ΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/09/2016 05:04 EEST | Updated 30/09/2016 13:18 EEST

Πρόεδρος ΣτΕ: Οι συνεχείς παρεμβάσεις με ανάγκασαν να ματαιώσω την διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες

Nikos Libertas / SOOC

Διακόπηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, λόγω του τεταμένου κλίματος. Η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, κεκλεισμένων των θυρών, διήρκεσε περίπου μία ώρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, διακόπηκε έπειτα από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του προέδρου του δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου. Η διάσκεψη είχε στόχο να εξεταστεί εάν είναι συνταγματικός και νόμιμος ο τρόπος χορήγησης των τεσσάρων αδειών των τηλεοπτικών σταθμών.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου θα έκρινε τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατ. ευρώ η καθεμιά, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Oι τηλεοπτικοί σταθμοί με τις επίμαχες προσφυγές τους, που πρόκειται να εξετάσει η Ολομέλεια του ΣτΕ, στρέφονται, μεταξύ των άλλων, κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών όπως είναι η από 1.3.2016 απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής «ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Παράλληλα, στρέφονται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των 4 αδειών τηλεοπτικών σταθμών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition). ευκρίνειας (high definition).

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣτΕ η επόμενη διάσκεψη θα ανακοινωθεί 24 ώρες πριν.

«Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών», ανέφερε η ανακοίνωση του ΣτΕ.

Το μήνυμα της κυβέρνησης:

Αφήστε το Συμβούλιο της Επικρατείας ανεπηρέαστο, είναι το μήνυμα της κυβέρνησης σε όσους σχολιάζουν την αναβολή της συνεδρίασης της Ολομέλειας κατά την συζήτηση για τον διαγωνισμό που αφορά τις τηλεοπτικές άδειες. «Το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει ανεπηρέαστο», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα ξεκαθαρίζουν ότι η διαγωνιστική διαδικασία «συνεχίζεται ομαλά και ταχύτατα και με δεδομένο πως έως τώρα όλες οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα ασφαλιστικά μέτρα είναι απορριπτικές».

Sponsored Post