ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/04/2019 07:28 EEST

Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ

Ίσως το Eurogroup της 5ης Απριλίου να μην είναι άκαρπο.

Francois Lenoir / Reuters

Αλλαγή του κλίματος στις σχέσεις με τους Θεσμούς βλέπουν στο οικονομικό επιτελείο μετά και την τελευταία τροποποίηση - υποχώρηση στο νόμο σχετικά με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το τεταμένο κλίμα που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στο θέμα της νέας ρύθμισης, είναι πλέον παρελθόν και οι δύο πλευρές έχουν αποκαταστήσει και πάλι τους διαύλους επικοινωνίας.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι εκτιμήσεις όσων γνωρίζουν τις διεργασίες στις δύο πλευρές, αναφέρουν ότι είναι πλέον πολύ πιθανό το Eurogroup στις 5 Απριλίου να μην είναι άκαρπο για την ελληνική πλευρά, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι η Αθήνα βρίσκεται και πάλι κοντά στην εκταμίευση των 970εκατ ευρώ. Η μεταστροφή του κλίματος μετά την κυβερνητική απόφαση να υποχωρήσει σε ορισμένες από τις πιέσεις των Θεσμών, οδηγεί τους επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και τους τεχνοκράτες των Θεσμών σε θετική εισήγηση για την Ελλάδα.

Ήδη αξιωματούχοι των Θεσμών αναφέρουν ότι οι δανειστές είδαν ως «ένδειξη καλής θέλησης» από την πλευρά της Αθήνας τις αλλαγές στο νόμο και πλέον είναι πολύ πιθανό να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 970εκατ ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι Κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Θεσμών και η επαναφορά του θετικού κλίματος, η οποία επιτεύχθηκε μετά την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, μεταθέτει για αργότερα και την επίσκεψη στην Ελλάδα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, μετά από ελληνικό αίτημα.

Στις Βρυξέλλες έκριναν ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτή τη στιγμή επίσκεψη των Θεσμών σε ανώτερο επίπεδο. Αποτέλεσμα είναι από σήμερα να ξεκινούν δουλειά μόνο τα χαμηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Η επόμενη επίσκεψη των επικεφαλής των Θεσμών προγραμματίζεται για τις αρχές Μαΐου, προκειμένου να συγγράψουν την έκθεση για την 3η αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στον Ιούνιο. 

Ενστάσεις για το νόμο

Η αλλαγή της στάσης των Θεσμών δείχνει ότι παρασκηνιακά έχουν συμφωνηθεί όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τα σημεία που είχαν διατυπωθεί ενστάσεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα παρέμβει όπου χρειαστεί προκειμένου οι υπουργικές αποφάσεις οι οποίες χρειάζεται να εκδοθούν, να είναι εντός του πλαισίου όσων έχουν συμφωνηθεί. 

Αυτό θα γίνει με μια ακόμα σειρά τηλεδιασκέψεων μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων και στελεχών της ΕΚΤ προκειμένου να προχωρήσει εγκαίρως η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων. 

Οι θετικές εξελίξεις σχετικά με τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, σε συνδυασμό με την αποφυγή μιας ακόμα κρίσης με τους δανειστές, αλλά και η θετική πορεία των τιμών των Ελληνικών ομολόγων, φαίνεται να ανοίγει το δρόμο για μια ακόμα έξοδο στις αγορές, αυτή τη φορά με τριετές ομόλογο, ενώ η κυβέρνηση «τρέχει» ταυτόχρονα το σχέδιο για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ.