Αθήνα για δηλώσεις Ερντογάν: Δεν προκαλούμε, δεν απειλούμε, απαντάμε ψύχραιμα στον παραλογισμό

Διπλωματικές πηγές σχολιάζουν πως η Άγκυρα οφείλει να συνειδητοποιήσει πως το «ανερχόμενο προφίλ» που επικαλείται, δεν έχει θετικό πρόσημο.
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν, υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις διεθνείς συνθήκες, τονίζουν διπλωματικές πηγές αναφορικά με σημερινές νέες δηλώσεις του τούρκου προέδρου και αξιωματούχων στην Άγκυρα.

«Απορρίπτουμε στο σύνολο τους τα ανυπόστατα και έωλα τουρκικά επιχειρήματα όπως το έχουμε κάνει και μέσω των επιστολών μας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ» διαμηνύουν.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι «στον παραλογισμό έχουμε απαντήσει επανειλημμένως με ψυχραιμία και με νομικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα» και διαμηνύουν πως η Άγκυρα οφείλει να συνειδητοποιήσει πως το «ανερχόμενο προφίλ» της σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο δεν έχει θετικό πρόσημο.

«Είναι το ”ανερχόμενο προφίλ” μιας χώρας που ακολουθεί και εφαρμόζει αναθεωρητική πολιτική, απειλεί με πόλεμο , αμφισβητεί κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, εκβιάζει και δημιουργεί ρήγματα σε συμμαχίες που ανήκει, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια ειρήνη» όπως σημειώνουν.

Την Τετάρτη, ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε για ακόμα μία φορά την Ελλάδα για «εχθρικές ενέργειες», στις οποίες, όπως υποστήριξε, η Άγκυρα θα συνεχίσει να απαντά.

«Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Αυτή η στάση αλλά και η ψεύτικη προπαγάνδα είναι εναντίον του συμμαχικού πνεύματος» είπε σε συνέντευξή του και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα ενοχλείται από το ανερχόμενο προφίλ της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο», καθώς και ότι «η ελληνική πλευρά στέκεται ανήμπορη στις απαντήσεις που δίνουμε».

Υποστήριξε επίσης η η Αθήνα παραβιάζει τον εναέριο χώρο της χώρας του και παρενοχλεί αεροσκάφη της και αλιείς, ότι στρατιωτικοποιεί νησιά και παραβιάζει διεθνείς συνθήκες».

«Πανικοβλήθηκαν όταν είπαμε για τον Tayfun. Μα γιατί πανικοβάλλεστε; Εμείς δεν θα κάνουμε τις προετοιμασίες μας; Φτιάξαμε τον Tayfun κι έχει βεληνεκές 560 χιλιομέτρων. Όμως εγώ ζήτησα βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων. Γιατί ο πανικός; Φτιάξτε κι εσείς. Γιατί ενοχλείστε; Δεν θα μένουμε δεμένοι χειροπόδαρα σε ενέργειες εναντίον της ασφάλειας της χώρας μας» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή