Απόκοσμοι ήχοι από το βόρειο Σέλας ακούγονται ακόμα κι αν δεν είναι ορατό (βίντεο)

Οι ήχοι είναι πολύ πιο κοινοί από ό,τι πιστεύαμε, αλλά όταν οι άνθρωποι τους ακούν χωρίς ένα ορατό Σέλας, νομίζουν πως είναι ο πάγος που σπάει ή κάποιο ζώο.
Florian Bruckner / 500px via Getty Images

Το βόρειο σέλας είναι είναι ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό στους πόλους. Το άκρως εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο είναι ένα από τα ωραιότερα φυσικά φαινόμενα, καθώς είναι πλούσιο σε φανταχτερά χρώματα και περίτεχνα σχέδια.

Αυτό δημιουργείται από την αλληλεπίδραση φορτισμένων σωματιδίων που ξέφευγαν από τον Ηλιο με το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο στη συνέχεια λαμβάνει τη μορφή στροβίλου λόγω των ηλιακών ανέμων.

Γνωρίζατε όμως πως παράγει και ήχο; Αναφορές για απόκοσμους ήχους υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα. To 2016 , μια φινλανδική μελέτη επιβεβαίωσε ότι το βόρειο σέλας παράγει τον ήχο που μπορεί να ακουστεί.

Τώρα, ο ομότιμος καθηγητής Ούντο Κ. Λέιν του Πανεπιστημίου του Αάλτο έχει κάνει ηχογραφήσεις με ήχους σέλας που δείχνουν τη συχνότητα του φαινομένου. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει πως το Σέλας μπορεί να λάβει χώρα χωρίς ήχους, αλλά και πως οι ήχοι μπορούν να παραχθούν χωρίς το Σέλας.

Οι νέες ηχογραφήσεις έγιναν αργά το βράδυ κοντά στο χωριό Φίσκαρς. Ο Λέιν και η ομάδα του ανακάλυψαν πως σε εξαιρετικά κρύες και καθαρές νύχτες, ένα στρώμα θερμότερου αέρα σχηματίζεται πάνω από ένα στρώμα κρύου αέρα στα χαμηλά επίπεδα της ατμόσφαιρας, από τα 70 έως τα 100 μέτρα. Αντίθετα ηλεκτρικά φορτία σχηματίζονται μεταξύ των δύο στρωμάτων και οι γεωμαγνητικές διαταραχές που προκαλεί το Σέλας μπορούν να οδηγήσουν σε μία εκφόρτιση η οποία παράγει θόρυβο.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο EUROREGIO/BNAM2022 Joint Acoustics Conference στη Δανία.

Οι ερευνητές βρήκαν λοιπόν πως οι απόκοσμοι αυτοί ήχοι λαμβάνουν χώρα ακόμα κι όταν δεν μπορούμε να τους ακούσουμε στο έδαφος ή σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα κι όταν δεν είναι ορατό το Σέλας.

Αυτό ακυρώνει την πεποίθηση πως οι ήχοι του Σέλας είναι εξαιρετικά σπάνιοι και πως το Πολικό Σέλας πρέπει να είναι πολύ φωτεινό για να λάβουν χώρα.

Τα δεδομένα συγκρίθηκαν με τα δεδομένα γεωμαγνητικής δραστηριότητας του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Φινλανδίας.

Χρησιμοποιώντας γεωμαγνητικά δεδομένα, τα οποία καταγράφονται ανεξάρτητα, είναι εφικτό να προβλέψουμε πότε οι ήχοι του Σέλας θα λάβουν χώρα με 90% ακρίβεια.

Η έρευνα δείχνει πως το Σέλας μπορεί να λάβει χώρα χωρίς ήχους, αλλά και πως οι ήχοι μπορούν να παραχθούν χωρίς το Σέλας.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη. Οι ήχοι είναι πολύ πιο κοινοί από ό,τι πιστεύαμε, αλλά όταν οι άνθρωποι τους ακούν χωρίς ένα ορατό Σέλας, νομίζουν πως είναι ο πάγος που σπάει ή κάποιο ζώο.

Η έρευνα είναι διαθέσιμη μέσω του Researchgate.

Πηγή: Techexplorist