Αυστραλία: Καταδίκη 21χρονου για πολύκροτη υπόθεση βιασμού και φόνου φοιτήτριας

Ο φόνος της Άγια Μαασάρβε είχε προκαλέσει κύμα οργής στη χώρα.
ALLAN LEE via Getty Images

Ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε σε έναν άνδρα για τον βιασμό και τη δολοφονία μιας Αραβοϊσραηλινής φοιτήτριας στην Αυστραλία, στο πλαίσιο μιας πολύκροτης υπόθεσης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο Κόντεϊ Χέρμαν, 21 ετών, επιτέθηκε στην Άγια Μαασάρβε κοντά σε πανεπιστήμιο της Μελβούρνης τον Ιανουάριο. Ο φόνος προκάλεσε κύμα οργής στην Αυστραλία για τη βία σε βάρος των γυναικών.

Δικαστής καταδίκασε τον Χέρμαν σε μέγιστη ποινή φυλάκισης 36 ετών, κάνοντας λόγο για μια «βάρβαρη επίθεση».

Η Μαασάρβε, 21 ετών, έμενε στη Μελβούρνη στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής ενός έτους, όταν δολοφονήθηκε.

Η δικαστής Ελίζαμπεθ Χόλινγκγουορθ χαρακτήρισε τη Μαασάρβε ως μια «ευγενική νεαρή κοπέλα που είχε όλη της τη ζωή μπροστά της».

«Οι γυναίκες θα έπρεπε να μπορούν να περπατούν μόνες τους στους δρόμους χωρίς να φοβούνται μήπως δεχτούν επίθεση από αγνώστους» είπε, μιλώντας στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βικτώρια.

Ο Χέρμαν δήλωσε ένοχος και θα μπορεί να τεθεί θέμα αναστολής σε 30 χρόνια.

Η Μαασάρβε δέχτηκε επίθεση κατά τα μεσάνυχτα της 16ης Ιανουαρίου κοντά στο Πανεπιστήμιο La Trobe, στο προάστιο Μπαντούρα, ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο με την αδελφή της. Ο Χέρμαν τη χτύπησε με ένα μεταλλικό ραβδί, τη βίασε και άσκησε θανατηφόρα βία πάνω της, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο. Μετά έβαλε φωτιά στο πτώμα προσπαθώντας να συγκαλύψει το έγκλημά του.

Το πτώμα της βρέθηκε το επόμενο πρωί και ο Χέρμαν συνελήφθη δύο ημέρες μετά.

Σύμφωνα με την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας, η Αυστραλία έχει υψηλά επίπεδα βίας σε βάρος των γυναικών: Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους είκοσι άνδρες έχουν υποστεί σεξουαλική βία ή απειλές από την ηλικία των 15 ετών.

Δημοφιλή