Piece by Piece: Το ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει μια πολύ σημαντική έκθεση για το σπουδαίο έργο του Renzo Piano

Piece by Piece: Το ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει μια πολύ σημαντική έκθεση για το σπουδαίο έργο του Renzo Piano

Το Piece by Piece στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της σημαντικής περιοδεύουσας έκθεσης που σκιαγραφεί την πορεία του έργου και την αξιοσημείωτη καριέρα του βραβευμένου με το βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker, Renzo Piano και του Renzo Piano Building Workshop (RPBW). Αποτελεί ευτυχή συγκυρία το γεγονός πως αυτή η σπουδαία έκθεση ενός εκ των σημαντικότερων «δασκάλων» της μοντέρνας αρχιτεκτονικής ολοκληρώνεται στην Αθήνα, τον τόπο όπου βρίσκεται και ένα από τα πιο πρόσφατα μεγάλα έργα του, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), έπειτα από τα εγκαίνιά της στη Νέα Υόρκη (2013) και τις «στάσεις» της στην Πάντοβα (2014) και στη Σανγκάη (2015).

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιδεικνύει όλα τα σημαντικά χαρακτηριστικά στοιχεία που καθορίζουν την σχεδιαστική και κατασκευαστική φιλοσοφία του γραφείου RPBW: Την προσωπική, ευφάνταστη, πλατωνική, ακόμα και ρομαντική, σχέση του Renzo Piano και των συνεργατών του με τα υλικά και την κατανόησή τους, τον ουμανισμό τους, την «εμμονή» και επαγρύπνηση του οράματός τους για τα κτίρια ως δημόσιους χώρους, τη διαύγειά τους και την εξαιρετική χρήση του φωτός, και την ακράδαντη πεποίθησή τους ότι οι τεχνητές κατασκευές θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα και να συμμετάσχουν σε διαρκή διάλογο με το φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό τους περιβάλλον.

Όταν ο Renzo Piano κέρδισε το βραβείο Pritzker, ο Bill Lacy, ο τότε εκτελεστικός διευθυντής του βραβείου δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Το συνολικό έργο του Renzo Piano θυμίζει το ρωμαϊκό θεό Ιανό, ο οποίος απεικονιζόταν με δύο ενωμένα πρόσωπα που κοιτάζουν σε αντίθετες κατευθύνσεις, το ένα προς τα μπρος, το άλλο προς τα πίσω…». Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί την επιτομή της μακράς και διακεκριμένης καριέρας του Piano, που θυμίζει τον θεό Ιανό. Το έργο κοιτάει προς τα «πίσω», προς την Ακρόπολη, συμμετέχοντας σε έναν διακριτικό αρχιτεκτονικό διάλογο με ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της ανθρωπότητας, αλλά κοιτάει και προς τα «μπρος», προς τη θάλασσα και το μέλλον, όπως αυτό επιδεικνύεται από την εκτεταμένη χρήση καινοτόμων υλικών και τεχνικών κατασκευής, καθώς και τεχνολογίας αιχμής στο ΚΠΙΣΝ.

‘Εκθεση αρχιτεκτονικής βήμα-βήμα

Η έκθεση «Piece by Piece» περιλαμβάνει αναπαραστάσεις αρχιτεκτονικών έργων των τελευταίων τριάντα ετών από το Renzo Piano Building Workshop. Αποτελείται από 18 μονογραφίες-εγκαταστάσεις σε τραπέζια, αφιερωμένα το καθένα σε ένα έργο, που μέσα από μοντέλα, σχέδια, φωτογραφίες και βίντεο, διηγούνται την ιστορία των διαφόρων projects του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου.

Μια έκθεση αρχιτεκτονικής είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Πράγματι, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την άμεση εμπειρία του δομημένου χώρου, που αποτυπώνει την υβριδική παρουσία της πόλης και αφουγκράζεται τις πολλές, αδιάκοπες φωνές της.

Μια έκθεση αρχιτεκτονικής μπορεί ωστόσο να μεταφέρει με τρόπο άμεσο την περίπλοκη και συνδυαστική διαδικασία μέσω της οποίας οραματιζόμαστε και κατασκευάζουμε τα κτίρια που σχεδιάζουμε, τα οποία στη συνέχεια θα κατοικηθούν. Μια πορεία, βήμα-βήμα, που συντίθεται με τα σχέδια, τα υλικά και τα εργαλεία αυτής της διεξοδικής έρευνας, τα ίδια που βρίσκονται και πάνω στα σχεδιαστήριά μας. Μια έκθεση μπορεί να αφηγηθεί την εξέλιξη της δουλειάς μας ως αρχιτέκτονες, χωρίς τεχνάσματα, φέρνοντας λίγο πολύ τα πάντα στο φως: Δοκιμές, εξέλιξη, αλλά και αμφιβολίες και επαναπροσδιορισμούς.

Και στη συνέχεια το στήσιμό της μπορεί να κοινωνήσει ενδόμυχα, σιωπηρά, μια γλώσσα, έναν εκφραστικό στόχο. Για μας, όπως πάντα, όλα αυτά έχουν να κάνουν με την ποίηση της ελαφρότητας, του φωτός, της κίνησης. Τα μεγάλα τραπέζια, αφιερωμένα το καθένα σε ένα έργο, μοιάζουν με νησιά ενός αρχιπελάγους. Η ιδέα της απουσίας βαρύτητας – όπως αυτή χαρακτηρίζει το αποτύπωμα αλλά και την φιλοσοφία του δικού μας Renzo Piano Building Workshop – εκφράζεται σημειολογικά με τις μακέτες που «πλέουν» μέσα στη φωτεινότητα του Φάρου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Αυτή η έκθεση αποτελεί τον τελευταίο σταθμό μιας πορείας, που το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε τη γενναιοδωρία να χαράξει ξεκινώντας το 2013. Η έκθεση προβλήθηκε πρώτη φορά το 2013 στην Gagosian Gallery στην Νέα Υόρκη, με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επίσης παρουσιάστηκε το 2014 στην Πάντοβα στο Palazzo della Ragione στο πλαίσιο της Διεθνούς Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής καθώς και το 2015 στο Power Station of Art στην Σαγκάη.

Ο Piano έχει δηλώσει για την έκθεση: «Είναι σίγουρα δύσκολο να εκθέσεις επιτυχώς την αρχιτεκτονική. Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το να βρίσκεσαι στο ίδιο το κτίριο, την αίσθηση της υβριδικής υφής μιας πόλης ή τη συνεχή ροή των φωνών που συνθέτουν τους ήχους της ζωής. Ωστόσο, μια αρχιτεκτονική έκθεση, μπορεί να μεταφέρει με σαφήνεια κάτι από τη συνθετότητα και την κοινή διαδικασία μέσω της οποίας τα κτίρια που σχεδιάζουμε συλλαμβάνονται ως ιδέα, κατασκευάζονται και στη συνέχεια αποκτούν ζωή… Θέλω να σκέφτομαι αυτήν την έκθεση σαν ένα ταξίδι μέσα στον χώρο».

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση, κατέχει το ίδιο το ΚΠΙΣΝ, ένα έργο, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το Φθινόπωρο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2016, και αποτελεί ένα από τα πιο πρόσφατα έργα του Renzo Piano Building Workshop.

Ως εκ τούτου, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν βήμα-βήμα, τη σύλληψη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση, ενός από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε σχετικά με την έκθεση: «Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είχαμε το προνόμιο να ζήσουμε από πρώτο χέρι την εμπειρία της αρχιτεκτονικής φιλοσοφίας και της σχεδιαστικής προσέγγισης του Renzo Piano και του RPBW κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του ΚΠΙΣΝ. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που φιλοξενούμε την τελευταία στάση της έκθεσης αυτής σε ένα από τα πιο πρόσφατα κτίρια του RPBW, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες του Κέντρου να βιώσουν την εξέλιξη της δημιουργικής γλώσσας του Renzo Piano σε ένα «ζωντανό» κτίριο το οποίο, θέλουμε να πιστεύουμε, αποτελεί το αποκορύφωμα μίας αξιοσημείωτης σταδιοδρομίας δεκαετιών».

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το βίντεο από τα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν χτες, Πέμπτη 27/4, στο Φάρο του ΚΠΙΣΝ, όπου και ο Renzo Piano και ο Ανδρέας Δρακόπουλος απεύθυναν χαιρετισμό από τη Νέα Υόρκη μέσω ζωντανής video σύνδεσης. Στα εγκαίνια παρευρέθηκε επίσης ο Giorgio Bianchi, συνεργάτης του Renzo Piano Building Workshop, ο οποίος μοιράστηκε με το κοινό την εμπειρία του από τη διοργάνωση της έκθεσης.

INFO

«Renzo Piano Building Workshop – Piece by Piece»

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Φάρος

27 Απριλίου – 23 Ιουλίου 2017

Ώρες: 06:00 – 24:00

Είσοδος Ελεύθερη

Σημείωση: Από 2 Μαΐου θα διοργανώνονται ξεναγήσεις για την έκθεση “Piece by Piece”. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ www.SNFCC.org

Δημοφιλή