Ασάνζ: Η Βρετανία ενέκρινε την έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks στις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσει κατηγορίες περί κατασκοπείας. Αν καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.
Tom Nicholson via Reuters

Η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε την έκδοση του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για κατασκοπεία.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, υπέγραψε την εντολή έκδοσης, μετά από σχετική απόφαση βρετανικού δικαστηρίου που έκρινε ότι θα μπορούσε να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Η απόφαση αυτή είναι μια κομβική στιγμή στην πολυετή μάχη του Ασάνζ να αποφύγει την αποστολή του στις ΗΠΑ, αλλά αν και όχι απαραίτητα το τέλος της ιστορίας καθώς έχει 14 ημέρες για να ασκήσει έφεση.

Έπειτα από μακρά δικαστική μάχη, η βρετανική δικαιοσύνη έδωσε επίσημα πράσινο φως την 20ή Απριλίου για την έκδοση του 50χρονου Αυστραλού στις αμερικανικές αρχές. Η Πατέλ αναμενόταν να αποφασίσει εάν θα υπογράψει την εντολή έκδοσης.

Οι αμερικανικές αρχές θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Αν καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.

O ιστότοπος WikiLeaks χαρακτήρισε την απόφαση «μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου», όμως πρόσθεσε ότι θα ασκήσει έφεση.

«Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών ενέκρινε την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ όπου κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή 175 ετών. Μια μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου και για τη βρετανική δημοκρατία», ανέφεραν τα WikiLeaks σε ανακοίνωσή στο Twitter.

«Σήμερα δεν είναι το τέλος της μάχης. Είναι μόνο η αρχή μιας νέας νομικής μάχης. Θα ασκήσουμε έφεση», πρόσθεσαν.

Εφόσον εγκριθεί οριστικά η έκδοσή του, αυτή θα πρέπει να γίνει μέσα σε 28 ημέρες από την ανακοίνωσή της.

Συνελήφθη το 2019 αφού πέρασε περισσότερα από επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

(με πληροφορίες από Associated Prees, ΑΠΕ)

Δημοφιλή