Αυστραλία: Αντιδράσεις για την «άστοχη» καμπάνια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Ακτιβιστές περιέγραψαν τα βίντεο ως «αλλόκοτα» και «ανησυχητικά».
.
.
The Good Society

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας δέχεται έντονη κριτική για τη νέα εκπαιδευτική εκστρατεία που έχει σχεδιαστεί για να διδάξει τους μαθητές σχετικά με την ερωτική συγκατάθεση και τη σεξουαλική επίθεση.

Το διαδικτυακό πρόγραμμα χρησιμοποιεί μεταφορικά κάποια ατυχή παραδείγματα, όπως την επάλειψη μιλκσέικ στο πρόσωπο κάποιου για να απεικονίσει την έλλειψη σεβασμού και την κακοποίηση.

Ακτιβιστές υπέρ της ισότητας περιέγραψαν τα βίντεο ως «αλλόκοτα» και «ανησυχητικά».

Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε την εκστρατεία, αναφέροντας ότι δημιουργήθηκε με τη βοήθεια ειδικών.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα εκμάθησης, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο The Good Society, περιλαμβάνει περισσότερα από 350 βίντεο, ιστορίες και podcast. Αναπτύχθηκε ως μέρος του προγράμματος Respect Matters (μτφ. ο σεβασμός μετράει) της αυστραλιανής κυβέρνησης, για να διδάξει τις σχέσεις σεβασμού στα σχολεία.

Eνα βίντεο, σχεδιασμένο για μαθητές ηλικίας 14 έως 17 ετών, δείχνει μια έφηβη να απλώνει μιλκσέικ στο πρόσωπο του φίλου της χωρίς την άδειά του. Στη συνέχεια, το βίντεο χρησιμοποιεί άλλα παραδείγματα όπως η κατανάλωση πίτσα και το «άγγιγμα των οπισθίων» ως καταστάσεις όπου απαιτείται άδεια.

Ενα άλλο βίντεο σχετικά με τον σεβασμό των αποφάσεων και των επιλογών άλλων ανθρώπων δείχνει ότι μια έφηβη να αμφιβάλλει αν θέλει να κολυμπήσει με καρχαρίες, ενώ ένα αγόρι προσπαθεί να την πείσει να το κάνει.

Μια ενότητα με τίτλο «πρότυπα φύλου» συγχέει «κανόνες» και «μύθους», χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα ιδέες όπως ότι «τα αρσενικά απολαμβάνουν το σεξ περισσότερο από τις γυναίκες» και «οι γυναίκες που φορούν κοντές φούστες θέλουν σεξ».

Οι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και κατά του βιασμού λένε ότι το περιεχόμενο είναι επιβλαβές, αποφεύγει τη χρήση των λέξεων σεξ, βιασμός ή επίθεση και δεν αντικατοπτρίζει ρεαλιστικές καταστάσεις ή σχέσεις.

Το υλικό έχει επίσης επικριθεί για το ότι δεν έρχεται σε επαφή με τους σύγχρονους εφήβους, κάνοντας αναφορές στην ταινία Τιτανικός, η οποία κυκλοφόρησε πριν από 24 χρόνια, και την τηλεοπτική σειρά The X-Files, η οποία ολοκλήρωσε την τελευταία της σεζόν πριν από περίπου 20 χρόνια.

(με πληροφορίες από BBC)

Δημοφιλή