Ανθρώπινες σχέσεις στα χρόνια του Instagram

Το κάθε μέσο, η κάθε μας πράξη, έχει αξία αν εμπεριέχει το στοιχείο του αυθορμητισμού και της αλήθειας, μικρής ή μεγάλης, δεν έχει σημασία.
bigtunaonline via Getty Images

Το Instagram είναι μια δωρεάν εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που δίνει την δυνατότητα επεξεργασίας και κοινοποίησης φωτογραφιών και βίντεο στο διαδίκτυο. Οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο με τους ακολούθους τους (followers) ή με επιλεγμένη ομάδα φίλων, να σχολιάζουν και να δηλώνουν ότι μια δημοσίευση τους αρέσει

Η δημοφιλής εφαρμογή δημιουργήθηκε από δύο απόφοιτους του Πανεπιστημίου του Στάντφορντ, τους Kevin Systrom και Mike Krieger, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010. Μόλις δύο μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2010, ο αριθμός των εγγεγραμμένων χρηστών έφτασε το 1.000.000. Σήμερα η εφαρμογή μετράει 20 δισεκατομμύρια φωτογραφίες από όλο τον κόσμο και 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες. Το όνομα της προέρχεται από τον συνδυασμό της λέξης Instant (στιγμιαίο) και telegram (τηλεγράφημα). Tο 2012 η εφαρμογή αγοράστηκε από το Facebook, προς ένα 1 δισεκατομμύρια δολάρια (μεταξύ μας όσοι χρησιμοποιούμε την εφαρμογή θα προτιμούσαμε να μην την είχε εξαγοράσει Ο Mark αλλά έτσι είναι αυτά τα ωραία τη ελεύθερής αγοράς)

“Ξέρω” έχετε μείνει ενεοί με τις παραπάνω πληροφορίες που σας έγραψα..αλλά συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω..

Πλέον το Instagram είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, ανεβάζουμε καθημερινές στιγμές και γινόμαστε όλοι μαζί μια παρέα στον εικονικό κόσμο του διαδικτύου. Ο κάθε ένας από εμάς χρησιμοποιεί ανάλογα το μέσο με αυτά που θέλει να δείξει, τώρα αν καταθέτει απόλυτα την αλήθεια του είναι ένα άλλο θέμα. To Instagram ως μέσο όμως ίσως να είναι και η μεγαλύτερη πλατφόρμα γνωριμιών. Μεταξύ μας και εσύ που διαβάζεις αυτές τις γραμμές έχεις φλερτάρει στα DM..έλα παραδέξου το μη ντρέπεσαι..

Προκύπτουν όμως εύλογα ερωτήματα: Αλλοιώνει τις ανθρώπινες σχέσεις το μέσο; τις βοηθά; τις δυναμώνει; ή απλά είναι ένας τρόπος ακόμη ο οποίος μας βοηθά να εκφράσουμε πιο εύκολα το συναίσθημα της στιγμής..; Μάλλον όλα μαζί.

Σίγουρα η ευκολία της εικόνας μας παρακινεί να γνωρίσουμε τον οποιοδήποτε, στο φαίνεσθαι, διότι το είναι αρκετές φορές απέχει από την πραγματικότητα.

Καθημερινά εκατομμύρια φωτογραφίες αναρτώνται και η μάχη της καρδούλας καλά κρατεί. Και ο Έρωτας ;; ο Έρωτας τις περισσότερες φορές πάει περίπατο στα #instastories, κάποιες βέβαια όχι. Όλα είναι θέμα διά δράσης, άρα ίσως καλύτερα να είμαστε πιο αυθόρμητοι στο μέσο που χρησιμοποιούμε, καλά τα στημένα, καλά τα φίλτρα αλλά σαν αυτό που περιέχει έστω και λίγο ψήγμα από τον εαυτό μας είναι αυτό που μένει.

Αν αρέσει κάτι πείτε το

Αν σας αρέσει κάποια ή κάποιος πείτε το

Αν θέλετε να καταθέσετε μια σοβαρή άποψη σας ή κάποιον προβληματισμό να το πράξετε

Αυτό που θέλετε να το κάνετε, κάντε το.

Να χρησιμοποιείται το μέσο, όχι το μέσο εσάς.

Το κάθε μέσο η κάθε μας πράξη έχει αξία αν εμπεριέχει το στοιχείο του αυθορμητισμού και της αλήθειας μικρής ή μεγάλης δεν έχει σημασία. Η δυνατότητα όμως να είμαστε τόσοι πολλοί άνθρωποι σε τόσα διαφορετικά σημεία του κόσμου συνδεδεμένοι, είναι μαγική και μπορεί να γίνει ουσιαστική πολλές φορές.

Ζούμε στην εποχή της γρήγορης πληροφορίας, των γρήγορων γνωριμιών και δυστυχώς τον φαιδρών επιφανειακών κοινωνικών σχέσεων. Αυτό δύσκολα θα αλλάξει, είναι όμως στο χέρι μας να μειώσουμε το χάσμα της μετα-αλήθειας με την αλήθεια.

Σκέψου λοιπόν φίλη, φίλε instagramer τι ποστάρεις και πως θες να το λανσάρεις.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση