Ακρόπολη: Πόσες θα είναι οι ζώνες επισκεψιμότητας. Ημερήσιο ρεκόρ με 23.000 επισκέπτες

Μενδώνη: «Η ολοκληρωμένη προστασία του μνημείου δεν επιτρέπει το ημερήσιο όριο των επισκεπτών να ξεπερνά τις 20.000». Παρουσιάστηκε η μελέτη.
LOUIZA VRADI via Reuters

Σημείο εκκίνησης την 1η Αυγούστου ή την 1η Σεπτεμβρίου θα έχει η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ζωνών επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη (αν και όλα δείχνουν την 1η Σεπτεμβρίου), ενώ σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί από την 1η Απριλίου 2024, αφού πρώτα αξιολογηθεί και αξιοποιηθεί η εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής.

Στην ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων και των επαγγελματιών του Τουρισμού για την εφαρμογή των ζωνών επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, την οποία συγκάλεσε η πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) Νικολέττα Βαλάκου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του γενικού γραμματέα Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου, παρουσιάστηκε η μελέτη με τον καθορισμό ζωνών επίσκεψης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, οι φορείς και οι επαγγελματίες του τουρισμού είχαν ενημερωθεί από τον ΟΔΑΠ για την εκπόνηση της μελέτης, ενώ συμμετείχαν σε σχετική έρευνα, στο πλαίσιο της μελέτης, με την συμπλήρωση επώνυμων ερωτηματολογίων.

Η Λίνα Μενδώνη ζήτησε «ο ΟΔΑΠ και οι φορείς και οι επαγγελματίες του Τουρισμού να καταλήξουν σε δεσμευτική συμφωνία για τον χρόνο έναρξης της πιλοτικής εφαρμογής, καθώς δεν πρέπει στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου να δημιουργηθούν προβλήματα», ενώ ως χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης τέθηκε η 21 Ιουλίου.

Ημερήσιο ρεκόρ με 23.000 επισκέπτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη μελέτη, η συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα στην Ακρόπολη κατέγραψε ημερήσιο ρεκόρ της τάξης των 23.000 επισκεπτών. Ως ιδανικός αριθμός ημερησίως αναφέρεται οι 21.000 επισκέπτες, προκειμένου να εφαρμοστεί μια πολιτική προστατευτικού χαρακτήρα στο μνημείο.

Πόσες θα είναι οι ζώνες

Δημιουργούνται τέσσερις ωριαίες ζώνες επισκεψιμότητας, από τις 8.00 έως τις 12.00 με δυνατότητα επίσκεψης συνολικά 8.000 ατόμων. Επισημαίνεται ότι περίπου το 50% των επισκεπτών σήμερα επιλέγει τις πρωινές ώρες, 8.00-12.00.

Δημιουργούνται οκτώ ωριαίες ζώνες από τις 12.00 έως τις 20.00 με 13.000 επισκέπτες. Στον προτεινόμενο αριθμό των επισκεπτών υπάρχουν ποσοστώσεις σε κατηγορίες, όπως των ομαδικών επισκέψεων ή των μεμονωμένων, ενώ δεν ισχύουν ζώνες για τα ΑμεΑ, τα οποία μπορούν να επισκέπτονται το μνημείο σύμφωνα με τον δικό τους προγραμματισμό.

Μενδώνη: Η ολοκληρωμένη προστασία του μνημείου δεν επιτρέπει το ημερήσιο όριο των επισκεπτών να ξεπερνά τις 20.000

Στην τοποθέτησή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «η εκ του Συντάγματος κύρια αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η προστασία του μνημείου. Η Ακρόπολη, όπως και όλα τα πολιτιστικά αγαθά, είναι μη ανανεώσιμοι πόροι, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε, βάσει των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Το ζητούμενο είναι όλοι να προσαρμοστούμε στα δεδομένα που θέτει το ίδιο το μνημείο».

Όσον αφορά στο ζήτημα της αυξημένης επισκεψιμότητας που παρατηρείται, ακόμα και τις ημέρες με ακραίες καιρικές συνθήκες, η Υπουργός τόνισε ότι «τελευταία κάποιοι κάνουν λόγο για «ουρές», δημιουργώντας εντυπώσεις. Σε μνημεία του εξωτερικού ο χρόνος αναμονής του επισκέπτη είναι πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο αναμονής στην Ακρόπολη αλλά δεν έχει τεθεί ποτέ από κανέναν ανάλογο θέμα».

Η Λίνα Μενδώνη έθεσε ως βασική προϋπόθεση «σωστής και αποτελεσματικής συνεργασίας όλων των πλευρών, την προσαρμογή στα δεδομένα σύμφωνα και με δυνατότητες του ίδιου του μνημείου», τονίζοντας ότι «εάν δεν υπήρχε η Ακρόπολη, δεν θα υπήρχαν ουρές, δεν θα υπήρχε η μεγάλη τουριστική κίνηση».

Τόνισε «την ανάγκη «κοινωνικοποίησης των μνημείων, την καθοριστική συμβολή του πολιτιστικού μας αποθέματος στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και στην εθνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι η ολοκληρωμένη προστασία του μνημείου δεν επιτρέπει το ημερήσιο όριο των επισκεπτών να ξεπερνά τις 20.000».

Δημοφιλή