Ανθρώπινη εξομολόγηση Μητσοτάκη και προτροπή σε γυναίκες να υποβάλλονται σε προληπτική μαστογραφία

Ο πρωθυπουργός, σε μία διαφορετικού τύπου συνέντευξη, μίλησε για πιο προσωπικές του στιγμές.
Ο πρωθυπουργός στην εκπομπή "Καλύτερα δε γίνεται"
Ο πρωθυπουργός στην εκπομπή "Καλύτερα δε γίνεται"
Eurokinissi

Λίγες ώρες μετά την ανάρτηση του στο Facebook για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει η αδερφή του Κατερίνα που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία στιγμή προσωπικής εξομολόγησης μιλώντας στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» και τη Ναταλία Γερμανού, έστειλε το μήνυμα της σημασίας της πρόληψης.

«Ο λόγος που επέλεξα να δημοσιοποιήσω το πρόβλημα υγείας της Κατερίνας, προφανώς σε συνεννόηση μαζί της, είναι ακριβώς για να αναδείξω τη σημασία της πρόληψης και των προληπτικών εξετάσεων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και μίλησε για το κυβερνητικό πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», το οποίο παρέχει δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας σε γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών. Ήδη, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, 3.000 γυναίκες διαπίστωσαν ότι πάσχουν σε πρώιμο στάδιο από καρκίνο του μαστού και αυτή η προληπτική κίνηση δίνει τη δυνατότητα θεραπείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και στην αρχή αλλά και στο τέλος της συνέντευξης του, κάλεσε τις γυναίκες που λαμβάνουν το σχετικό μήνυμα, να μην το αγνοήσουν και να προχωρήσουν στις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Ναταλία Γερμανού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Ναταλία Γερμανού
Eurokinissi

«Οι γυναίκες έχουν πλέον το θάρρος να μιλάνε»

Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και για το θέμα της έμφυλης βίας και των κακοποιητικών συμπεριφορών που βιώνουν γυναίκες, τονίζοντας ότι και παλαιότερα υπήρχαν τέτοια περιστατικά αλλά πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. «Τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες έχουν το θάρρος να καταγγέλλουν κακοποιητικές συμπεριφορές και εμπιστεύονται περισσότερο το κράτος», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε στα 18 Επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που στεγάζονται σε αστυνομικά τμήματα και που έχουν στελεχωθεί από γυναίκες αστυνομικούς προκειμένου να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια τα θύματα που προχωρούν σε καταγγελίες. Ένα από αυτά, που στεγάζεται στο ΑΤ Καλλιθέας, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός το πρωί του Σαββάτου (26/11), θέλοντας έτσι να στείλει το μήνυμα ότι τα θύματα δεν πρέπει να σιωπούν. Στο πλαίσιο των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για την πάταξη του φαινομένου είναι και η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 15900, όπου μπορούν να γίνουν καταγγελίες ή να ζητηθούν συμβουλές ενώ εστίασε και στο θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών, ιδίως των αγοριών. Παράλληλα, κάλεσε τις γυναίκες να εγκαταστήσουν στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή για το Panic Button, ώστε να μπορούν άμεσα να ζητήσουν βοήθεια από τις Αρχές αν παραστεί ανάγκη.

«Στόχος να έχουμε λιγότερα παιδιά σε δομές»

«Τα παιδιά είναι ασφαλή στην Κιβωτό», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση της Ναταλίας Γερμανού, μετά τις καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές που οδήγησαν τη Δικαιοσύνη να ξεκινήσει έρευνα και την κυβέρνηση να προχωρά στην αλλαγή διοίκησης της Κιβωτού. Ο πρωθυπουργός τόνισε την εμπιστοσύνη που έχει στα μέλη της νέας διοίκησης, υπογραμμίζοντας ότι για το κυβερνητικό επιτελείο το βασικό θέμα είναι η ασφάλεια των παιδιών. «Δεν πρέπει να προκαταβάλουμε την έρευνα της Δικαιοσύνης και να καταλήγουμε σε συμπεράσματα» προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι ο «στόχος είναι να έχουμε λιγότερα παιδιά σε δομές. Το καλύτερο για τα παιδιά είναι να φεύγουν από τις δομές και να πηγαίνουν σε κάποια οικογένεια», ενώ αναφέρθηκε στις κυβερνητικές δράσεις στον τομέα της υιοθεσίας και της αναδοχής.

Ο πρωθυπουργός στα παρασκήνια της εκπομπής
Ο πρωθυπουργός στα παρασκήνια της εκπομπής
Eurokinissi

«Σε αυτά τα σημεία χρειάζεται περισσότερη δουλειά από την κυβέρνηση»

«Έχουμε δουλειά να κάνουμε στην Υγεία», σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους τομείς που απαιτούν περισσότερη εργασία από την κυβέρνηση. Όπως εξήγησε, η πανδημία ανέδειξε κάποια προβλήματα και ότι χρειάζεται να γίνουν βήματα σε όλα τα στάδια –από την πρωτοβάθμια Υγεία μέχρι τη λειτουργία των νοσοκομείων- για να γίνει το νέο ΕΣΥ όπως το οραματίζεται.

Ένας άλλος τομέας που χρήζει βελτίωσης, είναι αυτός της Δικαιοσύνης. «Υπάρχει η καθόλου αδικαιολόγητη αίσθηση ότι η Δικαιοσύνη καθυστερεί. Και εκεί έχουμε να κάνουμε βήματα», είπε πρωθυπουργός.

Και στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος όμως χρειάζονται βελτιωτικές κινήσεις. «Η περιβαλλοντική μας ατζέντα είναι και αναπτυξιακή ατζέντα και εκεί πρέπει να δώσουμε έμφαση», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και σε θέματα ισότητας, υπογραμμίζοντας ότι «θέλουμε περισσότερες γυναίκες στη Βουλή» και προέτρεψε τις ψηφοφόρους να επιλέγουν και γυναίκες στις εκλογές.

Dimitris Papamitsos_6946384863_d via Dimitris Papamitsos

«Δεν βλέπω πολύ τα σχόλια στα social media»

Ερωτηθείς για τη σχέση του με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι έχουν μία καλή πλευρά αλλά και μία σκοτεινή, η οποία χαρακτηρίζεται από τοξικότητα. Ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν βλέπω πολύ τα σχόλια στα social media», ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι παίρνει τα μηνύματα του κόσμου κυρίως μέσα από τις περιοδείες που κάνει καθώς έχει άμεση επαφή με τον πολίτη. Πάντως απάντησε σε ανάρτηση του LUBEN, σχετικά με το «καλάθι της νοικοκυράς», με τη φράση «λείπουν τα ντολμαδάκια», σημειώνοντας την σημασία που έχει το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πιο προσωπικής συνέντευξης, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε τον τρόπο που χαλαρώνει μετά από μία άσχημη μέρα. «Για μένα είναι σημαντική η άθληση. Έχει μία εκτόνωση. Από εκεί και πέρα, μία χαλαρή συζήτηση με τη γυναίκα μου, μία ταινία στο Netflix», αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι παρακολουθεί τηλεόραση και ότι έχει δει το επιτυχημένο σίριαλ Σασμό. Και βέβαια αυτή την περίοδο βλέπει Παγκόσμιο Κύπελο ποδοσφαίρου ενώ χαλαρώνει επίσης με διάβασμα αλλά και με μουσική, κυρίως κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων του.

Σε αυτή την πιο χαλαρή κουβέντα που είχε με τη Ναταλία Γερμανού ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τις σχέσεις με τα παιδιά του -2 κορίτσια και 1 αγόρι- ενώ από την συζήτηση δεν μπορούσε να απουσιάζει ο…Πίνατ, το αδέσποτο σκυλάκι που υιοθέτησε και που ζει στο Μαξίμου, με την παρουσιάστρια της εκπομπής να του χαρίζει ένα δώρο για το χαριτωμένο τετράποδο.

Από την συζήτηση δεν μπορούσε να λείψει ο πιο "ιδιαίτερος" ένοικος του Μαξίμου, ο Πίνατ
Από την συζήτηση δεν μπορούσε να λείψει ο πιο "ιδιαίτερος" ένοικος του Μαξίμου, ο Πίνατ
Eurokinissi

Δημοφιλή