ΔΙΕΘΝΕΣ
14/08/2019 08:59 EEST

Άνοιξε ξανά το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ- μέτρα των αρχών κατά των διαδηλωτών

Βαθαίνει η κρίση στην πόλη.

ASSOCIATED PRESS

Ξανάνοιξε την Τετάρτη το διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ και επαναπρογραμματίστηκαν εκατοντάδες πτήσεις που είχαν ακυρωθεί τις τελευταίες δύο μέρες μετά τις κινητοποιήσεις διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας και τις συγκρούσεις που ξέσπασαν με τις δυνάμεις αντιμετώπισης των ταραχών, καθώς βαθαίνει η κρίση στην πρώην βρετανική αποικία.

Οι αρχές του αεροδρομίου ανακοίνωσαν ότι εξασφάλισαν προσωρινή εντολή για να αποτρέπουν αυτούς που «παράνομα και σκόπιμα παρεμποδίζουν» τη λειτουργία του διεθνούς αερολιμένα του Χονγκ Κονγκ έπειτα από άλλη μια νύχτα ταραχών.

«Επίσης θα αποτραπεί η παρουσία ή η συμμετοχή σε οποιαδήποτε διαδήλωση ή διαμαρτυρία ή εκδήλωση που διαταράσσει τη δημόσια τάξη στο αεροδρόμιο, πέραν της περιοχής που έχουν ορίσει οι αρχές του αεροδρομίου», αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους.

Νωρίς το πρωί περίπου 30 διαδηλωτές παρέμεναν στο αεροδρόμιο, την ώρα που οι υπάλληλοι εργάζονταν για τον καθαρισμό των χώρων από τα συντρίμμια και τις κηλίδες αίματος από τις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι θυρίδες ελέγχου των εισιτηρίων είχαν ξανανοίξει και ουρές σχηματίζονταν από ταξιδιώτες που περίμεναν όλη τη νύχτα για τις πτήσεις τους.

Η αστυνομία καταδίκασε τις βίαιες ενέργειες των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της νύχτας και σημείωσε ότι μια μεγάλη ομάδα «παρενόχλησε και επιτέθηκε σε έναν επισκέπτη και έναν δημοσιογράφο». Ορισμένοι διαδηλωτές δήλωσαν ότι πιστεύουν πως ο ένας από αυτούς τους άνδρες ήταν μυστικός πράκτορας της Κίνας και ο άλλος δημοσιογράφος της κινεζικής εφημερίδας Global Times.

Πέντε άνθρωποι έχουν συλληφθεί στις πρόσφατες ταραχές, σύμφωνα με την αστυνομία, με τους οποίους ανεβαίνει σε περισσότερους από 600 ο αριθμός των συλληφθέντων από τον Ιούνιο οπότε άρχισαν οι διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ.

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης ενώ η αστυνομία για την αντιμετώπιση των ταραχών χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού για να διαλύσει τους χιλιάδες διαδηλωτές.

Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι η κινεζική κυβέρνηση μεταφέρει στρατιώτες στην μεθόριο με το Χονγκ Κονγκ και συνέστησε ηρεμία.

Ο Τραμπ περιέγραψε τα γεγονότα στο Χονγκ Κονγκ ως περίπλοκα, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλά για όλους, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, και «για ελευθερία» χωρίς κανείς να τραυματιστεί ή να σκοτωθεί.

Ο δείκτης Χανγκ Σενγκ του Χονγκ Κονγκ έπεσε την Τρίτη στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και επτά μήνες, ενώ η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ δήλωσε ότι η πόλη εξωθήθηκε σε μια κατάσταση «πανικού και χάους».

Η Κίνα κατήγγειλε ότι ορισμένοι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν επικίνδυνα αντικείμενα για να επιτεθούν στην αστυνομία, σημειώνοντας ότι οι συγκρούσεις αυτές δείχνουν «την βλάστηση της τρομοκρατίας».

Επίσης τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης κάλεσαν χθες το Πεκίνο να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ με πιο αποφασιστικό τρόπο και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αστυνομία μετά τις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa)