Ανζελίκ Κοσί: Σοκ στο παγκόσμιο τένις. «Με βίασε σχεδόν 400 φορές ο προπονητής μου» (βίντεο)

Θυμάται με τρόμο «τα 13 βήματα που με χώριζαν από το δωμάτιό του για να πάω να βιαστώ».
Edwin Tan via Getty Images

Η Γαλλίδα πρώην τενίστρια Ανζελίκ Κοσί κατέθεσε στο Παλαί Μπουρμπόν (έδρα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, της Κάτω βουλής του Κοινοβουλίου της Γαλλίας) για τους πολλαπλούς βιασμούς που υπέστη από τον προπονητή της, Άντριου Γκουέντες ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί σε 18 χρόνια φυλάκιση το 2021.

Η 36χρονη πρώην τενίστρια, είπε ότι από το 1999, σε ηλικία 12 ετών, βιάστηκε εκατοντάδες φορές από τον προπονητή της, αναφέρει η Figaro.

«Βιάστηκα σχεδόν 400 φορές από τον προπονητή μου στο τένις σε μια περίοδο δύο ετών», δήλωσε τον περασμένο Μάιο. Τον Ιούλιο δρομολογήθηκε η σύσταση επιτροπής έρευνας για τον εντοπισμό «λειτουργικών αστοχιών στις αθλητικές ομοσπονδίες και τα όργανα αθλητικής διακυβέρνησης».

Στο πλαίσιο αυτό, η Κοσί έδωσε νέα κατάθεση για το θέμα ενώπιον επιτροπής βουλευτών στις αρχές Σεπτέμβρη. Ήρεμη και ψύχραιμη, εξιστόρησε όσα σοκαριστικά βίωσε στα χέρια του προπονητή της ο οποίος καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης το 2021 για τον βιασμό και τη σεξουαλική επίθεση εναντίον τεσσάρων νεαρών κοριτσιών ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Η ίδια, για εκείνη την περίοδο της ζωής της είπε: «Είχα ένα μικρό σημειωματάριο με αυτόγραφα παικτών της PSG, επειδή πήγαινα και τους έβλεπα στο Camp des Loges (προπονητικό κέντρο της PSG). Ανάμεσα σε αυτές τις σελίδες, έγραφα: «Δεν το αντέχω άλλο αυτό, πρέπει να σταματήσει, θα τα κάνω όλα να σταματήσουν. Έχω σκεφτεί να αυτοκτονήσω τόσες πολλές φορές».

Η Κοσί, μεταξύ άλλων, θυμήθηκε όταν είχε πάει για μερικές μέρες στην κωμόπολη Λα Μπολ μαζί με τον Γκουέντες ο οποίος καταγόταν από εκεί: «Ήταν το χειρότερο δεκαπενθήμερο της ζωής μου. Με βίαζε τρεις φορές την ημέρα. Την πρώτη νύχτα, μου ζήτησε να πάω στο δωμάτιό του και δεν πήγα. Έτσι ήρθε στο δικό μου».

Η 36χρονη θυμάται με τρόμο «τα 13 βήματα που με χώριζαν από το δωμάτιό του για να πάω να βιαστώ» και λέει ότι για να την τρομάξει, ο AΆντριου Γκουέντες της είπε ακόμη και ότι είχε AIDS: «Έζησα από 13 έως 18 ετών νομίζοντας ότι είχα AIDS».

«Ήταν γνωστό στον κόσμο του τένις ότι η συμπεριφορά του με νεαρά κορίτσια δεν ήταν σωστή».

Η Κοσί κατήγγειλε ότι «στον κόσμο του τένις ήταν γνωστό ότι η συμπεριφορά του με νεαρά κορίτσια δεν ήταν η σωστή» και ότι όταν μια γυναίκα παραπονέθηκε στον πρόεδρο του συλλόγου η απάντηση ήταν «ναι, αλλά μας φέρνει τίτλους».

«Δεν μιλάω για μένα γιατί δεν το ήξερα. Αλλά για τους άλλους, υπήρχαν πάντα εκείνοι που έλεγαν: «ναι, είναι με…, βγαίνει με…». Αλλά στα 38 σου δεν βγαίνεις με μια κοπέλα 15 ετών, πόσο μάλλον όταν την προπονείς», εξήγησε.

Η έκθεση της επιτροπής αναμένεται τον Δεκέμβριο του 2023 ενώ θα καταθέσουν και άλλα άτομα από τον αθλητικό κόσμο, όπως η πρώην πατινέρ Σάρα Αμπιτμπόλ, η οποία επίσης βιάστηκε από τον πρώην προπονητή της, Ζιλ Μπιγιέρ όταν ήταν ανήλικη.

Δημοφιλή