ΔΙΕΘΝΕΣ
19/01/2016 13:49 EET | Updated 19/01/2016 14:19 EET

Προειδοποίηση Στήβεν Χώκινγκ: Η γη θα καταστραφεί. Μόνη λύση η μετοίκηση στο διάστημα

KGC-42/STAR MAX/IPx
Photo by: KGC-42/STAR MAX/IPx 2015 12/16/15 STARMUS panel announces groundbreaking Stephen Hawking Medals for Science Communication at The Royal Society Carlton House Terrace. (London, England, UK) Here, Professor Stephen Hawking

Διαλέξεις που θα μεταδοθούν στις 26 Ιανουαρίου και την 4η Φεβρουαρίου μέσω του BBC Radio 4 έδωσε ο Βρετανός φυσικός και κοσμολόγος, Στήβεν Χώκινγκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας του δικτύου, όπου δίνονται μερικά από τα σημαντικότερα σημεία των διαλέξεων, ο Χώκινγκ προειδοποιεί την ανθρωπότητα για μια επικείμενη καταστροφή, η οποία θα έρθει σε μερικές χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Αιτία θα είναι είτε η καταστροφή του περιβάλλοντος και η υπερθέρμανση του πλανήτη, είτε ένας κακός χειρισμός των πυρηνικών και χημικών όπλων που έχουν στα χέρια τους πολλά έθνη.

«Παρόλο που η πιθανότητα καταστροφής του πλανήτη γη του χρόνου ή του παραχρόνου να είναι απίθανη, όμως οι πιθανότητες αυξάνονται και το σενάριο γίνεται βέβαιο στα επόμενα χίλια ή δεκα χιλιάδες χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων στις διαλέξεις του.

Την ίδια στιγμή, ο Χώκινγκ εκφράζει την πίστη του ότι το ανθρώπινο γένος θα καταφέρει να επιβιώσει από μια καταστροφή της γης, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, έως τότε, η ανθρωπότητα θα έχει μετοικίσει σε άλλους πλανήτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διακεκριμένος επιστήμονας ασκεί κριτική στον ανεξέλεγκτο τρόπο με τον οποίο η επιστημονική κοινότητα χρησιμοποιεί ορισμένα ευρήματα, κάνοντας λόγο για μια σειρά νέων κινδύνων λόγω της τεχνολογικής προόδου. Ο ίδιος έχει κατά καιρούς επισημάνει τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα μπορούσε να αφανίσει το ανθρώπινο είδος. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να είναι υπέρ της προόδου και τονίζει ότι στόχος του είναι η επισήμανση των τυχών ρίσκων.

«Δεν θα σταματήσουμε να προοδεύουμε, ούτε θα πάμε πίσω, επομένως πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους και να τους διαχειριστούμε. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», είπε.

Απευθυνόμενος στη νέα γενιά των επιστημόνων, ο διάσημος Βρετανός αστροφυσικός είπε: «Οι νέοι επιστήμονες θα πρέπει να διατηρήσουν μια αίσθηση θαυμασμού για το περίπλοκο σύμπαν».