Bloomberg Business: H μαριχουάνα θα πωλείται και σε πρατήρια βενζίνης στις ΗΠΑ

Politico: Η Γερμανία σχεδιάζει να αποποινικοποιήσει την αγορά και κατοχή μιικροποσοτήτων κάνναβης και να επιτρέψει τις πωλήσεις με άδεια σε καταστήματα.
Πρατήριος βενζίνης της CircleK στην Στοκχόλμη της Σουηδίας.
Πρατήριος βενζίνης της CircleK στην Στοκχόλμη της Σουηδίας.
Marcus Lindstrom via Getty Images

Η Circle K, μία παγκόσμια αλυσίδα πολυκαταστημάτων-πρατηρίων καυσίμων, που διαθέτει και ευρωπαϊκό παρακλάδι, υπέγραψε συμφωνία με την Green Thumb Industries Inc., μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς κάνναβης στις ΗΠΑ, για την πώληση αδειοδοτημένης μαριχουάνας στα καταστήματα λιανικής πώλησης της βενζίνης στη Φλόριντα. Η συνεργασία θα ξεκινήσει το επόμενο έτος και θα υλοποιηθεί αρχικά σε 10 από τα 600 σημεία πώλησης της εταιρείας στην Πολιτεία, ανακοίνωσε η Green Thumb. «Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τη μαριχουάνα να γίνει πιο mainstream», σχολιάζει το Bloomberg Business σε σχετική ανάρτησή του στο Instagram.

Η συμφωνία είναι μια παγκόσμια πρωτιά, δεδομένου ότι η νόμιμη μαριχουάνα μέχρι στιγμής πωλείται μόνο σε αυτόνομα φαρμακεία στις ΗΠΑ και σε φαρμακεία σε χώρες όπως η Ουρουγουάη και η Γερμανία. Πουλώντας μαριχουάνα, η οποία εξακολουθεί να είναι παράνομη σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε βενζινάδικα όπου οι καταναλωτές αγοράζουν βασικά είδη όπως σνακ και τσιγάρα, η συνεργασία μπορεί να προωθήσει τη συγκεκριμένη ναρκωτική ουσία περαιτέρω, διαμορφώνοντας επικρατούσα τάση (mainstream).

Politico: Διέρρευσε το πλάνο της γερμανική κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Τι θα ισχύει

Οπως αναφέρει το Politico, η Γερμανία σχεδιάζει να αποποινικοποιήσει την αγορά και την ιδιοκτησία μικρών ποσοτήτων κάνναβης στο πλαίσιο ενός πολυαναμενόμενου σχεδίου που εκπληρώνει την προεκλογική υπόσχεση για μεταρρύθμιση στο ζήτημα της μαριχούανας (σ.σ Νοέμβριο του 2021) του κεντροαριστερού συνασπισμού, που ανέλαβε την εξουσία πέρυσι.

Η μεταρρύθμιση, που διέρρευσε στον όμιλο εφημερίδων RND την Τετάρτη, θα επέτρεπε επίσης τις πωλήσεις κάνναβης σε καταστήματα με ειδική άδεια και ενδεχομένως και σε φαρμακεία, αλλά θα απαγορεύει τη διαφήμιση για την προώθηση της κατανάλωσής της.

Σύμφωνα με την τροπολογία σχεδίου νόμου που προετοιμάζει ο Γερμανός Υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, η αγορά και η κατοχή έως και 20 γραμμαρίων κάνναβης θα είναι νόμιμη για άτομα άνω των 18 ετών. Επίσης θα είναι νόμιμη η καλλιέργεια έως και δύο γλαστρών για προσωπική χρήση.

Επιπλέον, θα υπάρχει όριο 15 % στην περιεκτικότητα THC, της ψυχοδραστικής ουσίας, στην κάνναβη που πωλείται νόμιμα. Για νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18 έως 21 ετών, η κάνναβη δεν θα πρέπει να περιέχει περισσότερο από 10% THC. Τέλος, η κάνναβη που πωλείται στη Γερμανία θα πρέπει να παράγεται εγχώρια για να αποφευχθούν διαμάχες με το διεθνές δίκαιο.

Η τροπολογία βρίσκεται υπό συζήτηση από τα αρμόδια ομοσπονδιακά υπουργεία και θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Όμως, όσον αφορά τη σημασία του, όπως τονίζει το Politico, αντιπροσωπεύει ένα αποφασιστικό βήμα προς τη νομιμοποίηση στο πολυπληθέστερο κράτος της ΕΕ και μια δυνητικά τεράστια ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας κάνναβης της Βόρειας Αμερικής που έχει ήδη επωφεληθεί από τις σχετικές μεταρρυθμίσεις στις ΗΠΑ.

Να σημειωθεί πως ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Μάλτα έχουν ήδη αποποινικοποιήσει την κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς, αλλά πολλές άλλες προσπαθούν να δουν πώς θα εξελιχθούν οι μεταρρυθμίσεις της Γερμανίας πριν προχωρήσουν σε ανάλογα βήματα.

Δημοφιλή