Πέντε τροφές που πρέπει να βάλουμε στη ζωή μας αν θέλουμε καλύτερη ψυχική υγεία

Η επιστήμη μίλησε!
.
skynesher via Getty Images
.

Τα τελευταία χρόνια, η υγεία του εντέρου έχει καταλάβει τις ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα καλάθια αγορών και τα ντουλάπια τροφίμων μας.

Αλλά υπάρχει ένας νέος «ήρωας» για την υγεία του εντέρου στον ορίζοντα…. Ας καλωσορίσουμε τα ψυχοβιοτικά, έναν νέο τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες χρησιμοποιούν καλά βακτήρια για να αντιμετωπίσουν την κακή ψυχική υγεία.

Τι είναι τα ψυχοβιοτικά

Τα ψυχοβιοτικά είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο οι επιστήμονες «χακάρουν» ζητήματα ψυχικής υγείας χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων για να βελτιώσουν τη διάθεση.

Μια μελέτη έδειξε ότι η λήψη ενός μείγματος τριών βακτηρίων που τονώνουν την υγεία του εντέρου γνωστά ως στελέχη γαλακτοβάκιλλων και bifidobacteria για οκτώ εβδομάδες μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρουσίασαν επίσης μειωμένα επίπεδα φλεγμονής – κάτι που επίσης έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη.

Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι το 90% της σεροτονίνης - της ορμόνης της ευτυχίας - παράγεται στο πεπτικό σύστημα.

Το έντερο αναφέρεται συχνά από τους ειδικούς υγείας ως ο «δεύτερος εγκέφαλος» λόγω του μοναδικού τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος και το έντερο συνεργάζονται.

Επικοινωνούν μεταξύ τους, συνδέοντας τα συναισθηματικά και γνωστικά κέντρα του εγκεφάλου με τις εντερικές λειτουργίες, σε μια διαδικασία γνωστή ως «άξονας εντέρου-εγκεφάλου».

Νιώσαμε ποτέ μεγάλο άγχος και είχατε μια κοιλιακά θέματα εξαιτίας αυτού; Αυτός είναι ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου σας που μπαίνει στο παιχνίδι.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου μπορεί να είναι ο «κρίκος που λείπει» για την κατανόηση και την εξεύρεση της βασικής αιτίας της κατάθλιψης.

«Γνωρίζουμε ότι το έντερο επηρεάζει τον εγκέφαλο», είπε στο Forbes ο γαστρεντερολόγος δρ. Αγκαρβάλ. «Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου συχνά έχουν επίσης ψυχολογικά προβλήματα».

Edwin Denderen / 500px via Getty Images

Πώς να λάβουμε μερικά καλά βακτήρια

Τα ψυχοβιοτικά είναι απλώς προβιοτικά τρόφιμα ή συμπληρώματα, επομένως είναι εύκολο να τα εντάξουμε στη διατροφή μας και να λάβουμε μικρή ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας.

Ορισμένες τροφές που περιέχουν καλά βακτήρια περιλαμβάνουν:

Κεφίρ
Γιαούρτι (γαλακτοκομικό και φυτικό, αρκεί να έχει βακτήρια)
Τροφές τουρσί, όπως kimchi και ξινολάχανο
Μίσο (παραδοσιακό Γιαπωνέζικο καρύκευμα και βασικό υλικό στη μαγειρική των Ασιατικών χώρων).
Μερικά είδη τυριών, όπως γκούντα, τσένταρ και μοτσαρέλα
Φυσικά, η κατανάλωση ορισμένων τροφών φιλικών προς το έντερο δεν πρόκειται να θεραπεύσει ως εκ θαύματος την οξεία κατάθλιψη και το άγχος, γι′ αυτό καλό είναι να συμβουλευτούμε έναν γιατρό εάν υποφέρουμε από ζητήματα ψυχικής υγείας.

Αλλά αν ψάχνουμε για λίγη τόνωση της διάθεσης, μερικά ... χαρούμενα βακτήρια μπορεί να είναι απλώς η απάντηση.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα