Αεροδιάδρομοι λιώνουν, ράγες λυγίζουν, αγωγοί εκρήγνυνται: Πρωτόγνωροι καύσωνες καίνε τον πλανήτη

Περιστατικά, που ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα συμβούν, γίνονται η νέα εφιαλτική πραγματικότητα.
Allison Dinner via Reuters

Ενας καύσωνας «διαρκείας», τουλάχιστον 10 ημερών, ξεκινά από σήμερα (22/7) στη χώρα μας. Είχαν προηγηθεί πρωτόγνωρες συνθήκες «ασφυξίας» σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, πυροδοτώντας μια σειρά από καταστροφικές πυρκαγιές σε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Τα πρόσφατα θανατηφόρα κύματα καύσωνα έχουν προκαλέσει πρωτοφανή γεγονότα σε όλο τον κόσμο, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν με τις τρομερές θερμοκρασίες που εξακολουθούν να ανεβαίνουν.

Τα γεγονότα που σχετίζονται με την ακραία ζέστη έχουν να κάνουν σε κάποιο βαθμό και με τις γερασμένες υποδομές σε όλο τον κόσμο, οι περισσότερες από τις οποίες - δρόμοι, γέφυρες, σιδηρόδρομοι, κτίρια - δεν είναι προετοιμασμένες για τέτοιου είδους επικίνδυνες συνθήκες.

Ελιωσε αεροδιάδρομος στο Λονδίνο

Οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου στη Βρετανία διακόπηκαν προσωρινά τη Δευτέρα, αφού οι ακραίες για τη χώρα θερμοκρασίες προκάλεσαν «πρόβλημα» στον διάδρομο απογείωσης-προσγείωσης, με αποτέλεσμα οι αεροπορικές εταιρείες να εκτρέψουν ή να ματαιώσουν τα δρομολόγιά τους.

Το αεροδρόμιο ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι πτήσεις ανεστάλησαν για να επιτραπεί «μια ουσιαστική επισκευή του διαδρόμου, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες επιφάνειας προκάλεσαν την ανύψωση ενός μικρού τμήματος» με το SkyNews να μεταδίδει ότι ο αεροδιάδρομος «έλιωσε» από τη ζέστη.

Ελιωσε οροφή μουσείου στην Κίνα

Ενα κύμα καύσωνα έχει πλέον κατακλύσει τη μισή Κίνα, επηρεάζοντας περισσότερους από 900 εκατομμύρια ανθρώπους - ή περίπου το 64% του πληθυσμού της χώρας.

Στην πόλη Τσονγκίνγκ, η οποία έχει τεθεί σε κόκκινο συναγερμό μαζί με πολλές άλλες, η ζέστη οδήγησε στο λιώσιμο της οροφής του Μουσείου Πολιτιστικών Κειμηλίων της Απαγορευμένης Πόλης.

Η θερμότητα διέλυσε την πίσσα, με αποτέλεσμα να «σκάσουν» τα παραδοσιακά κινέζικα πλακάκια.

Γέφυρα του Λονδίνου καλύφθηκε με... αλουμινόχαρτο

Η γέφυρα Hammersmith στο Λονδίνο έχει καλυφθεί με αλουμινόχαρτο λόγω του ιστορικού καύσωνα στη Βρετανία.

Ισως αναρωτιέστε γιατί επιλέχθηκε το φύλλο αλουμινίου και αν αυτό θα προσέλκυε περισσότερη θερμότητα - στην πραγματικότητα είναι μέρος ενός συστήματος ψύξης που έχει σχεδιαστεί για να αντανακλά το φως του ήλιου και να διατηρεί τη γέφυρα σε μέτρια θερμοκρασία, ώστε τα υλικά της να μην διαστέλλονται και ραγίζουν.

Η γέφυρα είχε κλείσει και τον Αύγουστο του 2020, όταν ένα κύμα καύσωνα προκάλεσε «μικρο-σπασίματα» στη βάση της.

Σιδηροδρομικές γραμμές στα λευκά

Οι σιδηρόδρομοι έχουν υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια αυτού του καύσωνα. Τόσο πολύ που στο Λονδίνο αναγκάστηκαν να βάψουν άσπρες τις ράγες.

Η θερμοκρασία των σιδηρογραμμών ξεπέρασαν τους 48 βαθμούς Κελσίου και χρειάστηκε η λευκή μπογιά για να αποφευχθεί η περαιτέρω υπερθέρμανσή τους.

Βάφοντας τις ράγες λευκές, απορροφούν λιγότερη θερμότητα και διαστέλλονται λιγότερο.

Εκρηξεις αγωγών στο Τέξας

Οι καυτές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχής έχουν προκαλέσει μετατόπιση του εδάφους στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας. Το αποτέλεσμα είναι ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός διακοπών του δικτύου ύδρευσης αυτό το καλοκαίρι.

Μέχρι τις 8 το πρωί της Δευτέρας, είχαν καταγραφεί 476 διακοπές από την αρχή του 2022, με 221 από αυτές τις τελευταίες 90 ημέρες.

(με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή