Αμστερνταμ: Απαγορεύει την κατασκευή νέων ξενοδοχείων λόγω υπερτουρισμού

Η πόλη δέχεται πάνω από 18 εκατ. τουρίστες κάθε χρόνο κάνοντας τη ζωή των μόνιμων κατοίκων αβάσταχτη.
Amith Nag Photography via Getty Images

Μετά τη Βενετία και το Άμστερνταμ λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό, που απειλεί την Ολλανδική πόλη και διώχνει τους μόνιμους κατοίκους της από το κέντρο.

Όπως αναφέρει το CNN Travel, η δημοτική αρχή της πόλης ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπει πλέον την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών κτιρίων σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την πόλη βιώσιμη τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της.

«Αυτό σημαίνει: όχι υπερτουρισμό, όχι νέα ξενοδοχεία και όχι περισσότερες από 20 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία από τουρίστες ετησίως», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τοπική αρχή.

Έτσι, ένα νέο ξενοδοχείο μπορεί να κατασκευαστεί στο Άμστερνταμ μόνο εάν κλείσει ένα άλλο, διατηρήσει την ίδια χωριτικότητα με το προηγούμενο και είναι πιο «πράσινο».

Ωστόσο, ο κανόνας αυτός δεν ισχύει για νέα ξενοδοχεία που έχουν ήδη εξασφαλίσει άδεια.

Η πόλη προσπαθεί να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των τουριστών, που ανέρχονται σε πάνω από 18 εκατομμύρια κάθε χρόνο, εστιάζοντας κυρίως στους τουρίστες που φτάνουν στο Άμστερνταν για σεξοτουρισμό και ναρκωτικά στην περιοχή των κόκκινων φαναριών.

Το Άμστερνταμ έχει απαγορεύσει πλέον και τα κρουαζιερόπλοια καθώς πέρυσι, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την απαγόρευση τους και το κλείσιμο του τερματικού σταθμού κρουαζιέρας.

Η πόλη, απαγόρευσε επίσης τη χρήση μαριχουάνας σε δημόσιους δρόμους στην περιοχή με τα κόκκινα φανάρια και σταμάτησε τις ξεναγήσεις στους γύρο δρόμους.

Σύμφωνα με ένα διάταγμα του 2021 που ονομάζεται «Τουρισμός του Άμστερνταμ σε ισορροπία», το δημοτικό συμβούλιο είναι «υποχρεωμένο να παρέμβει» όταν ο αριθμός των τουριστών φτάσει τα 18 εκατομμύρια άτομα. Και όπως φαίνεται, το Άμστερνταμ τους έχει ξεπεράσει.

Δημοφιλή