ΔΙΕΘΝΕΣ
10/05/2016 04:26 EEST | Updated 10/05/2016 04:26 EEST

Την άρση στο εμπάργκο όπλων στο Βιετνάμ εξετάζει η Ουάσινγκτον

ASSOCIATED PRESS
In this photo taken May 6, 2016, President Barack Obama speaks in the briefing room of the White House in Washington. There's no cheering at the White House for Donald Trump, but his ascent as the presumptive Republican nominee means a few of President Barack Obama's key achievements could be more likely to survive after he leaves office. (AP Photo/Carolyn Kaster)

Το εμπάργκο όπλων στο Βιετνάμ σκέφτεται να άρει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από πιέσεις για στενή στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Βιετνάμ, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Το συγκεκριμένο σχέδιο έρχεται κατά την διάρκεια των προετοιμασιών για το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στο Βιετνάμ στα τέλη Μαΐου που στόχο έχουν την σύσφιξη των σχέσεων Ουάσινγκτον-Ανόι. Η στρατιωτική συνεργασία θα αφορά κυρίως στον περιορισμό των ενεργειών των ενεργειών της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Σύμφωνα με το Reuters, η άρση του εμπάργκο μετά από τρεις δεκαετίες θα μπορούσε να εξυγιάνει σταδιακά τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά ταυτόχρονα θα προκαλέσει την αντίδραση του Πεκίνου που διεκδικεί βάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ανόι από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου εισήγαγε όπλα από τη Ρωσία. Διπλωμάτες εκτιμούν ότι το Βιετνάμ επιθυμεί τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, όμως η Ουάσινγκτον ζητεί απτές δεσμεύσεις.