Ανοιξαν τα μουσεία - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αρχαία Αγορά

«Δεν νοείται Ελλάδα χωρίς ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και χωρίς ανοιχτά μουσεία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς
Eurokinissi

Τα μουσεία όλης της χώρας άνοιξαν ξανά τις πύλες τους τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, έπειτα από τρεις μήνες που παρέμειναν κλειστά λόγω κορονοϊού, με τους επικεφαλής και εργαζόμενους να έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ και τις οδηγίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όσο για τους κανόνες που οι επισκέπτες πρέπει να τηρούν για την προστασία τους, είναι, μεταξύ άλλων, η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μ. για τους ανοικτούς χώρους και 2 μ. για τους κλειστούς), η υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας και η συμμετοχή ως και 8 ατόμων στις ομαδικές ξεναγήσεις.

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το κοινό (ταμεία, ταξιθεσία, καθαρισμός, ασφάλεια κοκ), πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτική μη ιατρική μάσκα και αντισηπτικό.

Τοποθετούνται διαχωριστικά πετάσματα, όπου είναι απαραίτητο.

Προβλέπεται η ακριβής μέριμνα για την απολύμανση των χώρων και για προμήθεια απολυμαντικών ειδών.

Με αφορμή την επαναλειτουργία των μουσείων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Αγοράς στην Αθήνα, τονίζοντας την ταύτιση της Ελλάδας με τους αρχαιολογικούς της χώρους.

«Δεν νοείται Ελλάδα χωρίς ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και χωρίς ανοιχτά μουσεία. Χαιρόμαστε πολύ που σήμερα ανοίγουν πια και όλα τα μουσεία μας για όλους τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν ανοίξει ήδη εδώ και έναν μήνα (από τις 18 Μαΐου) και σήμερα ανοίγουν και τα μουσεία μας «για να μπορέσουν να υποδεχθούν με ασφάλεια -πάνω από όλα- τους επισκέπτες, οι οποίοι θα επισκεφθούν την πατρίδα μας το φετινό καλοκαίρι, αλλά και όσους συμπολίτες μας επιθυμούν να ανακαλύψουν και πάλι την ομορφιά, τη μαγεία αυτού του ιδιαίτερου χώρου, αλλά και όλων των αρχαιολογικών μας χώρων».

«Πρώτο μας μέλημα η ασφάλεια»

Ο κ.Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα προς τους υποψήφιους επισκέπτες της χώρας μας διαβεβαιώνοντάς τους ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των επισκεπτών, αλλά και η ασφάλεια των εργαζόμενων.

«Γι′ αυτό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το άνοιγμα αυτό, την μετα-κορονοϊό εποχή, θα γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα, αλλά -όπως είπε- «θέλουμε η εμπειρία της επαφής με τον ελληνικό πολιτισμό να είναι όσο το δυνατόν πιο αυθεντική. Και αυτό ακριβώς, με τη μεγάλη υποστήριξη και τη σπουδαία δουλειά που έχει κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού, μπορούμε να το εξασφαλίσουμε».

Τέλος ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού, όλους τους εργαζόμενους στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους οι οποίοι-όπως σημείωσε- τηρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και θα υποδείξουν και στους επισκέπτες πώς μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό «χωρίς όμως, να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας».

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στα μνημεία της Αρχαίας Αγοράς από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Στο Μουσείο είχε την ευκαιρία να δει εκθέματα που καταγράφουν τη διαδρομή της περιοχής από την νεολιθική εποχή έως τον χρυσό αιώνα της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας, την ελληνιστική περίοδο και μεταγενέστερα χρόνια.

Eurokinissi
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αρχαία Αγορά με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αρχαία Αγορά με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Υπενθυμίζεται ότι, στους επισκέπτες προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπου υφίσταται, ώστε να ελέγχεται, κατά το δυνατόν, η ροή των επισκεπτών, ενώ λαμβάνεται ειδική πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ, ατόμων άνω των 65, εγκύων κ.λ.π.

Σε λειτουργία είναι τόσο τα εστιατόρια / καφέ των μουσείων (σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους εστίασης -τραπέζια και καρέκλες απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση τους), όσο και τα πωλητήρια.

Το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς που επισκέφθηκε συμβολικά ο πρωθυπουργός στεγάζεται στο αναστηλωμένο κτήριο της Στοάς Αττάλου το οποίο χρονολογείται στο 2ο αι. π.Χ. και ήταν δώρο του βασιλιά της Περγάμου Αττάλου ΙΙ στους Αθηναίους.

Δημοφιλή