Ζιφιός νεκρός από κατάποση πλαστικών στη Ρόδο

Στο στομάχι του άτυχου κητώδους βρέθηκαν 15 κιλά πλαστικού.
ΥΠΕΝ/ΑΡΙΩΝ

Μια ραμφοφάλαινα (Ziphius cavirostris) μήκους 5μ και 30 εκ. βρέθηκε νεκρή την περασμένη Δευτέρα στην παραλία Κρεμαστή, βορειοδυτικά της πόλης της Ρόδου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της νεκροψίας-νεκροτομής ο θάνατος του ζώου σχετίζεται με κατάποση μεγάλης ποσότητας πλαστικών που υπερβαίνει σε βάρος τα 15 κιλά.

ΥΠΕΝ/ΑΡΙΩΝ

Η περίπτωση του ζιφιού στην Κεραμωτή της Ρόδου δεν είναι η μοναδική. Πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό που έρχεται να προστεθεί στα ήδη καταγεγραμμένα θανάτωσης θαλάσσιων οργανισμών από κατάποση πλαστικού.

«Δεν είναι σπάνιος ο θάνατος των ζιφιών, όπως και άλλων κητωδών από την κατάποση πλαστικών, η οποία έχει τόσο οξείες και θανατηφόρες όσο και μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μεγάλη ποσότητα πλαστικών που βρέθηκε στο στομάχι του κήτους, δεν του επέτρεπε να τραφεί σωστά με κατάληξη την καχεξία και τον θάνατο του» ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας-νεκροτομής η καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Αναστασία Κομνηνού.