"Ανοιξιάτικη Παλίρροια": Κύματα έως και 9,5μ. "χτύπησαν" τις ακτές της Νοτίου Αφρικής

Δύο νεκροί και επτά τραυματίες ενώ τα κύματα κατέστρεψαν παραθαλάσσια κτίρια, πάρκινγκ αυτοκινήτων, βύθισαν οχήματα, κατέστρεψαν δρόμους.
Λιμάνι Ελίζαμπεθ, Ν.Αφρική, 17 Σεπτεμβρίου 2023
Λιμάνι Ελίζαμπεθ, Ν.Αφρική, 17 Σεπτεμβρίου 2023
via Associated Press

Μεγάλα κύματα του ωκεανού που προκλήθηκαν από ένα φαινόμενο γνωστό ως «ανοιξιάτικη παλίρροια» χτύπησαν τις παράκτιες περιοχές της Νότιας Αφρικής προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων ενώ αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν.

Η μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι καταγράφηκαν κύματα ύψους έως και 9,5 μέτρων, με ορισμένα να καταστρέφουν παραθαλάσσια κτίρια και να σαρώνουν αυτοκίνητα σε χώρους στάθμευσης.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Νότιας Αφρικής ανέφερε ότι το 50% της ακτογραμμής της χώρας επλήγη.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον επτά τραυματίστηκαν, όπως ανέφερε. Ένας από τους δύο που σκοτώθηκαν ήταν μια 93χρονη που τραυματίστηκε θανάσιμα όταν το νερό εισέβαλε ορμητικά σε ένα πάρκινγκ στην περιοχή Γουίλντερνες στη νότια ακτή.

Σε διάφορα σημεία σε όλη την ακτή, η θάλασσα ”φούσκωσε” το Σάββατο και την Κυριακή, έσπασαν κάγκελα, καταστράφηκαν δρόμοι και κτίρια.

Στον κόλπο του Γκόρντον κοντά στο Κέιπ Τάουν, το νερό έφτασε μερικά αυτοκίνητα και μερικά βυθίστηκαν τελείως μέσα στο νερό.

Κάποιες παραλίες έμειναν κλειστές.