Χόλιγουντ: Ηθοποιοί και στούντιο επιστρέφουν στις διαπραγματεύσεις

Η συνάντηση των δύο πλευρών -πρώτη από την κήρυξη της απεργίας- ορίστηκε τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου.
Μέλη του SAG-AFTRA έξω από το κτίριο του Netflix στο Λος Άντζελες, 27 Σεπτεμβρίου 2023. (AP Photo/Chris Pizzello)
Μέλη του SAG-AFTRA έξω από το κτίριο του Netflix στο Λος Άντζελες, 27 Σεπτεμβρίου 2023. (AP Photo/Chris Pizzello)
via Associated Press

Οι διαπραγματευτές του Σωματείου των Αμερικανών Ηθοποιών SAG-AFTRA και της AMPTP, της Ένωσης Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης που εκπροσωπεί πάνω από 350 αμερικανικές εταιρείες παραγωγής, όπως η Disney και η Paramount, τηλεοπτικά δίκτυα όπως το Fox και το NBC και κολοσσοί του streaming όπως το Netflix και η Amazon, θα συναντηθούν για συνομιλίες στις 2 Οκτωβρίου, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι ηθοποιοί του SAG-AFTRA, της μεγαλύτερης ένωσης στο Χόλιγουντ με 160.000 μέλη, απεργούν από τις 14 Ιουλίου, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τη νέα τριετή σύμβαση, ακολουθώντας τους σεναριογράφους η απεργία των οποίων κηρύχθηκε στις αρχές Μαΐου, γεγονός που «πάγωσε» τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές στο Χόλιγουντ, αλλά και επηρέασε τα μεγάλα φεστιβάλ του φθινοπώρου, όπως της Βενετίας, του Telluride και του Τορόντο.

Η έναρξη των συνομιλιών SAG-AFTRA - AMPTP ανακοινώθηκε μετά τη λήξη της απεργίας των Αμερικανών Σεναριογράφων. Οι επικεφαλής του συνδικάτου Writers Guild of America (WGA) ενέκριναν το βράδυ της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου, τη νέα σύμβαση που συνήφθη με τα στούντιο και ζήτησαν την επιστροφή στην εργασία των μελών τους. Η συμφωνία, που μπορεί θεωρητικά να απορριφθεί από τους 11.500 σεναριογράφους οι οποίοι εκπροσωπούνται από το WGA στις ΗΠΑ, θα αποτελέσει αντικείμενο ψηφοφορίας, η οποία θα διεξαχθεί «μεταξύ 2 και 9 Οκτωβρίου», ανακοίνωσε το συνδικάτο. Όμως η επικύρωση της συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει «σημαντικά κέρδη» όσον αφορά τις αμοιβές, καθώς και προστασία για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, θα είναι κάτι τυπικό.

Πηγές από την πλευρά των στούντιο που επικαλείται το The Hollywood Reporter εκτιμούν ότι η συμφωνία με το WGA μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την παροχή ενός πλαισίου για τα επίμαχα ζητήματα.

Με πληροφορίες από The Hollywood Reporter

Δημοφιλή