Απίστευτη ανακάλυψη: Λουκανυκόσκυλα ίσως ρίχνονταν σε μάχη με αρκούδες στο Κολοσσαίο

Μπορεί να χρησιμοποιούνταν για ακροβατικά κόλπα ή μπορεί να χρησιμοποιούνταν ως θηράματα για αρκούδες και άλλους θηρευτές.
Photo taken in Roma, Italy
Photo taken in Roma, Italy
Romy Honda Oka Romyhonda / EyeEm via Getty Images

Οι θεατές στην αρένα των αρχαίων μονομάχων της Ρώμης, το Κολοσσαίο, μπορεί να απολάμβαναν σνακ με ελιές, φρούτα και ξηρούς καρπούς, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι που εξέτασαν τους υπονόμους του αμφιθέατρου της Αρχαίας Ρώμης.

Στους υπονόμους βρέθηκαν υπολείμματα φαγητού από σύκα, σταφύλια, κεράσια, βατόμουρα, καρύδια και άλλα έχουν ανακαλυφθεί στο σημείο, που κατανάλωναν οι 50.000 θεατές, αναφέρει το BBC.

Οι ερευνητές επίσης βρήκαν μέσα στους σωλήνες κάτω από το περίφημο αρχαίο αμφιθέατρο σορούς οστών από σκύλους-λουκάνικα παρόμοια με τη ράτσα Ντάκσχουντ.

«Βρήκαμε πολλά κόκκαλα από σκύλους που μοιάζουν με το σύγχρονο λουκάνικο. Ήταν περίπου 30 εκατοστά σε ύψος. Θεωρούμε πως μπορεί να χρησιμοποιούνταν για ακροβατικά κόλπα, όπως θα βλέπατε σε ένα τσίρκο σήμερα. Ή μπορεί να χρησιμοποιούνταν ως θηράματα για αρκούδες και άλλους θηρευτές. Δεν ξέρουμε με σιγουριά», είπε η Αλφονσίνα Ρούσο, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Πάρκου του Κολοσσαίο.

Ειδικοί αρχιτέκτονες και αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν ρομπότ με σύρμα για να περιηγηθούν στο περίπλοκο σύστημα αποχέτευσης της αρένας.

Στην ανασκαφή ανακαλύφθηκαν επίσης αρχαία νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων 50 χάλκινων νομισμάτων που χρονολογούνται από την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο και ένα ασημένιο αναμνηστικό νόμισμα γύρω στο 170-171 μ.Χ. που γιόρταζε τα δέκα χρόνια της κυριαρχίας του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου.

Η μελέτη ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και αφορούσε την εξέταση περίπου 70 μέτρων αποχετεύσεων και υπονόμων κάτω από το Κολοσσαίο, το οποίο παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή ορόσημα της Ιταλίας.

Στο Κολοσσαίο πραγματοποιούνταν αγώνες με ελεύθερη είσοδο, οι οποίοι διοργανώνονταν από τους αυτοκράτορες για να αυξάνουν την δημοτικότητά τους.

Οι αγώνες διαρκούσαν μία μέρα ή και περισσότερες. Ξεκινούσαν με κωμικές πράξεις και εξωτικά ζώα, και ολοκληρώνονταν με τις μονομαχίες μεταξύ ζώων και μονομάχων, ή μόνο μεταξύ μονομάχων. Οι μονομάχοι ήταν αιχμάλωτοι πολέμου ή δούλοι.

Δημοφιλή