6 κανόνες της paleo διατροφής που μπορούμε να ακολουθήσουμε όλοι

6 κανόνες της paleo διατροφής που μπορούμε να ακολουθήσουμε όλοι
'Fresh Salad with Bean ,Kale and Roasted Steak.Shot with Hasselblad.'
4kodiak via Getty Images
'Fresh Salad with Bean ,Kale and Roasted Steak.Shot with Hasselblad.'

Αν δεν έχετε ακούσει ποτέ ξανά τον όρο paleo, πρόκειται για την διατροφή εκείνη που βασίζεται σε αυτά που έτρωγε ο παλαιολιθικός (πρωτόγονος) άνθρωπος.

Αν και από το 2002 που ο Δρ. Loren Cordain κυκλοφόρησε το βιβλίο «The Paleo Diet», στο οποίο ανέφερε ότι η paleo δεν είναι κάποια δίαιτα, αλλά μία διατροφή που βελτιώνει την υγεία και την καλή ζωή και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, η συγκεκριμένη διατροφή έχει δεχτεί αρκετές αρνητικές κριτικές, υπάρχουν και πολλά θετικά στοιχεία που μπορούμε να κρατήσουμε.

Αν και δεν χρειάζεται να ακολουθούμε καμία διατροφή πιστά αν δεν μας ταιριάζει απόλυτα και πρέπει να βρίσκουμε αυτό που ταιριάζει στον δικό μας τρόπο ζωής και καθημερινότητα, υπάρχουν ορισμένοι «κανόνες» της paleo που καλό είναι να εντάξουμε όλοι στον τρόπο ζωής μας.

1. Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές

Αυτός είναι, ίσως, και ο βασικότερος και σημαντικότερος «κανόνας» της paleo. Η paleo βασίζεται στις φυσικές τροφές, δηλαδή σε εκείνες που δεν έχουν ζάχαρη, δεν έχουν συντηρητικά και καταναλώνονται όσο πιο κοντά στην φυσική τους μορφή.

2. Συνδυάστε την άσκηση με την διατροφή

Η paleo έχει συνδυαστεί πολύ με το Crossfit. Αν και, ίσως, αυτή η έντονη γυμναστική να μην σας ταιριάζει, μπορείτε να επιλέξετε ένα άλλο είδος που είναι πιο κοντά στις ανάγκες και το γούστο σας. Ειδικά, αν θέλετε να χάσετε βάρος, αφού η έρευνα έχει δείξει ότι ο καλύτερος τρόπος είναι η έμφαση τόσο στην άσκηση, όσο και την διατροφή.

3. Προσοχή με το αλάτι

Βγάζοντας τις επεξεργασμένες τροφές από την διατροφή σας, σημαίνει ότι μειώνετε και την ποσότητα του αλατιού που λαμβάνετε.

4. Προτιμήστε τα «καλά λιπαρά»

Όπως αυτά που βρίσκονται στα αβοκάντο, στο ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας.

5. Μαγειρεύετε το φαγητό σας

Αν κάποιος αποφεύγει τις επεξεργασμένες τροφές σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τι βάζει στην κατσαρόλα του. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν μαγειρεύεις ο ίδιος το φαγητό που πρόκειται να φας.

6. Μην μετράτε τις θερμίδες

Η paleo διατροφή είναι εντελώς απομακρυσμένη από την λογικό που είχαμε όλοι μέχρι σήμερα για μία δίαιτα και απαιτούσε να μετράς τις θερμίδες που λαμβάνεις. Και ο λόγος είναι ότι δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιας αξίας, ούτε καταναλώνονται με τον ίδιο τρόπο από τον οργανισμό.