Απεργία και «παράλυση»: Χειρόφρενο στα ΜΜΜ, τι ισχύει με σχολεία και νοσοκομεία

Κανονικά πραγματοποιούνται οι πτήσεις καθώς κρίθηκε παράνομη η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια.
Eurokinissi

«Παράλυση» σε όλη τη χώρα προκαλεί η 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκυρήξει η ΑΔΕΔΥ για σήμερα,Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία των Τεμπών, στην οποία συμμετέχουν πολλά συνδικάτα και σωματεία εργαζομένων.

«Διαδηλώνουμε όλοι και όλες μαζί και βάζουμε τέλος στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, στη συρρίκνωση των συλλογικών συμβάσεων, στα ωράρια λάστιχο, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις ανεξέλεγκτες απολύσεις» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ. «Υψώνουμε τη φωνή μας και διεκδικούμε κατώτατο μισθό 900 ευρώ, τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, συλλογικές συμβάσεις παντού. Ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και συνεχείς ελέγχους για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Eurokinissi

Κάλεσμα για συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας έχει δοθεί στις 11.00 το πρωί, με σημείο συνάντησης την πλατεία Κλαυθμώνος.

Πώς κινούνται λεωφορεία και τρόλεϊ

Στα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ, πραγματοποιούνται στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση των Συνδικάτων Εργαζομένων ΟΑΣΑ και ΗΛΠΑΠ.

Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ή αργότερα (έξοδος οχημάτων από τα αμαξοστάσια στις 8:30 π.μ.), ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00.

Χειρόφρενο στα μέσα σταθερής τροχιάς

Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ θα μείνει η Αθήνα, καθώς 7 σωματεία συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Eurokinissi

Ακινητοποιημένα τρένα και Προαστιακός

Επίσης, ακινητοποιημένα θα μείνουν τα τρένα στο σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση σωματείων εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Η ΠΟΣ θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 10.30 στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά στο Μακρυχώρι Λάρισας.

Χωρίς ταξί η Αθήνα

Χωρίς ταξί παραμένει στο μεταξύ η Αθήνα και την Τετάρτη λόγω της 48ωρης απεργίας του ΣΑΤΑ, η οποία ξεκίνησε από χθες Τρίτη (27/2).

.
.
Eurokinissi

Δεμένα τα πλοία, κανονικά οι πτήσεις

Δεμένα τα πλοία θα παραμείνουν στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων.

Eurokinissi

Παράμονη κρίθηκε, εν τω μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης η 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και η ΕΝΗΜΑΕΚ/ΥΠΑ μετά από προσφυγή της διοίκησης στη δικαιοσύνη.

Οι εταιρείες AEGEAN και Olympic Air με νεότερη ανακοίνωσή τους διευκρίνισαν ότι οι πτήσεις γίνονται κανονικά.

«Η AEGEAN και η Olympic Air ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι σε συνέχεια απόφασης των αρμόδιων αρχών η παροχή υπηρεσιών ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας δε θα ανασταλεί την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, οπότε το σύνολο των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκεφθούν το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:

Για την AEGEAN:

801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

Για την Olympic Air:

801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)».

Πώς λειτουργούν τα σχολεία

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αλλά και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων έχουν ανακοινώσει πως θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία. Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά το πρωί της Τετάρτης, αλλά παραμένει ασαφές ποια μαθήματα θα πραγματοποιηθούν καθώς δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί θα αποφασίσουν μεμονωμένα για τη συμμετοχή τους ή μη στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, αν κάποιος καθηγητής του σχολείου συμμετέχει στην απεργία οι μαθητές θα έχουν «κενό» εκείνη την ώρα, αλλά θα πάνε κανονικά στο σχολείο.

Όσον αφορά στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, οι γονείς θα πρέπει να ενημερωθούν αν κάποιος δάσκαλος θα συμμετάσχει στην απεργία για να μη στείλουν τα παιδιά στο σχολείο.

Στάση εργασίας στην ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συμμετέχει στην στάση εργασίας, που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ για όλους τους δημοσιογράφους, από τις 12.00 έως και τις 16.00.

Εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι που στο διάστημα αυτό θα καλύψουν την εκδήλωση στα Τέμπη και κάθε άλλη εκδήλωση μνήμης, καθώς και τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ποιοι άλλοι συμμετέχουν στην απεργία

Στις αυριανές κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η ΕΙΝΑΠ (Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς) με 24ωρη απεργία ενώ κλειστά θα παραμείνουν από 11:30 έως τις 14:30 τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο στάσης εργασίας που κήρυξε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Στην απεργία συμμετέχουν ακόμη εργατοϋπαλληλικά σωματεία από όλη την Ελλάδα, ιδιωτικοί υπάλληλοι του εμπορίου, εργαζόμενοι στον κλάδο της ενέργειας και των μεταφορών, στις κατασκευές και τις τηλεπικοινωνίες, λογιστές, καλλιτέχνες, οικοδόμοι, εργατοτεχνίτες, εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό, την ύδρευση, τα ταχυδρομεία και τις ταχυμεταφορές, δημοτικοί υπάλληλοι, ερευνητικοί σύλλογοι και εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δημοφιλή