ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/09/2020 07:16 EEST

BriQ Properties: Τα εγκαίνια του The Modernist και η στροφή στα logistics

To νέο trend στις επενδύσεις σε ακίνητα ευνοεί τις αποθηκευτικές υποδομές.

Kmatta via Getty Images

Στροφή σε ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν για τον αναπτυσσόμενο κλάδο
των logistics παίρνει η επενδυτική πολιτική της BriQ Properties, εταιρείας
εκμετάλλευσης ακινήτων συμφερόντων του επιχειρηματία Θ. Φέσσα.

Η εταιρεία ετοιμάζεται να αξιοποιήσει ακίνητο 44 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο για την ανέγερση κέντρου logistics 22 χιλ. τ.μ. και έτσι θα αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό της αξίας του χαρτοφυλακίου της σε αυτή την κατηγορία, η οποία δεν επηρεάζεται από την πανδημία, και διαθέτει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η μέση απόδοση (yield) των επενδύσεων σε Logistics κυμαίνεται πλέον σε 8%-8,5%, ανασυντάσσοντας έτσι την επενδυτική στρατηγική των εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων.

Σε ότι φορά την BriQ τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020, το 14,5% του χαρτοφυλακίου της αφορούσε σε 4 κέντρα logistics, ενώ τα γραφεία (9 στο σύνολο) κατείχαν το 44% της αξίας του χαρτοφυλακίου και τα ξενοδοχεία (5 στο σύνολο) το 27%. Επίσης το 4,5% αφοράς σε κτίρια ειδικής χρήσης (π.χ. μονάδα περίθαλψης ηλικιωμένων), ενώ τα εμπορικά καταστήματα καλύπτουν μόλις το 4,1% της αξίας του χαρτοφυλακίου, που συνολικά ανέρχεται σε 72 εκατ.ευρώ, μετά από επενδύσεις ύψους 11,3 εκατ.ευρώ για την αγορά ακινήτων.

Πάντως, την Τρίτη εγκαινιάστηκε το νέο ξενοδοχείο που περιλαμβάνεται στην περιουσία της BriQ – το οποίο μισθώνεται από την αλυσίδα The Modernist - στο Κολωνάκι, εν μέσω πανδημίας και συγκρατημένων προσδοκιών για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Η Briq πέραν της παραπάνω προσθήκης ελέγχει επίσης τρία ξενοδοχεία της αλυσίδας Mr & Mrs White σε Πάρο, Κέρκυρα και Τήνο, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 ολοκλήρωσε την εξαγορά του ξενοδοχείου Plaza Hotel στη Σκιάθο. Από την υποχρεωτική έκπτωση ενοικίου σε ξενοδοχειακές μονάδες η Briq εκτιμά ότι θα απολέσει φέτος περίπου 630 χιλ. ευρώ ή το 20% περίπου των εσόδων της, αλλά η διοίκηση της εκτιμά ότι στο β’ εξάμηνο του έτους δεν θα καταγράψει νέα επίπτωση, καθώς η σεζόν ολοκληρώθηκε για τα βασικά ξενοδοχεία της που λειτουργούν σε εποχική βάση.