Απεργία: Στους δρόμους ξανά για τα Τέμπη, συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

Eπεισόδια και χημικά στο Σύνταγμα, ένταση και στη Θεσσαλονίκη.
ALKIS KONSTANTINIDIS via Reuters

Μεγάλο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ καθώς και άλλων ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων και σωματείων εργαζομένων πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής απεργίας που έχει κηρυχθεί για την τραγωδία με τα τρένα στα Τέμπη.

Ενταση δημιουργήθηκε ώρα κάτω από την πλατεία Συντάγματος μετά το τέλος της πορείας. Ομάδα νεαρών εκτόξευσε μολότοφ και πέτρες και οι αστυνομικοί προχωρήσαν σε εκτεταμένη ρίψη χημικών και κρότου λάμψης. Δεν είναι σαφές πώς ξεκίνησε η ένταση και οι συμπλοκές μεταξύ των δύο πλευρών.

via Associated Press

Όλα ξεκίνησαν περί τις 13.35 όταν ακούστηκαν βομβίδες κρότου λάμψης και μολότοφ να πέφτουν. Η αναταραχή μεταφέρθηκε και στο πάνω μέρος της πλατείας με μεγάλη ένταση και από τις δύο πλευρές, όπου η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική, με αποτέλεσμα το πλήθος του κόσμου που υπήρχε να αποχωρήσει στους γύρω δρόμους.

ALKIS KONSTANTINIDIS via Reuters
ALKIS KONSTANTINIDIS via Reuters

Οι αστυνομικοί απώθησαν τα άτομα αυτά προς την Πανεπιστημίου, όπου ήδη είχαν δημιουργηθεί κάποια αυτοσχέδια οδοφράγματα.

via Associated Press
ALKIS KONSTANTINIDIS via Reuters
Eurokinissi

«Ακούστε τις φωνές»

«Ακούστε τις φωνές» ήταν το κεντρικό σύνθημα της ΓΣΕΕ, η οποία σε ανακοίνωση της ζητά, μεταξύ άλλων, να αποδοθούν ευθύνες, να ληφθούν μέτρα, να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια της τραγωδίας καθώς και σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές.

Eurokinissi

«Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης. Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δε θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δε θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ.

Eurokinissi

Παράλληλα συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος και η ΑΔΕΔΥ καθώς κι άλλα εργατικά σωματεία ενώ κάλεσμα για την απεργία είχαν απευθύνει και οργανώσεις της Αριστεράς καθώς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι συγκεντρωμένοι/ες κατευθύνθηκαν στη Βουλή.

.
.
Eurokinissi

Επιπλέον, μαζική απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια πραγματοποιήσε το ΠΑΜΕ καθώς και πλήθος εργατικών κέντρων, Ομοσπονδίες, σωματεία, μαζικοί φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές. Με κεντρικό σύνθημα «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές» οι διαδηλωτές πήγαν στη Βουλή και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τα γραφεία της Hellenic Train.

Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Μαζική απεργία και στη Θεσσαλονίκη με την καθολική συμμετοχή του δημόσιου τομέα, αλλά και μέρος του ιδιωτικού. Οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν από το Αγαλμα Βενιζέλου και η συμμετοχή στην κινητοποίηση ήταν πολύ μεγάλη.

Στις 11.30 ήταν το ραντεβού του Εργατικού Κέντρου και των δημοσιουπαλληλικών ενώσεων στον ΟΣΕ, ενώ προηγήθηκε σιωπηρή διαμαρτυρία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στον αίθριο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου στις 10:30.

Οι δικηγόροι τοποθέτησαν 57 καθίσματα με ένα τριαντάφυλλο το καθένα και με τα μικρά ονόματα των θυμάτων.

Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Καβάλα, Αργος, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ζάκυνθο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ)