Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε την Τρίτη πως θα συζητήσει την κατάσταση στη Γάζα και το Ιράν όταν συναντήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας πως ελπίζει σε κατάπαυση πυρός στη Γάζα σύντομα.

Ο Τραμπ αναμένεται να συναντήσει τον Νετανιάχου τη Δευτέρα. Ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, ο Ρον Ντέρμερ, βρίσκεται στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες εν όψει της συνάντησης.

Advertisement
Advertisement

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν στις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο των οποίων έλαβε χώρα και η αμερικανική επίθεση με βομβαρδιστικά B-2. O Τραμπ είπε πως τα πλήγματα «εξόντωσαν» τις πυρηνικές δυνατότητες της Τεχεράνης, αν και υπάρχουν ακόμα διαφωνίες ως προς την έκταση της καταστροφής που υπέστη το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Τραμπ είπε πως ελπίζει ότι μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός με αντάλλαγμα ομήρους μπορεί να επιτευχθεί την επόμενη εβδομάδα μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα.

«Ελπίζουμε ότι θα συμβεί. Και ανυπομονούμε να συμβεί κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα» είπε σε δημοσιογράφους καθώς έφευγε από τον Λευκό Οίκο για ένα σύντομο ταξίδι στη Φλόριντα. «Θέλουμε να βγάλουμε τους ομήρους».

Η Χαμάς έχει πει πως είναι πρόθυμη να αφήσει τους ομήρους που απομένουν στη Γάζα στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας για τερματισμό του πολέμου, ενώ το Ισραήλ λέει πως θα τελειώσει μόνο με τον αφοπλισμό και τη διάλυση της ισλαμιστικής οργάνωσης. Η Χαμάς αρνείται να αφοπλιστεί.

Με πληροφορίες από Reuters