Σουδάν: Ανελέητος ο πόλεμος για τους αμάχους- Βιασμοί μικρών κοριτσιών και σεξουαλική σκλαβιά

«Κόσμος σκοτώνεται μέσα στο σπίτι του, ή καθώς ψάχνει απεγνωσμένα τροφή, νερό και φάρμακα», καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.
ZOHRA BENSEMRA via Reuters

Φρικιαστικές είναι οι συνθήκες για τον άμαχο πληθυσμό του Σουδάν, με τον ανελέητο πόλεμο που ξέσπασε τη 15η Απριλίου να μαίνεται ακόμα, ανάμεσα σε στρατό και παραστρατιωτικούς που διεκδικούν την εξουσία, όπως καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ενώ δεκάδες μικρά κορίτσια πέφτουν θύματα βιασμού, χωρίς να υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος.

Στο κείμενο της Διεθνούς Αμνηστίας, που φέρει τίτλο «Ο θάνατος μας χτύπησε την πόρτα», η ΜΚΟ κάνει λόγο για «γενίκευση των εγκλημάτων πολέμου με εσκεμμένες επιθέσεις αδιακρίτως εναντίον άμαχου πληθυσμού».

Η έκθεση αφορά κυρίως τα γεγονότα στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην αχανή περιοχή Νταρφούρ (δυτικά) και βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 181 ανθρώπους, που έγιναν είτε διά ζώσης, στο ανατολικό Τσαντ, ή εξ αποστάσεως.

«Σε όλο το Σουδάν, οι άμαχοι υπομένουν καθημερινά αδιανόητη φρίκη καθώς οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) και ο σουδανικός στρατός μάχονται για εδάφη» χωρίς την παραμικρή έγνοια για αυτούς, τόνισε η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ, στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση.

Στον πόλεμο αναμετρώνται οι ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και οι ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο. Η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.900 ανθρώπους, κατά την –αναμφίβολα υποτιμημένη – πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, κι έχει μετατρέψει σχεδόν 4 εκατομμύρια ανθρώπους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

JOK SOLOMUN via Reuters

Βιασμοί και σεξουαλική σκλαβιά για δεκάδες ανήλικα κορίτσια

«Δεκάδες γυναίκες και κορίτσια που ενίοτε δεν είναι πάνω από 12 ετών βιάζονται και υποβάλλονται σε άλλες μορφές σεξουαλικής σκλαβιάς από αντιμαχόμενους και στις δυο πλευρές. Καμιά τοποθεσία δεν είναι ασφαλής», λέει η κυρία Καλαμάρ.

«Κόσμος σκοτώνεται μέσα στο σπίτι του, ή καθώς ψάχνει απεγνωσμένα τροφή, νερό και φάρμακα. Μπαίνουν σε διασταυρούμενα πυρά όταν φεύγουν, δολοφονούνται σε στοχευμένες επιθέσεις», είπε.

Λεηλασίες νοσοκομείων και ανθρωπιστικών κέντρων

Επιθέσεις έχουν βάλει στο στόχαστρο νοσοκομεία και εκκλησίες· οι λεηλασίες είναι συστηματικές.

Η κλιμάκωση της βίας στο Νταρφούρ, όπου «οι ΔΤΥ και πολιτοφυλακές που συμμάχησαν μαζί τους σπέρνουν τον θάνατο και την καταστροφή, ζωντανεύει το φάσμα της της τακτικής της καμένης γης, που είχε χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, σε ορισμένες περιπτώσεις από ακριβώς τους ίδιους δράστες», διαπιστώνει η ΓΓ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η οργάνωση θυμίζει πως «πολλά ιατρικά και ανθρωπιστικά κέντρα καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές στη χώρα», ενώ σημειώνει πως «οι περισσότερες λεηλασίες» αποδίδονται «σε μέλη των ΔΤΥ». Γίνονται από πρόθεση επιθέσεις «εναντίον προσωπικού ή αγαθών» ανθρωπιστικών οργανισμών, κέντρων υγείας, κλινικών, ενέργειες που «αποτελούν εγκλήματα πολέμου».

NATHAN FRANDINO via Reuters

Έκκληση στον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα

Η Διεθνής Αμνηστία απαιτεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προχωρήσει στην επιβολή εμπάργκο όπλων σε όλο το Σουδάν –το μέτρο εφαρμόζεται ήδη, αλλά αφορά μόνο το Νταρφούρ– και να εγγυηθεί την τήρησή του.

Η Ανιές Καλαμάρ τονίζει εξάλλου πως «η διεθνής κοινότητα πρέπει να αυξήσει σημαντικά την ανθρωπιστική βοήθεια και οι γειτονικές χώρες πρέπει να φροντίσουν τα σύνορά τους να παραμείνουν ανοικτά για τους αμάχους που επιζητούν ασφάλεια».

Ενώ παροτρύνει «τις χώρες που διαθέτουν μεγάλη επιρροή στα εμπόλεμα μέρη» να «χρησιμοποιήσουν τη θέση τους για να τερματιστούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να δημιουργήσει «ανεξάρτητο μηχανισμό έρευνας και απόδοσης ευθυνών», αρμόδιο για τον «έλεγχο, τη συγκέντρωση και τη διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στο Σουδάν».

(Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Δημοφιλή