ΔΙΕΘΝΕΣ
09/01/2017 06:46 EET | Updated 09/01/2017 11:24 EET

Politico: Η Ρωσία ίσως μπλοκάρει την επίλυση του Κυπριακού

Sasha Mordovets via Getty Images
MOSCOW, RUSSIA - FEBRUARY 25: Russian President Vladimir Putin (R) and Cyprus President Nicos Anastasiades (L) during a joint press conference in Novo Ogaryvo State Residence on February 25, 2015 in Moscow, Russia. During his one-day visit to the country, the Cypriot president signed a military agreement which would allow Russian ships to make port calls in Cyprus. (Photo by Sasha Mordovets/Getty Images)

Στις προσεχείς διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό αναφέρεται εκτενώς δημοσίευμα του Politico με τίτλο «Κύπρος, το φινάλε». Μιλώντας με Κύπριους και Ευρωπαίους αξιωματούχους, η δημοσιογράφος Σάρα Στεφανίνι «βλέπει» μια πιθανή επίλυση του ζητήματος. Ως λύση θεωρεί την επανένωση της Κύπρου.

Για να υπάρξει ωστόσο μια θετική έκβαση θα πρέπει, σύμφωνα με την Στεφανίνι, να «κλείσουν» συγκεκριμένα θέματα όπως οι αποζημιώσεις των Ελλήνων που έχασαν εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και η συγκρότηση μιας κυβέρνησης παρόμοιας πιθανότατα με εκείνης του Βελγίου.

Η μεγαλύτερη ανησυχία, σύμφωνα με το άρθρο, είναι το κατά πόσο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αποδεχτεί την οποιαδήποτε απόφαση. Ο ίδιος εξάλλου είναι γνωστός για την πολεμική ρητορική του, αν και πλήθος αναλυτών εκτιμούν πως ο ίδιος ίσως να αναγκαστεί -στην παρούσα φάση- να αποδεχτεί μια επανένωση της Κύπρου.

Η Στεφανίνι «βλέπει» ακόμα το Κρεμλίνο να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Οι υποστηρικτές της επανένωσης πιστεύουν ότι, λόγω της φερόμενης εμπλοκής της στις εκλογές στις ΗΠΑ και αλλού, ίσως να επιβραδύνει παρά να επιταχύνει την επίλυση του ζητήματος.

«Η Ρωσία προσπάθησε να μπλοκάρει την επίλυση του Κυπριακού το 2004, όταν άσκησε βέτο στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ που πρότεινε αλλαγές που θα έμπαιναν σε εφαρμογή εάν η χώρα ψήφιζε υπέρ της επανένωσης. Η Ρωσία έχει στενούς πολιτικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τους Ελληνοκύπριους και επενδύει στην Κύπρο», αναφέρει το άρθρο.

«Η ανησυχία τώρα είναι ότι το Κρεμλίνο ίσως χρησιμοποιήσει τους δεσμούς του με μικρές ελληνικές εθνικιστικές οργανώσεις στην νότια Κύπρο για να διακόψει ξανά την διαδικασία, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει αντιευρωπαϊκά ρεύματα μέσα στην ΕΕ. Αυτό θα εμπόδιζε ακόμα το άνοιγμα μιας ακόμα πηγής φυσικού αερίου για τους δύο μεγαλύτερους “πελάτες” της Ρωσίας, την Τουρκία και την Ευρώπη».

Sponsored Box