Αστυνομικός πυροβολεί αυτιστικό άνδρα και το βίντεο προκαλεί διεθνή κατακραυγή

Αστυνομικός πυροβολεί αυτιστικό άνδρα και το βίντεο προκαλεί διεθνή κατακραυγή
YouTube/Guardian

Το γύρο του διαδικτύου κάνει από την Τρίτη ένα βίντεο το οποίο παρουσιάζει έναν αστυνομικό -που μάλιστα είναι εκτός υπηρεσίας- στο Σικάγο να επιτίθεται με όπλο ενάντια σε έναν άοπλο άνδρα ο οποίος τυγχάνει να είναι και αυτιστικός.

Το συμβάν έγινε τον Αύγουστο του 2017 ενώ τώρα είδε το φως της δημοσιότητας.

Ο αστυνομικός Χαλίλ Μουχάμαντ εξαπέλυσε πυρά στον 18χρονο Ρικάρντο Χάγιες την ώρα που περπατούσε στην νότια πλευρά της πόλης. Ο Χάγιες είχε απομακρυνθεί από το σπίτι του γύρω στις 5 τα ξημερώματα στις 13 Αυγούστου του 2017, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.

Ο άνθρωπος που είχε αναλάβει την φροντίδα του τηλεφώνησε στις Αρχές προκειμένου να τις ενημερώσει πως ο άνδρας ήταν αυστιστικός.

Την σκηνή της επίθεσης τράβηξε μια κάμερα ασφαλείας από ένα σπίτι που βρισκόταν κοντά στο περιστατικό. Ο Χάγιες τρέχει κατά μήκος ενός δρόμου όταν ο αστυνομικός τον βλέπει, σταματά το όχημα που οδηγεί και βγαίνει έξω.

O Χάγιες κάνει λίγα βήματα προς το όχημα και ο αστυνομικός τον πυροβολεί στο χέρι και το στήθος. Το θύμα καταφέρνει να φύγει παρά τις πληγές του. Πλέον έχει ανακάμψει παρά τις σοβαρές πληγές του.

Ο Ρικάρντο ήταν ένας μαύρος έφηβος με μια συγκεκριμένη μορφή αναπηρίας, γι′ αυτό και η επίθεση του αστυνομικού είναι ακόμα για ένα λόγο ανεπίτρεπτη. Η Κάρεν Σέλεϊ, από την Αμερικανική Οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε σχετικά: «Eυτυχώς το παιδί επέζησε, όμως δεν έπρεπε ποτέ να τον πυροβολήσουν».

Το υλικό φέρνει στο φως ο βρετανικός Guardian.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα