Το Άμστερνταμ έχει γίνει η πρώτη πρωτεύουσα στον κόσμο που απαγορεύει τις δημόσιες διαφημίσεις τόσο για το κρέας όσο και για τα προϊόντα ορυκτών καυσίμων.

Από την 1η Μαΐου, οι διαφημίσεις για μπιφτέκια, βενζινοκίνητα αυτοκίνητα και αεροπορικές εταιρείες έχουν αφαιρεθεί από τις υπαίθριες προθήηκες, τις στάσεις τραμ και τους σταθμούς του μετρό.

Advertisement
Advertisement

Σε μία από τις πιο πολυσύχναστες στάσεις τραμ της πόλης, δίπλα σε έναν καταπράσινο κυκλικό κόμβο γεμάτο με έντονα κίτρινα νάρκισσους και πορτοκαλί τουλίπες, οι διαφημιστικές αφίσες έχουν αλλάξει. καθώς τώρα προωθούν το Rijksmuseum, το εθνικό μουσείο της Ολλανδίας, και μια συναυλία πιάνου.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήταν κοτομπουκιές, SUV και οικονομικές διακοπές.

Οι πολιτικοί στην πόλη λένε ότι η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να ευθυγραμμίσει το τοπίο των δρόμων του Άμστερνταμ με τους περιβαλλοντικούς στόχους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτοί στοχεύουν στην ουδετερότητα άνθρακα της ολλανδικής πρωτεύουσας έως το 2050 και στην μείωση στο μισό της κατανάλωσης κρέατος από τους κατοίκους της περιοχής κατά την ίδια περίοδο.

«Η κλιματική κρίση είναι πολύ επείγουσα», λέει η Anneke Veenhoff από το Πράσινο Αριστερό Κόμμα. «Εννοώ, αν θέλετε να ηγηθείτε στις πολιτικές για το κλίμα και νοικιάζετε τους τοίχους σας ακριβώς στο αντίθετο, τότε τι κάνετε; «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν γιατί ο δήμος θα πρέπει να βγάζει χρήματα από την ενοικίαση του δημόσιου χώρου μας με κάτι για το οποίο έχουμε ενεργά πολιτικές κατά.».

Αυτή την άποψη συμμερίζεται και η Anke Bakker, επικεφαλής της ομάδας του Άμστερνταμ για ένα ολλανδικό πολιτικό κόμμα που επικεντρώνεται στα δικαιώματα των ζώων – Κόμμα για τα Ζώα.

Η ίδια, όπως αναφέρει σύμφωνα με το BBC, πίεσε για την εφαερμογή των νέων περιορισμών.

Advertisement

«Ο καθένας μπορεί να παίρνει τις δικές του αποφάσεις, αλλά στην πραγματικότητα προσπαθούμε να πείσουμε τις μεγάλες εταιρείες να μην μας λένε συνέχεια τι πρέπει να φάμε και να αγοράσουμε», λέει η Bakker. «Κατά κάποιο τρόπο, δίνουμε στους ανθρώπους περισσότερη ελευθερία επειδή μπορούν να κάνουν τη δική τους επιλογή, σωστά;».

Η κατάργηση αυτής της συνεχούς οπτικής ώθησης, λέει, μειώνει τις παρορμητικές αγορές και παράλληλα σηματοδοτεί ότι το φθηνό κρέας και τα ταξίδια που απαιτούν την χρήση μεγάλου όγκου ορυκτών καυσίμων δεν αποτελούν πλέον φιλόδοξες επιλογές τρόπου ζωής.

Το κρέας ήταν ένα σχετικά μικρό κομμάτι της αγοράς εξωτερικής διαφήμισης του Άμστερνταμ – αντιπροσωπεύοντας περίπου το 0,1% των διαφημιστικών δαπανών, σε σύγκριση με περίπου 4% για προϊόντα που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα.

Advertisement

Η διαφήμιση κυριαρχούνταν από μάρκες ρούχων, αφίσες ταινιών και κινητά τηλέφωνα.

Αλλά πολιτικά, η απαγόρευση στέλνει ένα μήνυμα. Η ομαδοποίηση του κρέατος με πτήσεις, κρουαζιέρες και βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα το αναδιατυπώνει από μια καθαρά ιδιωτική διατροφική επιλογή σε ένα κλιματικό ζήτημα.

Πάντως, αν και το Άμεστερνταμ είναι η πρώτη πρωτεύουσα που εφαρμόζει αυτές τις απαγορεύσεις, δεν είναι και η πρώτη πόλη. Αυτή ήταν το Χάαρλεμ, 18 χλμ. δυτικά, το 2022 που έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που ανακοίνωσε ευρεία απαγόρευση στις περισσότερες διαφημίσεις κρέατος σε δημόσιους χώρους.

Advertisement

Τέθηκε σε ισχύ το 2024, μαζί με την απαγόρευση των διαφημίσεων ορυκτών καυσίμων.

Η Ουτρέχτη και το Ναϊμέχεν έχουν έκτοτε ακολουθήσει τα δικά τους μέτρα που περιορίζουν ρητά τη διαφήμιση κρέατος (και στην περίπτωση του Ναϊμέχεν και γαλακτοκομικών) σε δημοτικές πινακίδες, επιπλέον των υφιστάμενων απαγορεύσεων για διαφημίσεις ορυκτών καυσίμων, βενζινοκίνητων αυτοκινήτων και αεροπορικών μεταφορών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, δεκάδες πόλεις έχουν απαγορεύσει ή προχωρούν σε απαγόρευση της διαφήμισης ορυκτών καυσίμων. Όπως το Εδιμβούργο, το Σέφιλντ, η Στοκχόλμη και η Φλωρεντία. Η Γαλλία έχει μάλιστα απαγορεύσει σε εθνικό επίπεδο.

Advertisement

Οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι η ολλανδική προσέγγιση – η σύνδεση του κρέατος και των ορυκτών καυσίμων – θα λειτουργήσει ως νομικό και πολιτικό σχέδιο που άλλοι μπορούν να αντιγράψουν.

Advertisement