Οι 5 χώρες που μπορεί να επιβιώσουν από μια πυρηνική αποκάλυψη

Οι ερευνητές συνέκριναν 38 νησιωτικές χώρες σε 13 παράγοντες.
Bulgac via Getty Images

Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία είναι οι χώρες που ενδεχομένως θα επανεκκινήσει η ανθρωπότητα σε περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Risk Analysis περιγράφει την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ισλανδία, τις Νήσους Σολομώντος και το Βανουάτου ως τις νησιωτικές χώρες που είναι ικανές να παράγουν αρκετή τροφή για τον πληθυσμό τους μετά από μια «καταστροφή που μειώνει το ηλιακό φως», όπως ένας πυρηνικός πόλεμος, ένα ηφαίστειο ή μια πτώση αστεροειδούς.

Θα υπάρξουν «Πιθανότατα θύλακες επιζώντων σε όλο τον πλανήτη ακόμη και στο πιο σοβαρό» γράφουν οι ερευνητές - με τα πιο ανθεκτικά έθνη να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν μια προβιομηχανική κατάρρευση.

Οι ερευνητές συνέκριναν 38 νησιωτικές χώρες σε 13 παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να προβλέψουν την επιβίωση, όπως η παραγωγή τροφίμων, η ενεργειακή αυτάρκεια και η επίδραση της καταστροφής στο κλίμα, αναφέρει ο Guardian.

Η Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία - και οι δύο ισχυροί παραγωγοί γεωργικών προϊόντων και απομακρυσμένες από τις πιθανές τοποθεσίες πυρηνικών εκρήξεων στο βόρειο ημισφαίριο - βρίσκονται μακριά από τοποθεσίες που ενδεχομένως θα υπάρξει ραδιενέργεια, βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας με την πρώτη να έχει τις καλύτερες επιδόσεις συνολικά.

«Το απόθεμα τροφίμων της Αυστραλίας είναι γιγαντιαίο», καταλήγει η μελέτη, «με δυνατότητα να θρέψει πολλές δεκάδες εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους».

Οι λόγοι που οδήγησαν την Αυστραλία στην κορυφή είναι οι σχετικά καλές υποδομές, το τεράστιο ενεργειακό πλεόνασμα, η υψηλή υγειονομική ασφάλεια και ο αμυντικός προϋπολογισμός.

Ωστόσο, η Αυστραλία έχει ένα μειονέκτημα: τους σχετικά στενούς στρατιωτικούς δεσμούς της με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, γεγονός που την καθιστούν πιθανό στόχο σε έναν πυρηνικό πόλεμο.

Σε αυτόν τον τομέα, η Νέα Ζηλανδία εμφάνισε κάποια πλεονεκτήματα, ανέφεραν οι συγγραφείς της έρευνας, έχοντας μακροχρόνιο καθεστώς χωρίς πυρηνικά, ενώ κρίνεται ως μια χώρα ανθεκτική σε περίπτωση απότομης πτώσης της παγκόσμιας θερμοκρασίας που θα προκαλούσε μια περίοδος σκότους.

Ακόμα και στο χειρότερο σενάριο - μείωση των καλλιεργειών κατά 61% κατά τη διάρκεια ενός παρατεταμένου πυρηνικού χειμώνα - οι Νεοζηλανδοί θα είχαν αρκετό φαγητό, δήλωσε ο καθηγητής Νικ Γουίλσον από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στο Ουέλινγκτον, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Παρά την αφθονία τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας και την υψηλή κατάταξή της στις μετρήσεις κοινωνικής συνοχής, μια διακοπή του παγκόσμιου εμπορίου θα μπορούσε να επιφέρει κοινωνική κατάρρευση σε βαθμούς, πρόσθεσε.

Αυτό που υπογραμμίζουν, ωστόσο, είναι ότι η χώρα δεν διαθέτει πλέον καμία εγκατάσταση διύλισης καυσίμων και εξαρτάται έντονα από τις εισαγωγές για ντίζελ, φυτοφάρμακα και τα μηχανήματα που απαιτούνται για τη διατήρηση του γεωργικού τομέα.

Και άλλες χώρες θα μπορούσαν να παράγουν αρκετά τρόφιμα σε μια τέτοια κρίση, έγραψαν ο Γουίλσον και ο συν-συγγραφέας Δρ. Ματ Μπόιντ, αλλά η πιθανή κατάρρευση της βιομηχανίας και της κοινωνικής συνοχής έθεσε υπό αμφισβήτηση την ανθεκτικότητά τους.

Η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δουν την παραγωγή τροφίμων να μειώνεται έως και 97% σε μοντέλα πυρηνικού χειμώνα και θα αναγκάζονταν να βασιστούν σε νέες τεχνολογίες παραγωγής τροφίμων.

Δημοφιλή