14η Μαΐου: Η Τουρκία Εκλογές, εγώ Γενέθλια

Γιατί η Δύση τον «ΘΕΛΕΙ» τον κ. Ερντογάν.
Anton Petrus via Getty Images

Εύχομαι να μην παρεξηγηθεί ως «δείγμα επιπολαιότητας ή εγωκεντρικής αφέλειας» ο τίτλος μου αλλά είναι γεγονός ότι στη γειτονική μας Τουρκία ο Πρόεδρος κ. Ερντογάν όρισε επισήμως την 14η Μαΐου ως ημέρα Εθνικών εκλογών και, ώ τι σύμπτωση, η 14η Μαΐου είναι η επίσημα καταγεγραμμένη ημέρα των Γενεθλίων μου!..

Έκλεισα την προηγούμενη παράγραφο με θαυμαστικό και ομολογώ ότι στο σημερινό μου άρθρο, με αφορμή αυτή την σύμπτωση, θα αφήσω στην άκρη τις δικές μας Εθνικές εκλογές που μάλλον θα γίνουν στις 9 Απριλίου και θα ασχοληθώ με τα Τουρκικά κοινωνικό-οικονομικό-πολιτικά δεδομένα φέρνοντας, ως Πανεπιστημιακός δάσκαλος και ερευνητής στο προσκήνιο σημαντικά στοιχεία και πραγματικότητες που κάποιοι από τους αγαπητούς αναγνώστες/ αναγνώστριες ίσως αγνοούν.

Με άλλα λόγια θέτω υπόψη σας οικονομικά κυρίως δεδομένα που προσωπικά θεωρώ ως πολύ σοβαρούς λόγους «συμπάθειας» Ευρώπης και Αμερικής στον Τούρκο Πρόεδρο…

Ζούμε, σε καθημερινή πλέον βάση, υπό το ογκώδες και ενίοτε ακόμη και χυδαίο «υβρεολόγιο» του Τούρκου Πρωθυπουργού και των κορυφαίων στελεχών του με διαρκείς απειλές ενάντια στην ασφάλεια της Εθνικής μας Κυριαρχίας!..

Και ενώ συμβαίνουν αυτά Ελληνίδες και Έλληνες εντός και εκτός συνόρων μένουμε κυριολεκτικά άφωνοι με συστάσεις να χαμηλώσουμε και οι δύο τόνους (!), με έλλειψη κυρώσεων και με «χαϊδέματα» του Τούρκου Προέδρου από τους «Συνεταίρους» μας (;) στην αποκαλούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση και τους «Συμμάχους» (;) μας στο ΝΑΤΟ

Την προσωπική και πολιτική βιογραφία του κ. Ερντογάν μπορείτε να δείτε εδώ

Σας προσκαλώ να δούμε μαζί τι επαθε το Εθνικό νόμισμα της Τουρκίας στη διάρκεια των χρόνων που την Κυβερνά ο κ. Ερντογάν και το Κόμμα του.

Ο κ. Ερντογάν υπηρέτησε ως ο 25ος Πρωθυπουργός της Τουρκίας από τις 14 Μαρτίου 2003 μέχρι 28 Αυγούστου 2014.αφού είχε θητεύσει ως Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Δείτε την ισοτιμία της Τουρκικής Λίρας έναντι του Δολαρίου και του Ευρώ:

Τον Μάρτιο του 2003 όταν ανέλαβε ο κ Erdogan η ισοτιμία Δολαρίου Λίρας κυμάνθηκε μεταξύ 1,6 και 1,74 (Δείτε εδώ)

Και το ίδιο χρονικό διάστημα η ισοτιμία Ευρώ Λίρας κυμάνθηκε μεταξύ 1,72 και 1,87 (Δείτε εδώ)

Από την 28η Αυγούστου 2014 μέχρι σήμερα ο κ. Ερντογάν υπηρετεί ως ο 12ος Πρόεδρος της Τουρκίας και είναι εμφανής και στον πλέον αφελή παρατηρητή εντός και εκτός Τουρκίας η επιθυμία του να συνεχίσει να είναι Πρόεδρος της χώρας του!..

Τον Αύγουστο του 2014 η ισοτιμία Δολαρίου Λίρας κυμάνθηκε μεταξύ 2,13 και 2,16 (Δείτε εδώ)

Και την ίδια χρονική περίοδο η ισοτιμία Ευρώ Λίρας κυμάνθηκε μεταξύ 2,83 και 2,86 (Δείτε εδώ)

Σήμερα 26 Ιανουαρίου, 2023 η ισοτιμία Δολαρίου Τουρκικής Λίρας έχει φτάσει στο ιλιγγιώδες επίπεδο του 18.81 (Δείτε εδώ)

Και η ισοτιμία Ευρώ Τουρκικής Λίρας αναρριχήθηκε σε επίπεδα ζενίθ στο 20.54 (Δείτε εδώ)

Συγκρίνοντας την ισοτιμία της Τουρκικής Λίρας με Δολάριο και Ευρώ είναι εμφανές ότι το Εθνικό νόμισμα της Τουρκίας υπό την ηγεσία του κ. Ερντογάν υποτιμήθηκε δραματικά!..

«Αναμφισβήτητα η δραματική εξασθένιση του Εθνικού νομίσματος της Τουρκίας κάνει τις εξαγωγές της απίστευτα πολύ φθηνές για τους διεθνείς αγοραστές!..»

Στην Τουρκία του κ. Ερντογάν μπορεί να υποφέρουν οι Τούρκοι πολίτες αλλά γίνονται χρόνο με τον χρόνο πλουσιότεροι οι Ευρωπαίοι και άλλοι που παράγουν προϊόντα στην Τουρκία και τα πωλούν σε Ευρώπη, Β. Αμερική και αλλού…

Επισημαίνω κάνοντας μια πρόχειρη σύγκριση αριθμών ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας το 2022 θα φτάσουν στο επίπεδο των $248.7 δισεκατομμυρίων σημειώνοντας αύξηση κατά 10,5% σε σύγκριση με το 2021…

Επισημαίνω ότι στις ίδιες χρονιές το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας ήταν το $214.9 δισεκατομμύρια το 2021 και εκτιμάται ότι το 2022 θα είναι $222 δισεκατομμύρια!.. (Δείτε εδώ)

Το 55,3% των εξαγωγών της Τουρκίας κατ′ αξία παραδόθηκε σε Ευρωπαϊκές χώρες ενώ το 24,7% πωλήθηκε στην Ασία, 9,4% στην Αφρική, και 7,7% στη Βόρεια Αμερική. Η Τουρκία έχει και το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Κίνας, του Μπαγκλαντές της Ινδονησίας του Πακιστάν και άλλων Ασιατικών χωρών που παράγουν φθηνά ότι είναι δίπλα στην Ευρώπη και τόσο ο χρόνος παράδοσης όσο και το κόστος μεταφοράς αγαθών είναι πολύ πιο χαμηλό.

Δείτε προσεκτικά τον κατάλογο των προϊόντων που κατασκευάζονται στην Τουρκία για εξαγωγή (από Αυτοκίνητα μέχρι κοσμήματα) θα αναρωτηθείτε γιατί αυτά δεν συζητούνται στα Συστημικά (ιδιωτικά και Δημόσια) Ελληνικά ΜΜΕ (Μέσα Μαζικού Εκμαυλισμού) και θα καταλάβετε πολλά που κρατούνται επιμελώς κρυφά από Έλληνες και Ελληνίδες για να μην παρεξηγηθούν οι Συνδικαλιστές και Εργατοπατέρες και το Πολιτικό μας Σύστημα που με την απραξία του οδήγησε την Πατρίδα μας σε πλήρη αποβιομηχάνιση για να μας μείνουν μόνο οι ακρογιαλιές (δήθεν Τουρισμός) ως η κορυφαία μας «Βιομηχανία…» (Δείτε εδώ)

Στην ιεράρχηση του δείκτη «Δύναμης Πυρός» (Fire Power) στις 30 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ κατέχουν την 1η, η Τουρκία την 5η θέση και η Ελλάδα την 15η θέση, ενώ στον δείκτη «Παγκόσμιας Δύναμης Πυρός» (World Fire Power) οι ΗΠΑ κατέχουν την 1η θέση ανάμεσα σε 145 χώρες, η Τουρκία την 11η θέση και η Ελλάδα την 30η θέση. (Δείτε εδώ)

Θυμίζω κλείνοντας ότι η Τουρκία ανήκει στην ομάδα των G-20 μεγάλων οικονομιών του πλανήτη όπου συγκαταλέγονται 19 χώρες και (ως μία χώρα) η Ευρωπαϊκή Ένωση!... (Δείτε εδώ)

Και ζητάμε εμείς, με μπόλικη δόση αφέλειας «να τραβήξουν το αυτί της Τουρκίας» οι Ευρωπαίοι τους οποίους ο κ.Ερντογάν ως Πρόεδρος τους έκανε κάθε χρόνο πλουσιότερους…

Ελπίζω το άρθρο μου να βοήθησε να ανοίξουν τα μάτια μας για να καταλάβουμε γιατί η Δύση τον «ΘΕΛΕΙ» τον κ. Ερντογάν.

***

*O Γιώργος Πιπερόπουλος, Δρ Κοινωνιολογίας - Ψυχολογίας, είναι Επίτιμος Καθηγητής Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο Durham, Συνταξιούχος Καθηγητής Μάνατζμεντ, Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Δημοφιλή