Αθλήτρια βγήκε από σπηλιά μετά από 500 ημέρες. Έζησε σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης

Ο στόχος του πειράματος, οι παραισθήσεις, η απώλεια αίσθησης του χρόνου και ανθρώπινης επαφής, οι "απειλές". Tι είχε πάρει μαζί της, τι ζήτησε μόλις βγήκε.
DOKUMALIA PRODUCCIONES via Reuters

Ισπανίδα αθλήτρια των extreme sports βγήκε από μια σπηλιά αφού πέρασε 500 ημέρες χωρίς καμία ανθρώπινη επαφή, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.

Όταν η Μπεατρις Φλαμίνι μπήκε στο σπήλαιο στη Γρανάδα, η Ρωσία δεν είχε εισβάλει στην Ουκρανία και ο κόσμος βρισκόταν ακόμη υπό την απειλή της πανδημίας κορονοϊού.

Η γυναίκα πήρε μέρος σε ένα πείραμα που παρακολούθησαν στενά οι επιστήμονες.

″Είμαι ακόμα κολλημένη στην 21 Νοεμβρίου 2021. Δεν ξέρω τίποτα για τον κόσμο”, είπε η Φλαμίνι αμέσως μετά την έξοδό της από τη σπηλιά.

Η Φλαμίνι, 50 ετών, όπως αναφέρει τo ΒΒC μπήκε στη σπηλιά σε ηλικία 48 ετών. Πέρασε το χρόνο της στη σπηλιά βάθους 70 μέτρων κάνοντας γυμναστική, σχεδιάζοντας και πλέκοντας μάλλινα καπέλα.

FORTA via Reuters

Είχε μαζί της 60 βιβλία και 1.000 λίτρα νερό, σύμφωνα με την ομάδα υποστήριξής ενώ την παρακολουθούσε μια ομάδα ψυχολόγων, ερευνητών, σπηλαιολόγων αλλά κανένας από όλους αυτούς δεν ήρθε σε επαφή μαζί της.

Πλάνα στον ισπανικό σταθμό TVE την έδειξαν να βγαίνει από τη σπηλιά χαμογελώντας, πριν αγκαλιάσει τα μέλη της ομάδα της.

Μιλώντας λίγο αργότερα, χαρακτήρισε την εμπειρία της ”εξαιρετική” και ”ασυναγώνιστη”.

″Έμεινα σιωπηλή εδώ και ενάμιση χρόνο, χωρίς να μιλάω σε κανέναν εκτός από τον εαυτό μου”, είπε, ενώ οι δημοσιογράφοι την πίεζαν για περισσότερες λεπτομέρειες. ”Χάνω την ισορροπία μου, γι′ αυτό με κρατάνε. Επιτρέψτε μου να κάνω ένα ντους - δεν με έχει αγγίξει νερό εδώ και ενάμιση χρόνο - θα σας δω σε λίγο”, είπε η γυναίκα.

FORTA via Reuters

Η Φλαμίνι είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι έχασε την αίσθηση του χρόνου μετά από περίπου δύο μήνες. ”Υπήρξε μια στιγμή που έπρεπε να σταματήσω να μετράω τις μέρες¨, είπε, προσθέτοντας ότι νόμιζε ότι βρισκόταν στη σπηλιά ”περίπου 160 έως 170 ημέρες”.

Μία από τις πιο δύσκολες στιγμές ήταν όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με μια εισβολή μυγών μέσα στη σπηλιά.

Ο αθλήτρια περιέγραψε επίσης πως είχε ”ακουστικές παραισθήσεις”. ”Είσαι σιωπηλός και ο εγκέφαλος το φτιάχνει όλο αυτό”.

DOKUMALIA PRODUCCIONES via Reuters

Οι ειδικοί θα αξιοποιήσουν τις παρατηρήσεις τους και τις εμπειρίες της Φλαμίνι κατά την τόσο μακρά περίοδο που έζησε σε πλήρη απομόνωση για να μελετήσουν τον αντίκτυπο της κοινωνικής απομόνωσης και του ακραίου προσωρινού αποπροσανατολισμού στην αντίληψη του χρόνου στους ανθρώπους.

Η ομάδα υποστήριξης είπε ότι η αθλήτρια κατέρριψε παγκόσμιο ρεκόρ για τον μεγαλύτερο χρόνο παραμονής σε σπήλαιο, αλλά το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες δεν έχει επιβεβαιώσει εάν υπάρχει ρεκόρ για κάτι τέτοιο.

DOKUMALIA PRODUCCIONES via Reuters

Πηγή: BBC

Δημοφιλή