Η Γάζα, όπου ο λιμός εξαπλώνεται αρπάζοντας σχεδόν καθημερινά πλέον τις ζωές πολλών παιδιών-και όχι μόνο- βρίσκεται στα πρόθυρα να ξεμείνει ακόμη και από εξειδικευμένα θεραπευτικά τρόφιμα που χρειάζονται για να σωθούν οι ζωές σοβαρά υποσιτισμένων παιδιών που αργοσβήουν από την πείνα, όπως αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και μεταδίδει κατ’ αποκλειστικότητα το Reuters.
«Αντιμετωπίζουμε τώρα μια δεινή κατάσταση…μας τελειώνουν τα θεραπευτικά εφόδια», δήλωσε στο την Πέμπτη ο Σαλίμ Οουέις, εκπρόσωπος της UNICEF στο Αμμάν της Ιορδανίας, λέγοντας ότι τα αποθέματα σε έτοιμα προς χρήση θεραπευτικά τρόφιμα (RUTF) θα εξαντληθούν μέχρι τα μέσα Αυγούστου εάν δεν αλλάξει η κατάσταση με την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Αυτό είναι πραγματικά επικίνδυνο για τα παιδιά, καθώς αντιμετωπίζουν πείνα και υποσιτισμό αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.
Στη Γάζα υπάρχουν αποθέματα RUTF της Unicef μόνο για 3.000 παιδιά
Ο Οουάις είπε ότι η UNICEF είχε μόνο αρκετή RUTF για να χορήγηση σε 3.000 παιδιά. Μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου, η UNICEF περιέθαλψε 5.000 παιδιά που αντιμετώπιζαν οξύ υποσιτισμό στη Γάζα.
Η UNICEF δήλωσε ότι από τον Απρίλιο έως τα μέσα Ιουλίου, 20.504 παιδιά νοσηλεύτηκαν με οξύ υποσιτισμό. Από αυτούς τους ασθενείς, 3.247 υπέφεραν από σοβαρό οξύ υποσιτισμό, σχεδόν τριπλάσιος αριθμός από τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Ο σοβαρός οξύς υποσιτισμός μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο και σε μακροχρόνια σωματικά και ψυχικά αναπτυξιακά προβλήματα υγείας στα παιδιά που επιβιώνουν.
Από την Κυριακή, 45 Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει λόγω υποσιτισμού, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν πεθάνει από την πείνα σε 111, οι περισσότεροι από αυτούς τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ένα κύμα πείνας σαρώνει τον παλαιστινιακό θύλακα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Τετάρτη ότι 21 παιδιά κάτω των πέντε ετών ήταν μεταξύ εκείνων που πέθαναν από υποσιτισμό μέχρι στιγμής φέτος.

Οι προμήθειες RUTF με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και θερμίδες, όπως μπισκότα υψηλής ενέργειας και πάστα φιστικιού εμπλουτισμένη με γάλα σε σκόνη, είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση σοβαρού υποσιτισμού. «Οι περισσότερες προμήθειες θεραπείας υποσιτισμού έχουν καταναλωθεί και ό,τι έχει απομείνει στις εγκαταστάσεις θα εξαντληθεί πολύ σύντομα αν δεν αναπληρωθεί», δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι ένα πρόγραμμα στη Γάζα που στόχευε στην πρόληψη του υποσιτισμού μεταξύ των πιο ευάλωτων, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών και των παιδιών κάτω των πέντε ετών, ενδέχεται να χρειαστεί να σταματήσει τις δραστηριότητές του, καθώς εξαντλούνται τα συμπληρώματα διατροφής.
Ο λιμός στη Γάζα…Ένα μαρτύριο που άρχισε τον περασμέο Μάρτιο
Τα αποθέματα τροφίμων της Γάζας εξαντλούνται από τότε που το Ισραήλ, σε πόλεμο με την παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς από τον Οκτώβριο του 2023, διέκοψε όλες τις προμήθειες προς την περιοχή τον Μάρτιο, αίροντας τον αποκλεισμό τον Μάιο που συνοδεύτηκαν από περιορισμούς στη διανομή τροφίμων, απαραίτητους, όπως λέει για να αποτραπεί η εκτροπή της βοήθειας σε ένοπλες ομάδες.
Το Ισραήλ, μαζί με τις ΗΠΑ, συνέβαλε στη δημιουργία ενός αμφιλεγόμενου νέου συστήματος βοήθειας που διαχειρίζεται το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα της Γάζας (GHF). Όμως εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εν ψυχρώ κοντά στις εγκαταστάσεις βοήθειας του GHF από τότε που άρχισαν να λειτουργούν πριν από οκτώ εβδομάδες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας αντιμετωπίζει συνθήκες λιμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ενώ διεθνείς οργανισμοί βοήθειας λένε ότι μόνο μια μικρή ποσότητα από αυτά που χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, φτάνει αυτή τη στιγμή στους ανθρώπους στη Γάζα.

Η COGAT, η ισραηλινή υπηρεσία συντονισμού στρατιωτικής βοήθειας, απαντώντας σε ερωτήσεις μέσω email σχετικά με τις προμήθειες της RUTF, δήλωσε ότι συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς για να βελτιώσει τις συνθήκες διανομής βοήθειας από τα σημεία διέλευσης όπου περίμεναν εκατοντάδες φορτηγά βοήθειας.
Η οργάνωση Save the Children, η οποία λειτουργεί μια κλινική που περιθάλπει έναν αυξανόμενο αριθμό υποσιτισμένων παιδιών στην κεντρική Γάζα, δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να φέρει τις δικές της προμήθειες από τον Φεβρουάριο και βασίζεται στις παραδόσεις των Ηνωμένων Εθνών.
«Εάν εξαντληθούν, αυτό θα επηρεάσει επίσης τους εταίρους της UNICEF και άλλους οργανισμούς που βασίζονται στις προμήθειές τους για να τις παρέχουν στα παιδιά περίθαλψη», δήλωσε η Αλεξάντρα Σεϊχ, Παγκόσμια Επικεφαλής Ανθρωπιστικής Πολιτικής και Υπεράσπισης της Save the Children.
Στο μεταξύ, χθες τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία στον κόσμο Associated Press, Reuters, AFP και το BBC σε κοινή δήλωσή τους εκράζουν «Απεγνωμένη ανησυχία για τους δημοσιογράφους μας στη Γάζα, οι οποίοι αδυνατούν ολοένα και περισσότερο να θρέψουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Για πολλούς μήνες, αυτοί οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι ήταν τα μάτια και τα αυτιά του κόσμου στη Γάζα. Τώρα αντιμετωπίζουν τις ίδιες άθλιες συνθήκες με αυτές που καλύπτουν. Οι δημοσιογράφοι υφίστανται πολλές στερήσεις και κακουχίες σε εμπόλεμες ζώνες. Είμαστε βαθιά ανήσυχοι που η απειλή της λιμοκτονίας είναι πλέον μία από αυτές. Καλούμε για άλλη μια φορά τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν στους δημοσιογράφους να εισέρχονται και εξέρχονται στη Γάζα. Είναι απαραίτητο να φτάσουν επαρκή αποθέματα τροφίμων στους ανθρώπους εκεί».
Στη Γάζα ακόμη και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσει λιποθυμούν από την πείνα
Προβλήματα υποσιτισμου αντιμετωπίζουν και μέλη του προσωπικού υπηρεσιών του ΟΗΕ που δραστηριοποιούνται στη Γάζα. Όπως αναφέρει ο Guardian, o επικεφαλής της κύριας υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους δήλωσε ότι το προσωπικό της πρώτης γραμμής λιποθυμά από την πείνα, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από τον λιιμό στη Γάζα συνεχίζει να αυξάνεται και οι ελπίδες για εκεχειρία εξανεμίστηκαν καθώς οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν.
«Αυτή η επιδεινούμενη κρίση επηρεάζει τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προσπαθούν να σώσουν ζωές στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο θύλακα… όταν οι φροντιστές δεν μπορούν να βρουν αρκετά για να φάνε, ολόκληρο το ανθρωπιστικό σύστημα καταρρέει», δήλωσε ο Φιλίπ Λατζαρίνι, επικεφαλής της UNRWA.
Ο Λατζαρίνι δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι ένας συνάδελφός του στην περιοχή του είχε πει: «Οι άνθρωποι στη Γάζα δεν είναι ούτε νεκροί ούτε ζωντανοί, είναι κινούμενα πτώματα».
Την Τετάρτη, ο διευθυντής του, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε: «Δεν ξέρω πώς θα το ονομάζατε διαφορετικά από μαζική λιμοκτονία, και είναι ανθρωπογενής. Είναι πολύ σαφές ότι αυτό οφείλεται στον (ισραηλινό) αποκλεισμό».