Η κλιματική αλλαγή χτυπά την Ευρώπη: Μάχη κατά των πυρκαγιών εν μέσω καύσωνα

Στην Ελλάδα σημειώθηκαν 71 δασικές πυρκαγιές το Σάββατο και 51 την Κυριακή.
via Associated Press

Χώρες της νότιας Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία έδιναν μάχη την Κυριακή για να ελέγξουν μεγάλες πυρκαγιές, με εκατοντάδες θανάτους να αποδίδονται σε υψηλές θερμοκρασίες, τις οποίες επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή.

Στην Ισπανία ελικόπτερα έριχναν νερό σε πυρκαγιές καθώς θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών και το συχνά ορεινό ανάγλυφο δυσκόλευαν το έργο των πυροσβεστών.

Σοκαρισμένοι κάτοικοι που παρακολουθούσαν πυκνούς καπνούς να υψώνονται πάνω από την κοιλάδα Χέρτε είπαν ότι η θερμοκρασία έκανε τον τόπο τους, που κανονικά ήταν πράσινος και δροσερός, να θυμίζει τον ξηρό νότο της Ισπανίας. «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους πάντες» είπε ο Μιγκέλ Άνχελ Ταμάγιο, κάτοικος της περιοχής.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στο «Environmental Research: Climate» κατέληξε στο συμπέρασμα πως ήταν εξαιρετικά πιθανό η κλιματική αλλαγή να κάνει τους καύσωνες χειρότερους.

Isabel Infantes via Reuters

Πάνω από 1.000 θάνατοι έχουν συνδεθεί με τον καύσωνα που διαρκεί σχεδόν μια εβδομάδα στην Πορτογαλία και την Ισπανία ως τώρα. Οι θερμοκρασίες στην Ισπανία είχαν φτάσει μέχρι και τους 45,7 βαθμούς Κελσίου.

Η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία έβγαλε προειδοποιήσεις για την Κυριακή, με υψηλά 42 βαθμών Κελσίου σε Αραγκόν, Ναβάρα και Λα Ριόχα, στον βορρά. Όπως είπε, ο καύσωνας θα λάμβανε τέλος τη Δευτέρα, μα προειδοποίησε πως οι θερμοκρασίες θα παρέμεναν «αφύσικα υψηλές».

Φωτιές μαίνονταν σε αρκετές άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων η Καστίλλη και η Λεόν στην κεντρική Ισπανία και η Γαλικία στα βόρεια το απόγευμα της Κυριακής. Πυροσβέστες σταθεροποίησαν φωτιά στο Μίχας, στη Μάλαγα, και είπαν ότι οι άνθρωποι που είχαν απομακρυνθεί μπορούσαν να γυρίσουν στις εστίες τους.

Στη Γαλλία οι πυρκαγές έχουν εξαπλωθεί σε πάνω από 11.000 εκτάρια στη Ζιρόντ στα νοτιοδυτικά, και πάνω από 14.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί, ανέφεραν το απόγευμα της Κυριακής τοπικές αρχές.

Πάνω από 1.200 πυροσβέστες προσπαθούσαν να ελέγξουν τις φωτιές, ανέφεραν οι αρχές σε ανακοίνωσή τους.

via Associated Press

Η Γαλλία έβγαλε ερυθρούς συναγερμούς, τους υψηλότερους δυνατούς, για πολλές περιοχές, καλώντας τους κατοίκους να είναι σε επαγρύπνηση.

Στην Ιταλία, όπου μικρότερες φωτιές μαίνονταν τις τελευταίες ημέρες, οι μετεωρολόγοι ανέμεναν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου σε αρκετές περιοχές τις επερχόμενες ημέρες.

Παρόμοιες θερμοκρασίες κατεγράφησαν στην Πορτογαλία την Κυριακή και αναμένονται για τη Βρετανία τη Δευτέρα και την Τρίτη, σε κάτι που θα ξεπερνούσε το προηγούμενο επίσημο ρεκόρ των 38,7 βαθμών Κελσίου, στο Κέμπριτζ το 2019.

Η βρετανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία έβγαλε την πρώτη της κόκκινη προειδοποίηση για «ακραία ζέστη» σε τμήματα της Αγγλίας.

.
.
Eurokinissi

Περίπου 1.000 πυροσβέστες προσπαθούσαν να ελέγξουν 13 πυρκαγιές σε δάση και περιοχές στην ύπαιθρο στα νότια και στα κεντρικά της Πορτογαλίας, με τη μεγαλύτερη να είναι κοντά στην πόλη Τσάβες. Το υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας είπε αργά το Σάββατο πως τις τελευταίες επτά ημέρες 659 άνθρωποι είχαν πεθάνει λόγω του καύσωνα, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι. Ως το Σάββατο υπήρχαν 360 θάνατοι που συνδέονταν με τις υψηλές θερμοκρασίες στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία από το Ινστιτούτο Carlos III.

Η Πορτογαλία αντιμετώπιζε ακραία ξηρασία από πριν τον πρόσφατο καύσωνα, σύμφωνα με δεδομένα από το εθνικό μετεωρολογικό ινστιτούτο. Περίπου το 96% της ενδοχώρας ήδη περνούσε σοβαρή ή ακραία ξηρασία κατά τα τέλη του Ιουνίου.

Στην Ελλάδα ανακοινώθηκε την Κυριακή πως μέσα στο τελευταίο 24ωρο είχαν εκδηλωθεί 51 δασικές πυρκαγιές, ενώ το Σάββατο ήταν 71. Όπως ανακοινώθηκε και για τη Δευτέρα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε: Aττική, Κύθηρα, Εύβοια, Αργολίδα, Κρήτη, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, και Χίο, όπου θα πραγματοποιούνται αυξημένες περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Με επιπλέον πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή