Ανακαλύφθηκε στον Αμαζόνιο σπάνιος βάτραχος «Άλιεν» με προβοσκίδα

Μια λεπτομερής περιγραφή αυτού του νέου είδους βατράχου δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Evolutionary Systematics.
.
.
Field Museum

Ένα παράξενο νέο είδος βατράχου, ο Synapturanus danta όπως ονομάστηκε, με μύτη παρόμοια με του τάπιρου ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στο Λορέτο του Περού. Το σχήμα του σώματός του και η γενική του εμφάνιση φαίνεται να είναι τέλεια προσαρμοσμένα στα μαλακά εδάφη των τυρφώνων του Αμαζονίου.

Οι ερευνητές κατά το πέρασμα τους από την συγκεκριμένη περιοχή άκουσα τους χαρακτηριστικούς ήχους που έκανε ο βάτραχος οι οποίοι τους κίνησαν την περιέργεια και προσπάθησαν να εντοπίσουν την πηγή τους. Υποχρεώθηκαν να ψάχνουν σκυμμένοι και γονατιστοί με τα χέρια μέσα στην τύρφη για να ανακαλύψουν τελικά τον βάτραχο.

Οι κάτοικοι της περιοχής ήταν εξοικειωμένοι με αυτόν τον μικροσκοπικό βάτραχο με το μακρύ ρύγχος. Οι ντόπιοι μάλιστα τον έχουν ονομάσει rana danta («βάτραχος ταπίρ») λόγω της ομοιότητάς του με το μεγαλόμυτο θηλαστικό του Αμαζονίου.

«Είναι ένα ακόμη παράδειγμα της κρυμμένης βιοποικιλότητας του Αμαζόνιου και είναι σημαντικό να γίνει γνωστό παντού για να κατανοήσουμε την σημασία και τον τρόπο λειτουργίας των οικοσυστημάτων. Ο βάτραχος μοιάζει με μια καρικατούρα τάπιρου με το μεγάλο σώμα του που καταλήγει σε ένα μικρό επίμηκες κεφάλι» δηλώνει η Μισέλ Τόμσον, ερευνήτρια του Κέντρου Επιστημονικής Δράσης Κέλερ του Μουσείου Φιλτ στο Σικάγο εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Οι βάτραχοι αυτού του γένους (Synapturanus) είναι εξαπλωμένοι σε όλο τον Αμαζόνιο, αλλά επειδή ζουν κάτω από τη γη και δεν μπορούν να φτάσουν πολύ μακριά σκάβοντας, οι περιοχές στις οποίες ζουν είναι αρκετά μικρές. Το σχήμα του σώματός του και η γενική του εμφάνιση φαίνεται να είναι προσαρμοσμένα στο μαλακό έδαφος της τυρφώνας», πρόσθεσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Γκέρμαν Τσάβες, ερευνητής στο Instituto Peruano de Herpetología στη Λίμα του Περού.

Ο Synapturanus danta έχει μια επιμήκη μύτη που μοιάζει με τη μικρή προβοσκίδα του τάπιρου, του φυτοφάγου παχύδερμου θηλαστικού που ζει στην αμερικανική και ασιατική ήπειρο. Το σώμα του βατράχου έχει ένα πλήθος αποχρώσεων σε διάφορα σημεία του που επίσης τον κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό. Η σωματοδομή αλλά και τα εμφανισιακά χαρακτηριστικά του βάτραχου είναι σύμφωνα με τους ειδικούς προϊόν της προσαρμογής του στο περιβάλλον που ζει.

Μια λεπτομερής περιγραφή αυτού του νέου είδους βατράχου δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Evolutionary Systematics.

Πηγή: Earth.com

Δημοφιλή