Αύξηση των μεταναστευτικών ροών από θάλασσα και Έβρο

Δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Λιμενικού και του προέδρου των Συνοριοφυλάκων Έβρου.
picture alliance via Getty Images

Για αυξημένη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές από θαλάσσης έκανε λόγο, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νικόλαος Κοκκάλας.

Όπως είπε, τον τελευταίο μήνα έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα 3.200 άτομα, χωρίς να τα καταφέρουν, ενώ, όπως πρόσθεσε, «προχθές είχαμε περίπου 650 άτομα που επιχείρησαν να εισέλθουν, ενώ χθες 150 άτομα».

Σημείωσε επίσης ότι το πρώτο τετράμηνο του 2022 καταγράφηκε τριπλασιασμός των ροών με 12.000 άτομα που δεν κατάφεραν να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα.

Ο κ. Κοκκάλας σημείωσε ότι «τα οργανωμένα δίκτυα που δρουν στα τουρκικά παράλια δεν έχουν κανένα δισταγμό και καμία αναστολή να στοιβάζουν υπεράριθμους επιβάτες, ταλαιπωρημένους, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, τυφλούς, μωρά, παιδιά σε λέμβους, σε ιστιοφόρα σκάφη, χωρίς να διαθέτουν τον στοιχειώδη εξοπλισμό».

Ο πρόεδρος Συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, είπε πως η πίεση των ροών στον Έβρο συνεχίζεται και ότι πάντα τέτοια εποχή οι ροές είναι αυξημένες επειδή πέφτει η στάθμη του ποταμού. Παράλληλα σημείωσε πως «Μετά από είκοσι χρόνια έχουμε 400 νέους συνοριακούς φύλακες εδώ και ενάμισι-δύο χρόνια στις υπηρεσίες μας. Αυτή τη στιγμή τρέχει μια προκήρυξη νέων 250 συνοριακών φυλάκων».