ΠΟΛΙΤΙΚΗ
30/03/2019 15:39 EET | Updated 30/03/2019 15:55 EET

Ανατροπή: Κατέβηκε το ΦΕΚ του Ράμα για τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα

Για μια απίστευτη ανατροπή, πρωτοφανή στα χρονικά ενέργεια  από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης, κάνει λόγο η οργάνωση Ομόνοια.

ASSOCIATED PRESS

Για μια απίστευτη ανατροπή, πρωτοφανή στα χρονικά ενέργεια  από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης, κάνει λόγο η οργάνωση Ομόνοια της ελληνικής ομογένειας στην Αλβανία. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, η αλβανική κυβέρνηση εξαφάνισε από την ιστοσελίδα της εφημερίδας της κυβέρνησης την απόφαση 172. Το ΦΕΚ αυτό θα επέτρεπε την κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας.  

Οι εκπρόσωποι της ομογένειας αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην μεγάλη αντίδραση που υπήρχε κατά της απόφασης, εάν και διευκρινίζουν ότι το κατά ποσό η απόφαση αυτή έχει νομική ισχύ το διερευνούν οι δικηγόροι της οργάνωσης.

«Για άλλη μια φορά τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα», σημειώνουν και προσθέτουν: «Για αυτό τα ξεκαθαρίζουμε εμείς: Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δοθεί τίτλος ιδιοκτησίας σε κάθε Χειμαρριωτη για τη γη των πατέρων του. Δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι αυτοι οι τίτλοι να εγγραφούν στο υποθηκοφυλακείο.

Όταν θα έχει γίνει αυτό, είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την αλβανική κυβέρνηση για να συζητήσουμε ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας. Με αξιοπρέπεια και σύμφωνα με τους νόμους και τα διεθνή στάνταρ. Όχι με κλεψιές και κοροϊδίες, που σκοπό έχουν να μας διώξουν από τον τόπο μας».

Διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας την αφαίρεση του ΦΕΚ, τονίζουν ότι ήταν «ιδιαίτερα σαφής και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, την Παρασκευή, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία, όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών».

Εξάλλου, «οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν εκφρασθεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα».

Τώρα, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, μετά την αφαίρεση του ΦΕΚ «μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες».

Παπακώστα: Βέτο στην Αλβανία εάν δεν σεβαστεί την εθνική μειονότητα

Να σημειωθεί ότι δεν έλειψαν και οι φωνές για βέτο στη ενταξιακή πορεία της Αλβανίας εάν τα Τίρανα δεν σταματήσουν τις παράνομες ενέργειες σε βάρος της αναγνωρισμένης εθνικής μειονότητας. Ειδικότερα, η πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής (Ν.Ε.Ο.) και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου ζήτησε η Ελλάδα «να κινητοποιήσει την Ευρώπη και τα θεσμικά της όργανα για τις παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της αναγνωρισμένης Εθνικής Μειονότητας στην γειτονική Αλβανία, ώστε να παγώσει η ενταξιακή πορεία της στην Ευρώπη. Προτείνω η Ελλάδα, ως ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή, να ασκήσει το βέτο της, εφόσον δεν αρθούν οι παράνομες ενέργειες σε βάρος των περιουσιών τους. Το Ν.Ε.Ο. και εγώ ως Πρόεδρός του, υψώνουμε αυτή την σημαία».