Αντισυνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές στις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ

Αναδρομικά-μαμούθ 50.000 με 60.000 ευρώ στον καθένα με τη βούλα του Αρείου Πάγου.
|
Eurokinissi

Αναδρομική επιστροφή ποσών που ανέρχονται έως και στα 60.000 ευρώ ορίζει απόφαση του Αρείου Πάγου, που επικύρωσε την αντισυνταγματικότητα των περικοπών σε γιατρούς του ΕΣΥ.

Ειδικότερα, όπως γράφει το dikastiko.gr, με τρίτη κατά σειρά απόφαση ανώτατου δικαστηρίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές των γιατρών του ΕΣΥ που έγιναν σύμφωνα με τον μνημονιακό νόμο 4093/2012.

Μετά τις Ολομέλειες του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του ΣτΕ, με απόφαση της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (3/2022) έκρινε οριστικά και αμετάκλητα ότι καταβάλλονταν παράνομα μειωμένες οι αποδοχές στους ιατρούς ΕΣΥ.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι ο νόμος 4093/2012 δεν είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και επομένως δεν πρέπει να εφαρμοσθεί, γιατί:

α) Δεν προέβη σε «εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις εν λόγω μειώσεις», ούτε «αν το αναμενόμενο οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τις μειώσεις είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις των μειώσεων». Δηλαδή νομοθετήθηκαν μειώσεις που μπορούσαν να προκαλέσουν συνολικά ζημία αντί για όφελος και πιθανότατα προκάλεσαν ζημία.

β) Δεν εξετάστηκε από το νόμο «αν θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος» ως προς τη μείωση των δημοσίων δαπανών, αλλά με μικρότερο κόστος για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

γ) Δεν εξετάστηκε αν οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ παραμένουν μετά τις νέες μειώσεις επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και ανάλογες της αποστολής που τους έχει ανατεθεί με το άρθρο 5 παρ. 5 του Συντάγματος.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απέρριψε την αναίρεση της πρώτης ΔΥΠΕ, επικυρώνοντας όλες τις αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαίωναν τους γιατρούς. «Οι λόγοι για τους οποίους όλα τα ανώτατα δικαστήρια έκριναν τις διατάξεις και τις περικοπές του ν. 4093/2012 ως αντίθετες με το Σύνταγμα και μη εφαρμοστέες, αποτελούν προπατορικό και υπερκομματικό αμάρτημα και βαραίνουν και το ισχύον μισθολόγιο του ν. 4472/2017. Και το ισχύον μισθολόγιο καταλήγει σε καθαρές αμοιβές των ιατρών ΕΣΥ ίδιες ή και μικρότερες, χωρίς να έχει υπάρξει συμμόρφωση προς τις υποδείξεις όλων των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας. Χωρίς δηλαδή να υπάρξει σοβαρή εκτίμηση αν οι επιπτώσεις από το μειωμένο επίπεδο μισθών επιφέρουν τελικά οικονομική ζημία αντί για όφελος ή αν οι μη επαρκείς αποδοχές οδηγούν σε υπονόμευση της συνταγματικής υποχρέωσης να εξασφαλίζεται η παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου (ΣΕ 3802/2014, Ολομέλεια, 9/2016 και 2381/2016)» σημειώνει ο δικηγόρος Γιάννης Τουτζιαράκης.

Μάλιστα, τα πολιτικά δικαστήρια επιδίκασαν μεικτές μηνιαίες διαφορές περίπου 1.000 ευρώ. Κατά συνέπεια, τα επιδικασθέντα ποσά ανέρχονταν, όταν οι διαφορές αφορούσαν 4 ή και 5 έτη, σε συνολικά μεικτά ποσά μέχρι 50.000 ή και 60.000 ευρώ.

Πηγή: Dikastiko.gr