρα της ζωής της, τον οποίο και παντρεύτηκε. Ο λόγος για τον Bui Huy Toan με τον οποίο πέρασαν το μήνα του μέλιτος στη Μόσχα. Στην πτήση της επιστροφής τους στην Κούβα, οι νεόνυμφοι αυτομόλησαν κατά τη διάρκεια στάσης ανεφοδιασμού στον Καναδά. Η Phuc ήταν ελεύθερη.

La fille au napalm

Δημοφιλή