Η BSH κλείνει το εργοστάσιο της πρώην Πίτσος στα τέλη 2018. Είχε ιστορία 150 ετών

Η BSH κλείνει το εργοστάσιο της πρώην Πίτσος στα τέλη 2018. Είχε ιστορία 150 ετών
Eurokinissi

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι ένα από τα παλαιότερα εργοστάσια στη χώρα μας, η Bosch-Siemens Hausgerate Hellas (ΒSH Hellas), πρώην Πίτσος, που βρίσκεται στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη και σήμερα απασχολεί 250 εργαζόμενους, θα λειτουργήσει άλλο ένα έτος, μέχρι τα τέλη του 2018 και στη συνέχεια θα κλείσει.

Η HuffPost Greece επικοινώνησε με τη διοίκηση της επιχείρησης, η οποία ενημερώνει ότι από την «1η Ιανουαρίου 2018 το εργοστάσιο της Αθήνας δεν μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή οποιουδήποτε προϊόντος του Ομίλου και ως εκ τούτου η οριστική διακοπή της λειτουργίας της παραγωγικής του δραστηριότητας ήταν αντικειμενικά δεδομένη και απαραίτητη».

Επιπλέον η εταιρεία πριν λίγες ημέρες πρότεινε στους εργαζόμενους να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, «που σχεδιάστηκε με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή αποζημίωση κι ενίσχυση των εργαζομένων». Η εταιρεία διευκρινίζει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό έντυπο το αργότερο μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2017.

«Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή αποζημίωση και ενίσχυση των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει:

· Καταβολή κατά 100% της νόμιμης αποζημίωσης.

· Επιπλέον της καταβολής της νόμιμης αποζημίωσης, καταβολή πρόσθετου ποσού το οποίο θα εξαρτάται άμεσα από τον αριθμό των ετών απασχόλησης στην εταιρεία έως την υποβολή της αίτησης εγγραφής στο πρόγραμμα» δήλωσε η εταιρεία στη HuffPost Greece.

Σε ερώτηση εάν το εργοστάσιο πρόκειται να μεταφερθεί σε άλλη χώρα, η BSH Hellas, απάντησε: Παρ΄όλο που η αρχική ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου της μονάδας του Ρέντη στο τέλος του 2017 ήταν αντικειμενικά δεδομένη και επιβεβλημένη κάτι το οποίο ήταν γνωστό, καταφέραμε –μετά από μεγάλη προσπάθεια- να μεταφέρουμε μέρος παραγωγής συγκεκριμένης προϊοντικής σειράς μαγειρέματος στο εργοστάσιο της Αθήνας, η οποία είχε αρχικώς προγραμματιστεί να εκτελεστεί σε άλλη χώρα και πράγματι θα εκτελεστεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εκεί, καταρχήν για διάστημα ενός έτους.

Στη συνέχεια το εργοστάσιο, με ιστορία περίπου ενάμιση αιώνα, θα κλείσει και πληροφορίες το θέλουν να μεταφέρεται στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση της BSH προς τους εργαζόμενους

BSH: Προσαρμογή του μοντέλου λειτουργίας του εργοστασίου της Αθήνας

Η BSH ανακοινώνει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε προσαρμογή του μοντέλου λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας στην Αθήνα, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της τουλάχιστον έως το τέλος του 2018.

Εδώ και καιρό είχε γνωστοποιηθεί η ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της BSH στην Αθήνα στις 31 Δεκεμβρίου 2017 η οποία ήταν αντικειμενικά επιβεβλημένη, ιδίως μετά από τη μακρά και παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία 7 σχεδόν χρόνια.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, ωστόσο, η εταιρεία αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας για διάστημα ενός επιπλέον έτους. Μεταφέροντας στο εργοστάσιο της Αθήνας παραγωγή μικρότερου εύρους, που είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σε άλλη χώρα, η εταιρεία επιχειρεί να μετριάσει τις συνέπειες για το προσωπικό από την ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της Αθήνας.

Πρώτιστο μέλημα της εταιρείας είναι η φροντίδα και η στήριξη των εργαζομένων της. Για το λόγο αυτό, η προσαρμογή του μοντέλου λειτουργίας του εργοστασίου της BSH στην Αθήνα στις νέες ανάγκες θα υλοποιηθεί μέσω ενός ευνοϊκού προγράμματος εθελούσιας εξόδου, που σχεδιάστηκε με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή αποζημίωση κι ενίσχυση των εργαζομένων. Το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου 2017 και θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου 2017.

Η ιστορία της Πίτσος

1865

Ίδρυση της εταιρείας ΠΙΤΣΟΣ Α.Ε. από την ομώνυμη οικογένεια για την παραγωγή μικρών οικιακών συσκευών και συσκευών πετρελαίου

1959

Έναρξη της παραγωγής ψυγείων και θερμαστρών πετρελαίου στο νέο εργοστάσιο του Ρέντη

1968

Κατασκευή ασπρόμαυρων τηλεοράσεων

1974

Έναρξη συνεργασίας με τη Siemens Α.Ε.

1977

Εξαγορά της ΠΙΤΣΟΣ από την BOSCH - SIEMENS HAUSGERATE GmbH και τη SIEMENS A.E. HELLAS

1986

Συμφωνία συνεργασίας με τη Robert Bosch για τη διανομή των οικιακών συσκευών στην Ελλάδα

1996

Μετονομασία της εταιρείας σε BSP A.B.E.

2002

Μετονομασία της εταιρείας σε BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε.

2005

Συμπλήρωση 140 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας ΠΙΤΣΟΣ Α.Ε.

Δημοφιλή