«Άγγελοι» στην κόλαση: Στέλεχος της Victoria's Secret κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση μοντέλων και υπαλλήλων

«Κανείς δεν ασχολήθηκε με την κακοποίηση. Έκαναν σαν να μην συμβαίνει τίποτα».
Evan Agostini/Invision/AP

Ο πρώην υπεύθυνος μάρκετινγκ της Victoria’s Secret, Εντ Ραζεκ, κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση, εκφοβίζοντας μοντέλα και υπαλλήλους της εταιρίας, σύμφωνα με νέα έκθεση των New York Times.

Για την έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε το Σάββατο, οι Times μίλησαν με πάνω από 30 υπάλληλους, στελέχη και μοντέλα που δουλεύουν ή δούλευαν για την Victoria’s Secret, αναφέρει το People Magazine.

Οι περισσότεροι ισχυρισμοί αφορούσαν τον Ράζεκ ο οποίος παραιτήθηκε από την θέση του τον Αύγουστο του 2019, μερικούς μήνες μετά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για την πιθανή πρόσληψη μοντέλων που είναι transgender ή oversized. O ίδιος ζήτησε συγνώμη για τα ατυχή σχόλιά του.

Η Αλίσα Μίλερ, που συχνά συνεργαζόταν με το brand, εξομολογείται στην εφημερίδα πως ο Ράζεκ είχε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά απέναντι στα μοντέλα λέγοντάς τους συχνά: «Μπορώ να σε κάνω να πετύχεις ή να σε καταστρέψω».

Mike Segar / Reuters

Το μοντέλο Άντι Μουζ, που συμμετείχε στο show για δύο συνεχόμενες χρονιές, δήλωσε στους Times πως το 2007, όταν ήταν 19 χρονών, είχε απορρίψει πολλές φορές την υπερβολική στάση του Ράζεκ απέναντί της με αποτέλεσμα να μην την δεχτούν την επόμενη χρονιά.

Πολλοί άνθρωποι μάλιστα είπαν πως ο Ράζεκ αρκετές φορές ζητούσε τα τηλέφωνα των μοντέλων όσο εκείνες ήταν με τα εσώρουχά τους.

«Αυτό ήταν το πιο ανησυχητικό για μένα, ως κάποια που μεγάλωσα ως ανεξάρτητη γυναίκα», δήλωσε η Κέισι Κρο Τέιλορ, πρώην υπάλληλος δημοσίων σχέσεων.

«Αυτήν την κακομεταχείριση κανείς δεν την πήρε σοβαρά και αντιμετωπιζόταν ως κάτι φυσιολογικό. Ήταν σχεδόν σαν πλύση εγκεφάλου. Και όποιος προσπαθούσε να κάνει κάτι για αυτό, όχι μόνο δεν έδιναν σημασία, αλλά τους τιμωρούσαν».

Mike Segar / Reuters

Η Μπέλα Χαντίντ, η οποία έχει πάρει μέρος στο show αρκετές φορές, αναφερόταν επίσης στην έκθεση των Times. Κατά την διάρκεια μια πρόβας στην οποία της έπαιρναν μέτρα, φημολογείται ότι ο Ράζεκ είπε: «Ξεχάστε τα εσώρουχα» και μετά έκανε κάποια σχόλια για το «τέλειο» στήθος της.

Αρκετοί υπάλληλοι επίσης παραπονέθηκαν για την απρεπή συμπεριφορά του και τα απαξιωτικά σχόλια που έκανε για τις γυναίκες.

Ο Ράζεκ αρνήθηκε όλους τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας στους Times: « Οι κατηγορίες αυτές είναι αναληθείς. Είχα την τύχη να δουλέψω με πολλά μοντέλα παγκόσμιας κλάσης και σοβαρούς επαγγελματίες και νιώθω περήφανος για τον αμοιβαίο σεβασμό που έχουμε ο ένας για τον άλλον».

Πολλά στελέχη δήλωσαν επίσης πως ο ιδρυτής του ομίλου L Brands, στον οποίο ανήκει η Victoria’s Secret, έχει επίσης κάνει υποτιμητικά σχόλια για τις γυναίκες. Εκπρόσωπος του ομίλου έβγαλε μια ανακοίνωση στην οποία δηλώνει ότι:

«Προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς και να αναλαμβάνουμε ευθύνες. Λυπάμαι αν κάποιες φορές αυτό δεν κατέστη δυνατό».

Σύμφωνα με την έκθεση, αρκετά μοντέλα πόζαραν γυμνά για τον φωτογράφο Ράσελ Τζέιμς, που εργαζόταν συχνά για το brand, και δεν πληρώνονταν για αυτές, ούτε το κάλυπτε το συμβόλαιό τους.

Evan Agostini/Invision/AP

Ορισμένες από αυτές τις φωτογραφίες κυκλοφόρησαν με το βιβλίο του «Angels» το 2014, το οποίο πωλείται αυτήν την στιγμή για 1000 δολάρια στην ιστοσελίδα του.

Ο δικηγόρος του Τζέιμς, Μάρτιν Σίνγκερ δήλωσε στους Times πως όλες οι γυναίκες στο βιβλίο ενέκριναν την χρήση των φωτογραφιών τους και ότι τα μοντέλα δεν ήταν υποχρεωμένα να ποζάρουν για τον φωτογράφο.

πηγή: people