«Ανάσα» για τις αγορές το εμβόλιο της Pfizer και η νίκη Μπάιντεν

Ράλι στα χρηματιστηριακά ταμπλό. Ανοδικά η διάθεση των επενδυτών μετά τα τελευταία γεγονότα.
ASSOCIATED PRESS

Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ανήλθαν τη Δευτέρα σε νέα επίπεδα ρεκόρ, καθώς η πολλά υποσχόμενη ανάπτυξη εμβολίου από τις Pfizer και Biontech οι προσδοκίες για καλύτερες εμπορικές σχέσεις σε όλο τον κόσμο υπό τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στήριξαν τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.

Οι αγορές άρχισαν να κινούνται με γνώμονα την προοπτική μιας προεδρίας Μπάιντεν και μιας Γερουσίας υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών ήδη από την περασμένη εβδομάδα, αλλά η νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου τροφοδότησε περισσότερο την κίνηση αυτή.

Το κλίμα ενίσχυσαν περαιτέρω τα στοιχεία που έδειξαν ότι το εμβόλιο κατά του Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», γεγονός που αποτελεί πιθανόν ένα μεγάλο βήμα στη μάχη κατά της πανδημίας.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 49 χώρες, έκανε ράλι μετά την ανακοίνωση της είδησης καταγράφοντας ένα ακόμα ιστορικά υψηλό επίπεδο, με άνοδο άνω του 1%. Την Παρασκευή, κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του εδώ και σχεδόν επτά μήνες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε σχεδόν κατά 4% στις 14:03 ώρα Ελλάδας, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Φεβρουαρίου. Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που ενέχουν ρίσκο, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε άλμα σχεδόν 8% ενώ ρευστοποιήσεις σημειώνονται στα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’. Τα futures στον δείκτη S&P 500 κατέγραψαν νωρίτερα άλμα σχεδόν 4% σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, ενώ στον Nasdaq παρέμειναν κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με άνοδο 1,7%.

Η πρόοδος στο θέμα του εμβολίου που ανακοινώθηκε σήμερα ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η οικονομική ζημιά από την πανδημία θα είναι προσωρινή, παρόλο που οι συνθήκες μπορεί και πάλι να αποδυναμωθούν περαιτέρω.

«Με την Ευρώπη σε lockdown, και τον κίνδυνο ενός lockdown στις ΗΠΑ, τα βραχυπρόθεσμα στοιχεία είναι πιθανόν να εμφανιστούν αδύναμα», ανέφεραν αναλυτές στη γαλλική τράπεζα Exane. «Ωστόσο, εάν εγκριθεί ένα εμβόλιο, αυτό ενεργοποιεί το σενάριο βάσει του οποίου οι καταναλωτές αποδεσμεύουν τις τεράστιες αποταμιεύσεις τους, δίνοντας τη δυνατότητα στους επενδυτές να αγνοήσουν τη βραχυπρόθεσμη αδυναμία».

Νωρίτερα, ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας κατέγραψε άλμα 1,4% αφού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2018, εν μέσω προσδοκιών για αποκλιμάκωση της έντασης στις εμπορικές σχέσεις μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει παραδεχθεί την ήττα του και αμφισβητεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ωστόσο πολλοί εν ενεργεία αλλά και πρώην ηγέτες από διάφορες χώρες του κόσμου έχουν ήδη συγχαρεί τον Μπάιντεν.

«Ο κύβος ερρίφθη», σχολίασε ο Αντρέα Ντελιτάλα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Pictet Asset Management στο Μιλάνο. «Οι αμερικανικές εκλογές έφεραν ένα ευνοϊκό σενάριο για τους επενδυτές, αποδεσμεύοντάς τους από τη μη προβλεψιμότητα του ηγέτη της μεγαλύτερης στον κόσμο οικονομίας… μια επιστροφή της πολυμέρειας είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, γεγονός που θα καταστήσει δυσκολότερο για μια κυβέρνηση Μπάιντεν να προωθήσει μεγάλες αλλαγές πολιτικής. Αυτό θα σημαίνει καλύτερες προοπτικές κερδοφορίας για τις εταιρίες που έχουν έκθεση στη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία αλλά επίσης ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) ίσως παρέμβει για να προσφέρει περαιτέρω στήριξη στην πληγείσα από την πανδημία οικονομία. Οι ΗΠΑ είδαν αριθμό-ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού την περασμένη εβδομάδα, με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών Covid-19 να πλησιάζει τα 10 εκατ.

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άλμα καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν με ενθουσιασμό στην είδηση για το εμβόλιο και τη νίκη του Μπάιντεν, παραμερίζοντας τις ανησυχίες για την αναιμική ζήτηση. Οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ κατέγραψαν άνοδο 8% στα 42,6 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές spot του χρυσού υποχώρησαν κατά 1,8% στα 1.91,96 δολάρια η ουγγιά.

«Εκρηκτικό» ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ράλι κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά ακολουθώντας την εκρηκτική ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών στον απόηχο των ενθαρρυντικών μηνυμάτων από την κλινική μελέτη της Pfizer για το εμβόλιο και στον απόηχο της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές.

Το θετικό κλίμα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά υποστηρίχθηκε και από την αναβάθμιση- έκπληξη της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody΄s, η οποία έχει οδηγήσει σε πρωτοφανές ράλι και τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου να είναι για πρώτη φορά αρνητική.

Εκρηκτική άνοδο 26,99% κατέγραψαν οι τράπεζες, οδηγώντας την αγορά πάνω από τα επίπεδα των 650 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 655,50 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλα κέρδη 11,46%. Είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου 2020. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 657,88 μονάδες (+11,87%).

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 4,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Η άνοδος των τιμών των μετοχών συνοδεύθηκε από μεγάλη αύξηση και της αξίας των συναλλαγών η οποία ανήλθε στα 120,19 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 100.982.466 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 12,38%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη σε ποσοστό 7,22%.

Με κέρδη έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Aegean Airlines (+29,89%), της Εθνικής (+29,18%), της Alpha Bank (+28,96%), της Eurobank (+26,17%), της Πειραιώς (+18,93%) και της Coca Cola HBC (+18,30%). Ανοδικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (+26,99%), των Τροφίμων (+18,03%), του Εμπορίου (+14,65%) και του Πετρελαίου (+14,23%).

Ανοδικά κινήθηκαν 112 μετοχές, 17 πτωτικά και 8 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Aegean Airlines +29,89% και Εθνική +29,18%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ευρωσύμβουλοι -11,54% και Κλωστήρια Ναυπάκτου -9,52%

Ανοδικά και οι αποδόσεις των ομολόγων

Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε πωλήσεις μετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer ότι το πειραματικό εμβόλιό της για την COVID-19 είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο -0,544%, ενώ προηγουμένως ήταν μειωμένη κατά 2 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις άλλων ομολόγων του πυρήνα της Ευρωζώνης αυξήθηκαν επίσης σημαντικά, ενώ οι αποδόσεις των τίτλων της περιφέρειας αυξήθηκαν από τα χαμηλά επίπεδα- ρεκόρ που σημείωναν προηγουμένως.

Πριν από την ανακοίνωση της Pfizer, οι αποδόσεις των ιταλικών και ελληνικών ομολόγων είχαν υποχωρήσει σε νέα χαμηλά επίπεδα- ρεκόρ καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν τις αξιολογήσεις του οίκου Moody’s για το αξιόχρεό τους, και η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ενίσχυσε το κλίμα. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε έως το 0,572% μετά την επιβεβαίωση του αξιόχρεου της Ιταλίας από τον Moody’s στη βαθμίδα Baa3, αλλά στις 14.30 (ώρα Ελλάδας) σημείωνε άνοδο κατά 3 μονάδες βάσης στο 0,644%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 0,747% μετά την αναβάθμιση την Παρασκευή του αξιόχρεου της Ελλάδας στη βαθμίδα Ba3 από τη B1, ενώ πριν λίγο διαμορφωνόταν στο 0,796%, κατά 3 μονάδες βάσης χαμηλότερα (σε σχέση με την Παρασκευή).

Η ανακοίνωση της Pfizer αιφνιδίασε τους επενδυτές, οι οποίοι εκτόξευσαν τις τιμές των μετοχών. Οι αγορές δεν ανέμεναν σύντομα κάποιο αποτελεσματικό εμβόλιο για την COVID-19, η οποία έχει οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας διακοπές λειτουργίας των οικονομιών και έχει αναστατώσει την καθημερινή ζωή. Η Pfizer και η γερμανική εταιρεία- εταίρος της BioNTech είναι οι πρώτες φαρμακευτικές εταιρείες που παρουσίασαν επιτυχή στοιχεία από μία μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Δημοφιλή